“Hoe moet het nu verder?”

foto onder CC BY-SA: Gage Skidmore

Vandaag schreef ik een reactie op het stuk ‘Laat dit in vredesnaam een wake-up call zijn’ van Rutger Bregman / De Correspondent. Ik plaatste de reactie ook integraal op Facebook en kreeg de suggestie om het ook op mijn persoonlijke blog te plaatsen.

Wilders lacht zich te barsten! Hij en Trump zien hun kans omdat anderen Het Niet Zien. Hiermee speel je letterlijk die idioten in de kaart want zij komen met een visie (schijnvisie, wat mij betreft) daar waar anderen dus simpelweg bang zijn en het vooral niet weten. En dit ook hardop zeggen!

Het is echt heel simpel hoor: je moet oplossingen hebben voor de problemen die er zijn.

Gisteren tijdens DWDD en Pauw was de radeloosheid zichtbaar. Dat noemt zich dus intellectueel *zucht* Nederland! Elke keer die zin: “hoe moet het nu verder?”

Wilders en Trump denken precies te weten hoe het nu verder moet. En weten het vertrouwen van de kiezers te winnen. Zij hebben antwoorden daar waar de groep “hoe moet het nu verder?” met de dag groter wordt.

Jij noemt je stuk zelfs een “wake-up call”. Opvallend want De Correspondent publiceerde eerder stukken over dat de wereld er zo goed voorstaat. Het gaat goed met de wereld zo was het verhaal, beter dan ooit tevoren. Minder kindersterfte, minder oorlogen en ga zo maar door. Wat is er gebeurd?

Wat we nodig hebben zijn een paar snuggere Van De Straat Nederlanders die de taal van het volk spreken. Want de kloof tussen burger en politiek is te groot geworden. Net als de kloof tussen arm en rijk. Bovendien hebben veel politici hun kansen verspild als het aankomt op betrouwbaarheid, het zijn gewoon zakkenvullers. Hiermee creëer je automatisch een plek voor een PVV en een paar afgeleiden. Mensen willen oplossingen horen en vooral ook ZIEN. Samson zat gisteravond bij Pauw en zei een paar maal “is misschien niet helemaal gelukt”. WTF! De man is aan de macht! En geeft dus zelf aan dat de dingen niet lukken… hoe stom kun je zijn? Zal er nog iemand op Samson gaan stemmen denk je?

Wilders en Trump spelen natuurlijk puur op de bluf. Maar doen het wel met volle overtuiging. En de rest wordt bang en zegt het niet meer te weten.

Alle kritiek op Wilders of Trump slaat dood als je zelf niet met oplossingen komt, sterker nog als je toegeeft dat de dingen niet helemaal willen lukken. Als je zelfs sorry moet gaan zeggen. Dat heeft geen enkele invloed, behalve dat de kiezer de volgende keer op een idioot gaat stemmen die zegt wel oplossingen te hebben. Er is een groot volk dat moet kiezen tussen Prutsers en de Blonde Met De Grote Beloftes. Voor sommigen is het dan simpel kiezen hoor. Prutsers geven namelijk nooit hoop.

Beweren dat “Racisme, xenofobie, seksisme en narcisme hebben gewonnen vannacht.” is totale onzin. Geen mens is van nature racistisch. De achterliggende gedachte is niet pigment, het is iets anders, macht, geld en ga zo verder. En dat voed je via angst. Angst die via de media groter gemaakt wordt, bewust en onbewust. Gevoed door een crisis en uitzichtloze situaties. Mensen zoeken altijd een reden, een steen om mee te slaan. Iemand moet de schuld krijgen. En dat trucje gebruikt Trump. En Wilders ook. “They take our jobs!”, ja noem het rasisme maar het boort een gevoel aan waar velen zich in kunnen vinden. En ja, da’s precies hetzelfde trucje als dat van Hitler of elke andere gek. Maar trap daar dan ook niet in! Je kunt gaan schermen met termen als racisme maar daarmee los je de problemen die er ECHT aan ten grondslag liggen niet op. Graaf dieper, snap wat de mens drijft. Menselijk gedrag is namelijk heel simpel. Begin bij Maslov, dan weet je alles. Hoef je echt niet snugger voor te zijn. Sterker nog: liever een beetje minder intellectueel en wat meer van de straat graag!

Stel dat we nog een financiële crisis krijgen. Of nee: ga er maar vanuit dat die er komt. Zet daar een visionaire visie over op. Wat moeten we dan doen? De banken hebben namelijk niets geleerd. Rutte en co ook niet. Je moet dus een systeem hebben dat over 20 jaar ook nog werkt. Een system dat zich laat leiden door de drijfveren van de mens. En nee, dat is geen geld (hoi Maslov!). Om kort te gaan: geef iedereen gezondheidzorg zonder eigen risico en een basisinkomen. De partij die deze 2 zaken groots aanpakt kan heel veel kiezers winnen.

P.S. Over geld bestaan veel misverstanden. Geld is in principe van ondergeschikt belang. Geld schept alleen maar mogelijkheden. Geld is dus geen doel op zich, behalve als je te weinig geld hebt. Dan wordt het WEL een doel. Een hoofddoel zelfs.

Omslagfoto onder CC BY-SA: Gage Skidmore

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

3 reacties

  1. Ik houd niet van politiek maar wel van Marco dus ben ik er even doorheen gefietst. Jij Marco komt tenminste nog met een objectief verhaal over de situatie maar als je de Nederlandse media hoort en ziet … alles wat Trump geroepen heeft om aandacht te krijgen wordt door de media al als ingevoerd beschouwd. Ik kan er niet naar kijken. Hele volksstammen de straat op. Maar zijn cluppie met Ivanka voorop die zullen die ouwe goed begeleiden. Want hij weet echt niet wat ie moet doen. Dus het hangt van zijn omgeving af. Give it a try zou ik zeggen. Ik ben reuze benieuwd.

    1. Eens. Er wordt teveel gespeculeerd. De straat op gaan heeft weinig zin. Da’s net zoiets al in Alaska keihard te gaan roepen “er zijn beren!”. Tja, deal with it.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.