Categorieën
uitgesproken

Sociale netwerken voor muziek, SoundCloud versus Free Music Archive

De ene draait op harde pegels, SoundCloud, de ander op giften, Free Music Archive. Hieronder een paar persoonlijke ervaringen.

Vorige week kreeg ik via SoundCloud een verzoek van een Braziliaanse onderneming die een commerciële licentie voor mijn track Central Banks wilde voor hergebruik in een video. Via de SoundCloud-player ziet dat er zo uit:

Stats: track is 186 beluisterd / 1 favorite / 5 downloads / 2 comments

Een dag later kreeg ik van een fine art student de vraag:

I was wondering if I could use your track: Au coin de la rue in one of my assignments?
I’d like to use it for a video clip in my visual semiotics class. I would appreciate your answer, of course the music will be credited to you in the video titles.

Via de FMA-player ziet dat er zo uit:

Stats: track is 216 keer beluisterd / 10 favorites / 30 downloads / 0 comments

Dat zijn best goeie cijfers vind ik. Ik ben immers geen bandje die in het populaire circuit zit maar moet het hebben van hergebruik, toegepast gebruik. Zowel SoundCloud als Free Music Archive leveren dan ook goed resultaat.

Free Music Archive is in het voordeel voor mij. Een persoonlijke voorkeur die terug gaat voordat het FMA werd opgericht. FMA is namelijk voortgekomen uit het geweldige WFMU. Niet alleen kun je daar de mooiste exotische en obscure dingen vinden, denk aan rauwe Gospel, Blues en gevonden cassette-tapes. Bovendien hosten zij de audio voor het geweldige UbuWeb zonder facturen te schuiven (lees: gift). Achter die sites zitten liefhebbers van muziek met goeie oren voor een lekker geluid. Creativiteit eerst, dan zal het met het geld ook wel goed komen. Dat idee.

SoundCloud is een sociaal netwerk, maar ook al heb je veel volgers, het garandeert niet dat je muziek ook daadwerkelijk gehoord wordt. Dat lijkt mij overigens nou wel een voorwaarde van een sociaal netwerk voor muziek. Bij FMA is dat wel het geval. Bovendien maakt FMA een onderscheid tussen members en artists, iets dat SoundCloud achterwegen gelaten heeft. Elke member op het FMA heeft een blog, ook handig. Het stikt er van de echte gepassioneerde liefhebbers. Simpelweg: het is heerlijk vertoeven op de FMA website.

*veegt wat kwijl van zijn wang*

SoundCloud heeft een slechte search en hoewel ze Creative Commons als licentie erkennen, gebruikt SoundCloud dit niet in haar search om de resultaten mee te filteren. FMA daarentegen focust juist op vrije werken onder een Creative Commons of andersoortige open licentie. De search van FMA is dan ook geweldig.

SoundCloud is erg duur. Het meest uitgebreide pakket, ongelimiteerd uploaden, kost, 500 dollar (!!!) per jaar. En dan te bedenken dat ongelimiteerd uploaden naar Flickr slechts 25 dollar per jaar kost. Een foto kost al snel ook meer opslagruimte dan een mp3 bestand en de meeste fotografen die ik ken uploaden per week heel wat meer foto’s dan musici per week uploaden. Maar goeds, als je het geld ervoor over hebt, prima.

SoundCloud timmert enorm aan de weg (1.000.000 accounts, lees ik vandaag) en ik raad dan ook alle musici aan daar een account te nemen. Maar mijn voorkeur is op dit moment FMA. Het wordt tijd dat ik ze een donatie cadeau ga doen. Grote kans trouwens dat dat meer zal zijn dan het geld dat ik voor mijn Lite-abonnement bij SoundCloud betaald. FMA is meer open, 100% growdfunded, meer DIY, meer eigenwijs, meer punk, meer van deze tijd. Rockt harder.


Je doet me een groot plezier door naar mijn muziek te luisteren.


Voor een kleine donatie via IDEAL zodat ik mijn werk onafhankelijk kan blijven doen, klik hier. Alvast bedankt!


Door Marco Raaphorst

bouwt muziek, geluid en podcasts

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.