(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #97 – gastcurator: Stan Hulsen

Beste lezer van Podpraat,

Zo vlak voor Kerstmis is het aan mij de eer om de nieuwsbrief te cureren. Mijn naam is Stan Hulsen, overdag’s techredacteur bij NU.nl en ’s nachts verkondiger van het podcastevangelie. Tijdens mijn opleiding journalistiek ontwikkelde ik mijn liefde voor audio, maakte daarna enkele korte audioproducties. Vorig jaar startte ik met Verhalende Podcast, een blog waarin ik “op onregelmatige basis” (zoals ik dat laatst hoorde van mede-curator Peter de Ruiter) iets over podcasts schrijf, maar wel élke maand de Podcast Top 20 uitbreng, een overzicht van de populairste podcasts van die maand (voor zover dat kan).

Aangezien we aan het eind van het jaar zitten, leek het mij een mooi idee om terug te blikken op het podcastjaar 2018. Dat doe ik niet alleen: ik heb eerdere gastcuratoren gevraagd naar de in hun ogen beste of indrukwekkendste podcasts (of afleveringen) die dit jaar zijn uitgebracht.

Dus hierbij, het beste van 2018, volgens Podpraat:

Cheft, een serie van Hiske Versprille (10 januari)

In deze serie bezoekt Hiske Versprille een chef-kok uit Amsterdam. Lieven Heeremans: “Gelanceerd in december 2017 maar het leeuwendeel van de afleveringen kwam dit jaar uit.” Versprille was eerder ook te gast in de Podcastclub van Heeremans, volgens hem de “leukste tot nu toe.”

Caliphate, een serie van The New York Times (18 april)

Stan Hulsen (dat ben ik): “IJzersterke documentaireserie waarin een journalist van The New York Times de luisteraar meeneemt naar verhalen rond terreurgroep Islamitische Staat (IS). In tien hoofdstukken komen verschillende facetten van IS aan de orde, waarin het toch afstandelijke van IS opeens heel dichtbij komt.”

Dissect, seizoen 3, over het album Blonde van Frank Ocean (15 mei)

Elk seizoen bespreekt Dissect een album, waarin elke aflevering een ander nummer ontleed wordt. In seizoen 3 staat Blonde van Frank Ocean centraal. Een tip van Lieven Heerenmans.

Tussen Dorp En Stad, een documentaire van Marcia Sandee (9 juli via de NTR)

Marjolein Knol: “Genomineerd voor de NTR Radioprijs. Een egodocument zonder dat het storend wordt (vind ik dan hè).”

Anoniem Intiem, een serie van Omroep Gelderland (28 juli)

Stan: “In vier afleveringen neemt Maarten Dallinga je mee naar mannenontmoetingsplekken in Gelderland. Van drie anonieme vertellers horen we over motieven voor een bezoek, lusten en angsten. Ingrijpend.

De liedjes die Spinvis muzikaal gevormd hebben, aflevering uit de podcast Met Groenteman in de kast (24 augustus)

Marco Raaphorst: “Ik vind Erik de Jong (Spinvis) een originele muziekmaker en ook een interessant denker. In zijn gesprek met Gijs Groenteman komen diverse sleutelmomenten uit zijn leven voorbij die ik nog niet eerder zo van hem gehoord heb. Dat vind ik leuk.”

Fuck Your Feelings, aflevering uit de podcast Love + Radio (23 augustus)

Marco Raaphorst: “Een bizar verhaal dat begint als een liefdesverhaal en ontspint in een betoog over hedendaagse Amerikaanse politiek. Van het geweldige Love and Radio waar ik al jarenliefhebber van ben. Elke radiomaker die ik ooit tegenkwam vroeg ik het: “Ken je Love and Radio?” Niemand kende het. Zal dat nog zo zijn?”

Facebook, een nachtmerrie, een radiodocumentaire van Maartje Duin (16 september)

Stan Hulsen: “Een in Radio Doc uitgezonden documentaire over Sjarrel, een moderator die voor Facebook werkt en daar de meest verschrikkelijke dingen voorbij ziet komen. Het verhaal is heftig. Sjarrel is de enige die aan het woord komt, maar het monoloog is indrukwekkend gemonteerd. Ik was er stil van.”

Serial, seizoen 3 en in het bijzonder de aflevering You’ve Got Some Gauls (20 september)

Marjolein Knol: “De maakster liep met collega’s een jaar rond met volledige toegang tot de rechtbanken in de staat Ohio. Aflevering twee is mijn favoriet, over een rechter met een mening en een moraal.

Articles of Interest, een serie van 99% Invisible (25 september)

Lieven Heeremans: “Een zesdelige serie van Avery Truffleman die in de feed van 99% Invisible uitkwam.” Elke aflevering staat één kledingstuk centraal.

Welcome to Tinsel Town – A Christmas Adventure, een serie van Triangle (22 november)

Peter de Ruiter: “Ga met Holly op stap naar Tinsel Town, een plek waar het elke dag kerstfeest is. Je bent gelijk in de stemming met deze zevendelige serie.”

Yous & Yay & Paul, aflevering uit de podcast Yous & Yay (3 december)

Marco Raaphorst: “Yous & Yay hebben een goed gesprek met Paul Haenen. Paul behoort tot de laatste vrijdenkers, de non-conformisten. Nederland raakt helaas vertrut, velen zijn zo intolerant en niet meer in staat om het een flink potje oneens met de ander te zijn zonder te vervallen in belachelijke krachttermen. Maar Paul Haenen is niet bang en spreekt zich uit. Zoals iedereen zou moeten doen.”

Er is in 2018 weer voldoende moois verschenen, waarmee je de kerstdagen wel moet zien te overleven. Zelf moet ik helaas bekennen de podcast vanaf Eerste Kerstdag even in te ruilen voor de Top 2000 op Radio 2. Dat gevoel van saamhorigheid is toch iets wat volgens mij echt uniek is aan radio.

Fijne feestdagen, Stan

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.