WordPress 3.5 tip: embedding SoundCloud

De nieuwste update van WordPress 3.5 “Elvin” werd deze week geïntroduceerd. Vernoemd naar de bekende jazzdrummer Elvin Jones.

Deze versie introduceert een uitbreiding op een handige feature waar weinig mensen bekend mee zijn: oEmbed. oEmbed is een stuk techniek dat ervoor zorgt dat op basis van een url een plaatje, video, audio of iets degelijkst getoond kan worden. Het werkt zoals je op Facebook bijvoorbeeld een YouTube-video via een bericht kunt tonen, door alleen de URL ervan in het bericht te gebruiken.

In WordPress 3.5 kun je nu ook de audio van SoundCloud toevoegen door alleen de url in een blogpost op te slaan. Zet deze url op een lege regel en WordPress doet de rest.

Dus een url zoals:

https://soundcloud.com/raaphorst/metro-weesperplein

Wordt omgezet in:

Dat is veel handiger dan de embed-code te knippen en plakken want je hoeft nu de embedcode niet meer op te zoeken. Plak de url via de Wysiwyg of HTML-modus van de editor in het bericht en klaar is Kees.

Maar het belangrijkste winstpunt is wat mij betreft nog wel de toegankelijkheid voor mailprogramma’s en RSS-programma’s die hiermee vergroot wordt. Hoewel SoundCloud handig werkt voor het delen van audio, de meeste mailprogramma’s en RSS-programma’s kunnen de player niet tonen. De embedcode ervan wordt automatisch – dit gelt overigens ook voor YouTube video’s – door deze mailprogramma’s en RSS lezers uit het bericht gefilterd. Gelukkig lost WordPress 3.5 dit probleem nu op als je de url in de blogpost gebruikt ipv de embedcode. Hierdoor zal de url uit de blogpost ook in de email en RSS behouden blijven.

Deze methode is aan te bevelen voor alle webservices zoals YouTube, SoundCloud, Flickr, Instagram en ga zo maar door.

UPDATE! Lees mijn reactie op dit bericht want nu blijkt dat ook Feedburner nog roet in het eten gooit… Bandcamp heeft een veel beter embedmethode die ervoor zorgt dat wanneer er geen iFrame ondersteuning is er een tekstlink getoond wordt.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

6 reacties

    1. Daarom blijft een mp3-link ook handig. Als die mooie players zijn fraai maar kunnen als snel problemen geven of zelfs helemaal onzichtbaar zijn bv op iPad/iPhone zonder Flash of juist QuickTime support.

    2. De url is mooi pleituh in de email die ik vanmorgen via Feedburner kreeg. En ik denk dat ik snap waarom. Als ik naar de Feedburner-file van mijn feed ga dan zet Feedburner de oEmbed-url om in een iFrame en dat wordt vervolgens naar je emailprogramma gestuurd die er geen chocolade van kan maken. Kortom: werkt niet.

      Ik gebruik Gmail. Maar ook die ondersteund geen iFrames van SoundCloud. Evenals Google Reader. Wat dat betreft loopt die software nog eeuwen achter.

      Wat een oplossing kan zijn is om een losse link op te nemen naar het SoundCloud-bestand. Of gewoon met mp3 werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.