Van gerommel naar georganiseerd

tom-op-nimby

Het is mijn grootste fout. Ik steek teveel tijd in details. Natuurlijk zijn details belangrijk maar niet vanaf het moment dat je ergens aan begint. Door teveel bezig te zijn met details vergeet ik vaak het grotere geheel. En da’s stom.

Ik steek ook een middelvinger op richting de computer omdat de computer al veel te snel je de keuze biedt om iets goed te laten klinken. In mijn muzieksoftware heb ik zeer veel geluidsbronnen, gave geluiden en meer van dat lekkers. Al snel zit ik minutenlang te zoeken naar een geluid voordat ik überhaupt een serieuze noot heb ingespeeld. En aangezien mijn gitaargeluid tegenwoordig geheel via versterkersimulatie software tot stand komt bestaat ook daarbij het risico dat ik met mijn gitaar op schoot eerst even te uitgebreid op zoek ga naar een goed geluid. En dat geldt voor de klopgeesten onder jullie even zo goed. Die rooie lijntjes onder foutief getypte woorden geven het schrijversbreintje gelijk het gevoel “oeps, foutje! corrigeren!”. Doe het maar niet, corrigeren kun je beter pas in een later stadium doen.

Zoveel tijd stoppen in detaillering heeft bij mij vaak tot gevolg dat ik moe word van dat korte stuk muziek (lees: ik begin het hartgrondig te haten) en het misschien nooit meer af zal maken. Op mijn computer staan dan ook veel van die korte ideetjes, helemaal gedetailleerd uitgewerkt maar die nergens toe leiden. Goed klinkende meuk.

Details zijn voor later. Niet iets om tijd en energie in te stoppen aan het begin van het creatieve proces.

Kortom: ik wil dit niet meer. Nooit meer.

Voortaan ga ik eerst pielen zonder op details te letten. Kritisch nadenken is daarbij verboden, alles mag, alles kan. Als een kind in zijn speelparadijsje (lees: studio) die er van alles muzikaal uit ramt. En pas als het kind helemaal uitgespeeld is mag het geheel in elkaar gezet gaan worden. De meuk dient verwijderd te worden en er zal ingezoomd moeten worden op details. Maar niet eerder, want een kers op de taart heeft namelijk eerst een taart nodig. En liefst een beetje een grote ook!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

6 reacties

  1. Zo ontzettend herkenbaar! Zelfde hier. Als ik eindelijk weer eens in de studio zit -wat al zeldzaam is tegenwoordig- ben ik al snel aan knopjes aan het draaien i.p.v. muziek maken. Goed voornemen! Ik doe met je mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.