Zegt de term Visual Radio je iets?

Een audiocollega van mij die bij Radio 1 werkt en een studie journalistiek volgt aan de Hogeschool Windesheim stuurde mij een mailtje met een vraag:

Ik zag dat je in november 2010 van plan was om misschien een documentaire te maken over de toekomst van radio. Ik kon er elders op je site niets meer over vinden, maar het idee sprak me heel erg aan. Ook ben ik benieuw of je misschien al wat voorwerk had gedaan, bijvoorbeeld over Visual Radio? Wellicht is dat interessant voor mijn onderzoek.

Hij doelt daarmee op mijn plan om samen met de VPRO en De Nieuwe Reporter een serie te maken over De Toekomst van Radio. Helaas bleek geld een probleem te zijn en zou ik zelf de kar moeten gaan trekken, dus schoof ik het project opzij. Wie weet, misschien ooit.

Maar goeds die term, Visual Radio, die kende ik nog niet. Heb ik dus even opgezocht. Het slaat op radio waar beelden aan worden toegevoegd; camera’s in de studio, artiestenfoto’s, platenhoezen, en andere achtergrondinformatie. En dat ken ik inderdaad. Giel doet dat bijvoorbeeld. Je ziet de radiomakers aan het werk. Kortom: niet een beeld waar je constant naar gaat zitten kijken maar af en toe een blik op werpt. En wat mij betreft een handige toevoeging die radio op een leuke manier wat opsiert.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

1 reactie

  1. Leuke term dat visual radio. Radio uitzenden met een webcam gericht op de presentatoren lijkt mij gewoon televisie. Nee, dan informatie toevoegen aan een radiouitzending zoals het tonen van platenhoezen, een discografie of een biografie van een artiest, dat voegt meer iets toe. Dat is volgens mij een vlag die de lading wel dekt. Vergelijkbaar met de extra info die Nieuwsuur bijvoorbeeld middels het tweede scherm (www.nieuwsuur.nl/tweedescherm) toevoegt aan haar televisieuitzendingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.