Hou het simpel: geen plugins

Afgelopen jaren heb ik heel wat plugins gekocht voor de dure muziekpakketten die ik gebruik. Maar alles legaal doen heeft toch echt zijn nadelen. Voor je het weet heb je een plugin geregistreerd onder een oud email-adres. Of je gebruikt er een die niet langer ‘onder’ het nieuwe OSX ondersteund wordt. En dan werkt de boel niet meer. Kun je alle oude werkbestanden gelijk als onbruikbaar beschouwen want 1 plugin die niet werkt en je kunt hem niet meer afspelen zoals ‘ie bedoeld was.

Dat was vroeger zonder die domme software beter geregeld. De dingen die je kocht waren niet afhankelijk van een nummertje en een operating systeem. Een lekkere versterker zet je aan, je plugt je gitaar in en je speelt. Potdomme, zo moet het! De eenvoud mensen, de eenvoud daar draait het ALTIJD om. Geef ons iets dat werkt en dat simpel is.

Om kort te gaan: plugins zijn een verschikking. Ik ben het zat. Ik ben het zat dat die stomme softwarebedrijven mij zoveel moeite laten doen voor iets dat ik legaal aangeschaft heb. Ik geef potdomme zelf alles op de meeste makkelijke manieren gratis weg en dan zou ik wel die domme regels van softwarebedrijven moeten opvolgen? Laat ik zeggen: het is een keuze. En ik kies vanaf nu voor gemak. Geen plugins meer! En als ik iets speciaals nodig heb bouw ik dat wel ff zelf in Live of Reason. Dat is lekker creatief en minimalistisch ook. Gewoon het heft in eigen hand nemen. PATS!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

7 reacties

  1. Dat heet in de software-wereld “opinionated software”. Géén oties, settings, extensies en flexibiliteit, maar het idee “onze software past precies bij jou. Of niet”. In dat laatste geval: concurrent Y heeft misschien iets dat beter past. In het eerste geval: wij zorgen dat alles Gewoon Werkt, makkelijk te begrijpen is, ongekend goede support heeft en vooral gefocust is op één taak. Vooral mac-producten lijken deze filosofie aan te hangen. De groei van mobieltjes op het internet zorgt ook dat websites vaak zo gebouwd worden. Het gaat de goede kant op.

  2. @Bèr: het enige dat werkt is geen DRM. Gewoon niets invullen, alleen de boel installeren en draaien. Helaas is het in audio-software-land anders gesteld. Er is er geeneen die het zonder een key of challenge-response, iLok o.i.d. doet.

    Maar de webbrowser zal dat veranderen. Dat is straks het beste DAW ooit.

  3. Zo heb ik een aantal videoprojecten die ik niet meer kan renderen doordat de effecten zijn aangepast. Dat moet dus weer helemaal opnieuw. En het zijn niet alleen bedrijven die deze grap uithalen. Ook in de Open Source wereld komt het wel voor dat projecten worden afgebroken, of dat plugins worden aangepast. Maar dan heb je iig niet betaald voor de software, en de kans is er dat een project weer door anderen wordt overgenomen.

  4. Ik heb dat nogal eens gehad met software van Native Instruments … God, wat heb ik daar een hekel aan maar ik trap er toch telkens weer in. Heb veel van NI maar gebruik het vrijwel nooit. Alles klinkt altijd zo ongeveer hetzelfde als al het andere en het licensing systeem is dan ook nog eens bagger.

    Aan de andere kant zijn er plugins die ik niet graag zou willen missen, die van Sonic Charge of Ohmforce bijvoorbeeld, Artificial Audio et cetera. Inspirerend spul waarachter sympathieke lui schuilen die graag iets voor hun klanten doen.

  5. @Marco: Eerst Kdenlive onder Linux. Bij zowat iedere versie upgrade deden enkele (ingebouwde) effecten het niet meer. Mijn projecten van 2 jaar geleden kan ik niet meer editen met dat programma. Daarna ben ik op Premiere onder Windows overgestapt en nu gebruik ik Vegas.

  6. @max: aha, met Vegas ook redelijk wat gewerkt. Erg fijn pakket. Zou ik onder OSX ook gebruiken maar werkt er niet op. Dus ben ik nu aan Final Cut Express en lerende :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.