Rusland versus de Oekraïne: muzikale oorlog tijdens het Eurovisie Songfestival?

Nadat gisteravond de Oekraïne het Eurovisie Songfestival won kwam er een stroom van kritiek op gang. Politiek zou ten grondslag liggen aan die keuze. Rusland had natuurlijk moeten winnen, zo spraken de russen. Het zou doorgestoken kaart zijn. De NOS en andere nieuwsmedia werden er als een magneet door aangetrokken.

“In een talkshow op de Russische televisie was het oordeel van het publiek dat de vakjury’s politieke motieven hadden om punten aan Oekraïne te geven”, zegt NOS-correspondent David Jan Godfroid.

oekraine

Ik besloot de werkelijke cijfers erbij te pakken en zag wat anders: zowel de vakjury als de publieksjury hebben vooral op hun buurland gestemd. Rusland stemde massaal op de Oekraïne en verse versa. Van muzikale oorlogvoering tussen de twee is geen enkele sprake.

Vergelijk de officiële cijfers Rusland met die van de Oekraine of klik op de screenshots die ik ervan maakte:

De cijfers spreken boekdelen. Muziek verbindt en verbroedert en wie dat niet ziet is simpelweg niet goed geïnformeerd of zo compleet van het padje af omdat zelfs de kracht van muziek in twijfel getrokken wordt… Laten we het niet moeilijker maken: dit toont de kracht van muziek aan! En die is vele malen krachtiger dan politiek.

 

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.