Wie bepaalt de tijd?

In antwoord op dat wat Steven Gort schrijft:

zebraklokAls je op play drukt en je luistert naar een stuk audio, bijvoorbeeld een podcast, dan loopt dat exact op tijd. Mensen die slecht luisteren of traag van begrip zijn hebben pech want de audio raast precies op tijd aan hun voorbij. Tenzij ze op de pauze-knop drukken.

Met video is het ook zo. De lengte van audio, het geluid dus, is bepalend voor de tijdsduur van de video. Dus niet de video bepaalt het (de beelden), maar de audio. Audio is leading zeggen we in filmland.

Een boek lezen daarentegen is een uitermate relatieve ervaring. De lezer bepaalt de snelheid van het lezen. En met het kijken naar foto’s is het precies zo. De een kijkt vluchtig, de ander kijkt aandachtig en let op allerlei details.

Soms wordt de tijd bepaald door de makers (audio, video) en soms door de consument (lezen) zelf.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

3 reacties

  1. Niet dat ik meteen op alle slakken zout wil leggen, Marco, maar ik ben het niet helemaal met je eens dat audio de lengte van video bepaalt. Muziek kun je immers in en uit faden en vaak ook op een creatieve manier inkorten. Het is waar dat ik bij de laatste video’s die ik heb gemaakt met qua lengte heb laten leiden door de lengte van jouw composities, maar dat hoeft in wezen niet.

    1. Ik had het wat uitgebreider moeten noteren denk ik. Het punt is dat de lengte van een video door audio bepaald wordt, ook al klinkt er geen muziek. Het is qua lengte altijd exact gelijk aan de bitrate en sample frequentie. Van het videobeeld mogen er zelfs hier en daar frames wegvallen (zelfs op DVD’s komt dat vrijwel altijd voor) zonder dat de video gaat vertragen of gaat versnellen.

      Je zou ook kunnen zeggen dat bij video de lengte exact is en dat er in audio geen bits verloren mogen gaan (is direct hoorbaar), wat minder frames in video ziet vrijwel niemand en wordt wel getolereerd. Geldt ook voor Operating Systems waar audio prioriteit heeft op video. Het opgeven van frames is bij video normaal. En dat dus terwijl de lengte never ever zal verschillen.

      1. Daar heb je een punt. Sowieso zien we bij webvideo dat je lang niet 25 beeldjes per seconde ziet, maar dat de hoeveelheid frames weer afhankelijk is van wat je ziet en het aantal keyframes. Video is wat dat betreft flexibeler dan audio: je kunt wel een framepje beeld missen zonder dat je het echt ziet, terwijl een stukje audio mensen doorgaans meteen opvalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.