De nieuwe wereld van overvloed

foto onder CC-BY: cookieevans5
foto onder CC BY-SA: cookieevans5

Als een economie/samenleving/wereld radicaal aan het veranderen is dan spreekt de ene groep mensen van een crisis en de andere groep mensen van innovatie. Die laatste groep heeft altijd gelijk, zo leert de wereldgeschiedenis ons.

Gisteren liet VPRO Tegenlicht in haar uitzending Overvloed zien in wat voor een geweldige tijd we leven. Aan bod kwamen prachtige voorbeelden hoe we straks niet meer voor energie zullen hoeven te betalen omdat we allemaal van zonne-energie gebruik kunnen gaan maken. Of wat te denken om van zoutwater zoetwater te maken? 97,5% van al het water op aarde is zout maar is met zonne-energie vrijwel kosteloos om te zetten naar zoetwater. In de uitzending waren beelden te zien van een experiment in de Sahara woestijn waar met behulp van zeewater voedsel in deze woestijn geproduceerd kan worden.

Energie en water zijn in overvloed aanwezig en gaan komende jaren vrijwel niets meer kosten. Zo wordt een eeuwenoud probleem van schaarste opgelost. Vandaar de term Overvloed.

Wat deze wereld in overvloed nodig heeft is creativiteit en innovatie. Dit kan geleverd worden door een nieuwe generatie die niet bevlekt is met achterhaalde denkbeelden (lees: niet kennis willen delen, denken in exclusiviteit etc.). Deze nieuwe generatie doet dit al sinds de komst van het internet. Neem bijvoorbeeld het positieve verhaal van de Amerikaanse student Jack Andraka die een super effectieve en goedkope methode vond om alvleesklierkanker in een vroeg stadium op te sporen. Jack heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel (ook dat past zeer bij de netgeneratie die graag kennis en kunde deelt met anderen) en vond het vreemd dat deze vorm van kanker zo laat ontdekt wordt en dan alleen met een peperduur medicijn behandeld kan worden. Waarna de patient overigens meestal nog overlijdt ook. Dat kan veel goedkoper en effectiever, zo dacht ‘ie.

Met zijn methode won Jack in december 2012 de prijs van Intel International Science and Engineering Fair. Hij is op dat moment 15 jaar oud. De methode vond hij door via Google en Wikipedia te speuren naar eerdere onderzoeken en daar relaties tussen te leggen. Nadat hij wist dat hij iets op het spoor was contacteerde hij 200 professoren van de Johns Hopkins University en de National Institutes of Health met een plan, een budget en tijdlijn voor zijn project om zo in het laboratorium experimenten te kunnen doen. Op 1 professor na kreeg hij alleen maar, dus bijna 200, afwijzingen. Die professoren zullen zich nu wel voor hun kop slaan lijkt mij. Of ze zijn in winterslaap gegaan.

Zijn methode is 68 keer sneller, 26000 keer goedkoper (de kosten zijn slechts 3 dollarcent!) en 400 keer effectiever dan de methode van 6 jaar (!) daarvoor.

You could be changing the world with internet! (…) If I could detect pancreatic cancer, just imagine what you can do.

Met die woorden sluit Jack nu de vele lezingen af die hij door zijn geniale vinding mag geven. Dankzij internet dus, de geniale techniek die voor radicale veranderingen zorgt en zal blijven zorgen. Zo gaan wij in de toekomst ook met behulp van onze smartphones en wat kleine apparaten zelf onze medische gesteldheid beter kunnen meten dan hoe artsten dat nu doen. De grote kennisbanken die we online met gebruikersdata aanvullen zullen voor verhoogde intelligentie op dit vlak zorgen en de kosten enorm drukken. Om kort te gaan: we zullen meer zelf kunnen doen en tegen veel lagere kosten. Kennis in Overvloed.

De Wet van Moore is hierop van toepassing. Het is een wetmatigheid die stelt dat verbetering van technologie iedere twee jaar zorgt voor een verdubbeling in snelheid. Zo neemt de snelheid van de computerkracht exponentieel toe. Een exponentiële kracht die in het begin misschien nog wat langzaam lijkt te gaan, want een verdubbeling van traag naar iets minder traag, lijkt nog steeds traag. Maar we zijn nu aanbeland bij het tijdperk van de verdubbeling van razendsnel naar megarazendsnel. Een lijn die van horizontaal naar verticaal is over gegaan. Wat vroeger een multinational aan computerkracht in een afgeschermde en gekoelde ruimte had staan zit nu al in je smartphone, of in het toestel dat je volgend jaar gaat aanschaffen. Je hebt moderne middelen in je broekzak zitten dan je bij mening bedrijf, bank of ziekenhuis zult aantreffen. En daarmee wordt de kloof tussen die oude en die nieuwe wereld met de dag groter. Exponentieel groter. En deze Wet van Moore is inmiddels ook van toepassing op technologie zoals zonne-energie.

De toekomst zal dus uitermate zonnig zijn. Tegelijkertijd zullen heel wat organisaties en bedrijven uit de oude wereld sneuvelen omdat ze zich verzetten tegen de vernieuwing. Dat is onvermijdelijk. Met z’n allen zijn wij online verbonden en delen wij onze kennis om die in te zetten voor een betere wereld. We zullen wel moeten. En de generaties na ons zullen ons daar dankbaar voor zijn. Wij, de netgeneratie. Aan visie ontbreekt het ons niet.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

1 reactie

  1. Goed stuk! Ik heb zelf net ook een stuk in die geest geplaatst. Het gekke is dat als je je ogen er voor open doet, je opeens overal dit soort verhalen tegenkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.