Over mij

(for the English version, click here)

Mijn naam is Marco Raaphorst en ik woon in Den Haag. Ik ben op 3 juli 1968 in Den Haag geboren en heb sinds 15 april 2003 de zelfstandige onderneming Melodiefabriek voor muziek, soundware en storytelling.

Mijn werk omvat een groot aantal verschillende vakgebieden wat voortkomt uit een brede interesse, hoge mate van nieuwsgierigheid en een zeer analytisch vermogen. Ik zit boordevol ideeën en koester mijn creatieve ziel, mijn Inner Mountain Flame, te alle tijde!

Muziek en geluid

Voor radio, televisie, film en online-producties componeer ik mijn muziek met eigentijdse sounds en superstrakke editing.

Propellerhead Reason

Veel muzikanten wereldwijd gebruiken mijn patches (lees: voorgeprogrammeerde geluiden en patronen) en samples die worden meegeleverd met het muziek-softwarepakket Propellerhead Reason. Ook ontwerp ik geluiden voor film, documentaires en apps (iOS en Android).

Paradiso en North Sea Jazz Festival

MAM @ Paradiso

Als gitarist heb ik ruime podiumervaring opgedaan (Paradiso, North Sea Jazz Festival etc). In de jaren 90 maakte ik deel uit van de eigentijdse Tilburgse band MAM (zie mijn bio op Muziekencyclopedie.nl) en een paar lokale Haagse bands.

Radiodocumentaires

Oostende Healing is een radiodocumentaire die ik geheel op eigen initiatief maakte. Het was het antwoord op mijn jarenlange dienstbaarheid in rollen zoals die van componist, sounddesigner, editor en stemregisseur voor radiodocumentaires. Dit type radiodocumentaires wil ik in de toekomst vaker gaan produceren, waarschijnlijk in de vorm van podcasts.

Ik heb ervaring met stemregie en het verzinnen van rake teksten. Zoals onderstaande radiocommercial die ik voor de website Filedier.nl verzon (tekst en stemregie: Marco Raaphorst / stem: Loes Luca):

Storytelling

Bij al mijn werkzaamheden staat een goed verhaal – storytelling! – voorop. Ook wanneer ik muziek componeer is het verhaal dus simpelweg key. In het zoeken naar en samenstellen van goeie verhalen heb ik mij de afgelopen jaren gespecialiseerd.

Advies, lezingen en trainingen

Als voorloper op het gebied van internet, blogs en sociale media heb ik ondermeer voor de NPO diverse WordPress blogs opgezet (VPRO, Holland Doc, Radio 6, Pooljaar, In Europa en meer). Ook verzorg ik regelmatig trainingen, gastlessen en lezingen voor Hogescholen en andersoortige organisaties. Soms ook in België.

Communities

Ik heb diverse online en offline communities opgezet (Haags Bakkie, Opûh Koffie, Hofstijl, A13.nu, Offline070) en heb ervaring met het organiseren van festivals en evenementen (zie bijvoorbeeld het Blog-Art festival). Daarnaast lever in werkzaamheden op het gebied van social media management en community management.

Journalistiek

Als journalistiek maak ik content (tekst, fotografie, audio en video) voor ondermeer De Nieuwe Reporter (zie mijn profiel @ DNR).

Waardering

De Revu noemde mij 1 van de 30 invloedrijkste online Nederlanders (2010, nr 51/52). En in 2007 won ik een Dutch Bloggie in de categorie Beste Muziekweblog met marcoraaphorst.nl. Voor een kijkje in mijn keuken, zie Showcase en check mijn Discografie.

Contactgegevens

marco@melodiefabriek.nl | +31 (0)6 45 49 2000 IMDb | Twitter | Facebook | LinkedIn | SoundCloud | Flickr