Over mij

(for the English version, click here)

Mijn naam is Marco Raaphorst en ik woon en werk in Den Haag. Ik ben op 3 juli 1968 in Den Haag geboren en heb op 15 april 2003 mijn bedrijf Melodiefabriek opgericht.

Mijn werk omvat een groot aantal verschillende vakgebieden wat voortkomt uit een brede, met name creatieve, interesse, hoge mate van nieuwsgierigheid en een goed analytisch vermogen.

Muziek en geluid

Voor radio, televisie, film en online-producties componeer ik muziek vanuit een geheel eigen visie. De impact van muziek en geluid op het beeld en het verhaal is enorm. Met mijn muziek til ik de producties naar een hoger niveau. Hierin neem ik alle audiolagen in overweging: voice-over, ambiance geluiden (set noise), special FX en muziek. Al deze audiolagen hebben invloed op elkaar en op het beeld en het verhaal dat verteld wordt. Ze moeten dus samen gaan swingen. En precies dat is waar mijn expertise ligt; in het creëren van de perfecte mix van muziek en geluid.

Propellerhead Reason

Veel muzikanten wereldwijd gebruiken mijn patches (lees: voorgeprogrammeerde geluiden en patronen) en samples die worden meegeleverd met het muziek-softwarepakket Propellerhead Reason. Ook ontwerp ik geluiden voor film, documentaires en apps (iOS en Android).

Paradiso en North Sea Jazz Festival

MAM @ Paradiso

Als gitarist heb ik ruime podiumervaring opgedaan (Paradiso, North Sea Jazz Festival etc). In de jaren 90 maakte ik deel uit van de eigentijdse Tilburgse band MAM (zie mijn bio op Muziekencyclopedie.nl) en diverse lokale Haagse bands.

Radiodocumentaires

Oostende Healing is een radiodocumentaire die ik geheel op eigen initiatief maakte. Het was het antwoord op mijn jarenlange dienstbaarheid in rollen zoals die van componist, sounddesigner, editor en stemregisseur voor radiodocumentaires.

Ik heb ervaring met stemregie en het verzinnen van rake teksten. Zoals onderstaande radiocommercial die ik voor de website Filedier.nl verzon (tekst en stemregie: Marco Raaphorst / stem: Loes Luca):

Storytelling

Bij al mijn werkzaamheden staat een goed verhaal – storytelling! – voorop. Ook wanneer ik “slechts” de muziek componeer is het verhaal voor mij altijd key omdat het verhaal het belangrijkste onderdeel van elke productie MOET zijn. Esthetische zaken, muziek en geluidsvormgeving, het is van onwaarschijnlijk belang maar zonder een prachtig verhaal hebben ze weinig toe te voegen. En dat verhaal kan dus ook heel kort zijn. Zoals bijvoorbeeld deze 1 Minuut die ik voor de VPRO maakte:

Advies, lezingen en trainingen

Als innovator op het gebied van internet, blogs en sociale media heb ik ondermeer voor de VPRO diverse WordPress blogs opgezet (VPRO, Holland Doc, Radio 6, Pooljaar, In Europa en meer). Ook verzorg ik regelmatig trainingen, gastlessen en lezingen voor Hogescholen en andersoortige organisaties op het snijvlak van online media, muziek, geluid en storytelling. Soms ook in België.

Online communities

Ik heb diverse online en offline communities opgezet (Haags Bakkie, Opûh Koffie, Hofstijl, A13.nu, Offline070) en heb ervaring met het organiseren van festivals en evenementen (zie bijvoorbeeld het Blog-Art festival). Daarnaast ben ik beschikbaar voor werkzaamheden op het gebied van content management en community management.

Journalistiek

Als journalist (tekst, fotografie, audio en video) werk ik o.a. voor De Nieuwe Reporter (zie mijn profiel @ DNR).

Waardering

De Revu noemde mij 1 van de 30 invloedrijkste online Nederlanders (2010, nr 51/52). En in 2007 won ik een Dutch Bloggie in de categorie Beste Muziekweblog met marcoraaphorst.nl. Voor een kijkje in mijn keuken, zie Showcase en check mijn Discografie.

Contactgegevens

marco@melodiefabriek.nl | +31 (0)6 45 49 2000 IMDb | DiscogsTwitter | Facebook | LinkedIn | SoundCloud | Flickr