Zomaargasten(2): op zoek naar de perfecte popsong

Ik hou van Prefab Sprouts’ songsmit Paddy McAloon. De man kan liedjes schrijven met melodieën en harmonieën die er echt toe doen en de 5-accoorden middelmaat van vele popsongs overstijgen. Tekstueel is Paddy ook geweldig. Prefab Sprout was een band die veel voor mij heeft betekend toen ik zelf liedjes begon te schrijven. Ook in mijn MAM-tijd sprak ik regelmatig fans die ook grote fans van de Sprouts bleken te zijn.

De oude Sprout drummer Neil Conti mailde mij een paar jaar geleden. Ik hou van zijn drumstijl en hij houdt van mijn bedrijf Melodiefabriek. Er is een plan om iets samen te gaan doen, maar dit terzijde.

De Sprouts waren harmonisch zeer interessant, een kenmerk van een groot songwriter. Zet een mooie melodie bovenop een onverwachte harmonie en de wereld verandert in 1 klap. Of het nu gaat over ‘God Only Knows’ van Brian Wilson, Prince’s ‘Positivity’, Todd Rundgren’s ‘Parallel Lines’ gaat of Scritti Politti’s ‘Perfect Way’, telkens krijg ik kippenvel of lopen de tranen langs mijn wangen. Muziek is voor mij de meest directe kunstvorm. Het kan mijn stemming totaal veranderen in 1 moment.

Hier is Todd:

De perfecte popsong dus.

Hoe songwriters te werk gaan dat hoor je te weinig. Met name op televisie. Maar misschien is dit juist iets voor de Zomaargasten, een alternatief bovenop Zomergasten op initiatief van VPRO’s digihead Erwin Blom. Ik citeer:

Toen ik dit zag, moest ik denken aan een blog-post van Marco Raaphorst. Vorig jaar stelde hij ook zijn eigen favoriete avond samen aan de hand van You Tube materiaal. Dat plan gecombineerd met de aanstaande Zomergasten leidde op Twitter tot een ideeen-stroom, tot een plan voor de alternatieve zomergasten. Het publiek stelt zijn eigen avond samen. TV 2.0. ‘Onze Zomer’ opperde iemand als titel, ‘Zomaargasten’ stelde een ander voor.

Een vervolg op mijn ‘korte zomergasten’ van vorig jaar dus.

Kortom: ik ga een avond lang op zoek naar de perfecte popsong. Op Zomaargasten dus. En hoewel sommigen misschien mijn keuze te ‘soft’ zullen vinden, te glad, een perfecte popsong maakt zich daar niet druk over. De perfecte popsong wil niet stoer overkomen, hoewel ik ook zeker een paar stoere perfecte popsongs zal laten horen. Tom Waits, Husker Du en de Sex Pistols.

De formule achter Zomaargasten is door Erwin slim gekozen: het publiek kan actief meechatten tijdens de uitzending. Stay sharp, want dit gaat heeeeeeeel leuk worden!


Reacties

6 reacties op “Zomaargasten(2): op zoek naar de perfecte popsong”

 1. Ja, een goed idee gaat snel rond :)

 2. Fabio avatar

  Todd is super.
  Djavan ga ik naar luisteren.
  Je ziet het concept op meer plekken opduiken. Grappig.

 3. Jaaaa! Blue Nile!!!

  en dank!

 4. Annet avatar

  Voor mij zijn er vele perfecte songs, maar in het genre Prefab Sprout toch wel Tinsel Town van The Blue Nile (- videoclip dan wel)

  Succes Marco en mooi thema

 5. Jeroen avatar

  “t is maar wat je onder Pop verstaat. Maar Heartbeat van Sakamoto en Sylvian is wel errug OK. Wanneer trouwens vind jij iets perfect…? Leuk om daar eens een boom over op te zetten.

 6. Tom van Brunschot avatar
  Tom van Brunschot

  Net even wat clips op YouTube gedownload voor een mogelijke bijdrage aan Zomaargasten morgenavond. Dat wordt op tijd zijn om in de show te komen.

  Nu Moby – Porcelain (“This is GoodBye..”) naar O11 library aan ’t uploaden.. misschien ’n leuke afsluiter? :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.