verzadiging

crowded-w500-h500

Op dit moment nemen er tenminste 25 mensen tegelijkertijd een foto van de Dam in Amsterdam. Hoeveel zijn dat er per uur, per dag, per maand, per jaar?

Een blik op de Google Street View van de Dam (klik) en je zult zien dat die foto’s allang vanuit alle hoeken gemaakt zijn. Waarom zou jij nog de moeite nemen om op het knopje te drukken?

Als kunstenaar valt hier geen eer meer aan te behalen.

Straks kun je echt van elke millimeter op de aardkloot bekijken hoe dat er in de ogen van die 3000 fotografen die jou voorgingen uitziet. Via de Google Street, Bar, Restaurant, Museum, View, inzoomend van links naar rechts. Geen detail gaat verloren. Zelfs met geluid erbij is mogelijk. Zelfs video’s die in elkaar overvloeien. De techniek doet de rest.

User generated content. Geen mens kijkt er meer van op.

Als kunstenaar valt hier geen eer meer aan te behalen.

Abstracte kunst; het vervormen van de werkelijkheid blijft noodzakelijk.

(foto: http://www.flickr.com/photos/tochis/ / CC BY-NC 2.0)

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

10 reacties

  1. toen ik 8 jaar geleden mijn eerste digitale cameraatje kocht (fuji finepix 40i) maakte ik vol overtuiging de, in mijn ogen, mooiste foto’s. Kreeg ook veel complimenten enzo. Tegenwoordig maak ik niet meer zoveel mooiste foto’s want met mij zijn er nog duizenden die vrijwel dezelfde foto’s maken. Als ik bijvoorbeeld een mooie zonsondergang zie bedenk ik mezelf wel 2 keer voordat ik het vereeuwig en op fotogenieke plekken ter wereld zoek ik altijd naar ‘iets anders’. Eigenlijk wel jammer dat je spontaniteit daardoor in twijfel gebracht wordt. Door jezelf wel te lezen. Toch blijf ik in ieders kijk geloven, want ook al zijn er 3000 foto’s van de Dam genomen vanaf die ene stoeptegel: ze zullen alle 3000 anders zijn met wellicht 1 of 2 juweeltjes.

  2. 1) Foto’s maken van mensen: niet vragen maar doen. Rule number one:

    http://2point8.whileseated.org/2005/09/06/rule-1/

    Ik durfde vroeger ook geen foto’s te maken van mensen, maar je moet gewoon over een drempel heen. Als dat eenmaal is gelukt wordt het dan ook heel erg leuk. Men gaat er vaak vanuit dat mensen het niet leuk vinden on te worden gefotografeerd, maar het tegendeel is waar, in mijn ervaring. Als je iemand vraagt of je een foto mag maken bevriezen ze vaak dus dat moet je gewoon echt niet doen, gewoon lomp durven zijn dus.

    2) Vroeger werden er ook veel foto’s van dezelfde onderwerpen gemaakt. Hongerige kindertjes in Afrika bijvoorbeeld. Het gaat er niet om wat je fotografeert, maar HOE je het fotografeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.