(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #94 – gastcurator: Misha Melita

Beste Podpraatlezer, 

Deze week ben ik uw gastcurator: Misha Melita, journalist en podcastmaker. Misschien zijn we elkaar eens tegen het lijf gelopen, bijvoorbeeld op het Podcastfestival, dat ik mede-organiseerde, of bij de Podcastclub, die Lieven Heeremans en ik vorig jaar opzetten. In het dagelijks leven schrijf ik, vooral voor Het Parool, en edit ik sinds kort af en toe mee met de podcasts van NRC. Deze zomer werkte ik bovendien mee aan deze mooie productie van Dag & Nacht voor het Stedelijk Museum in Amsterdam, over kunst in de roerige jaren zestig in de hoofdstad.

Maar genoeg over mij.


U leest deze nieuwsbrief natuurlijk voor luistertips, hoogwaardige, liefst wetenschappelijke, longreads over podcastcultuur of misschien een filosofische uiteenzetting over het verschil tussen radio en podcast. Wat betreft die laatste twee moet ik u deze week teleurstellen, ik prop deze nieuwsbrief helemaal vol met luistertips.

Mijn introductie in de wereld van podcast was waarschijnlijk niet heel anders dan die van u. Eerst Serial, toen This American Life en daarna was het hek van de dam en luisterde ik alles van true crime tot gevangenisverhalen, en van liefdesadviezen tot comedy. Maar het afgelopen jaar heb ik een nieuwe obsessie ontwikkeld. Fictie podcasts. Want hoewel veel van mijn favoriete podcasts documentair zijn, heb ik veel bewondering voor het niet-waargebeurde verhaal.

De beste balanceren wat mij betreft op het randje van de werkelijkheid en hebben het liefst een bizarre twist. Het genre is natuurlijk behoorlijk breed en ik heb weleens gehoord dat er ook goede horror podcasts worden gemaakt. Kan ik me alles bij voorstellen, misschien is dat nog wel enger dan in een film, want je brein krijgt de vrijheid om alle gruwelijkheden zelf te visualiseren. Dat is dus niet mijn ding. Mijn favorieten zitten allemaal in de sci-fi hoek. Dus deze tips zijn echt de niche de la niche.

Wolf359

What could possibly go wrong? Al na een paar afleveringen weet je dat als Doug Eiffel dat zegt het niet lang zal duren voor er iets ontploft. Want wat kan er ook mis gaan als je vier mensen en een AI op een jarenlange ruimtereis stuurt? Eiffel, die vooral geselecteerd lijkt op zijn kennis van science fiction films, spreekt iedere dag een, tamelijk sarcastische, rapportage in voor zijn ‘dear listeners’ en maakt je zo deelgenoot van het leven op de Hephaestus. Een goede eerste aflevering om te luisteren is mini-episode 1 waarin Eiffel vragen van kinderen beantwoordt over de ruimte. Als je daar niet om moet (glim)lachen, vind je de rest waarschijnlijk ook niet grappig.

Het ruimtethema is best populair in de fictie podcast wereld, Girl in Space is ook behoorlijk leuk: een soort The Martian maar dan met een jonge vrouw in plaats van boring Matt Damon. En LifeAfter/The Message: een stagiair wordt aangenomen bij een vertaalbureau om daar te helpen met het ontcijferen van een lang geleden ontvangen transcript uit de ruimte. Pampampaaam. Ik luisterde alleen nog de eerste aflevering, maar die klonk al veelbelovend.  

The Bright Sessions

Dr. Bright is psychiater voor de ‘strange and unusual’, zoals ze zichzelf in een lokale krant aanprijst. Haar clientèle bestaat uit mensen die een normaal bestaan lijken te leiden, maar eigenlijk een beetje anders zijn: a-typicals. Sommige hebben wat alledaagse gaven als gedachten kunnen lezen of emoties van hun omgeving overnemen, anderen wandelen ‘s nachts andermans dromen in of bevinden zich af en toe met een flits in het verleden. Bij dokter Bright luchten ze hun hart. Een soort X-Men meets Where Should We Begin.

Gimlet

Ook Gimlet waagde zich aan de fictie podcast. De eerste productie was Homecoming, een spannend mysterie over een soldaat en een zoektocht naar een obscuur verleden – meer zeg ik niet. Een steengoed verhaal dat, grappig genoeg, recentelijk tot een tv-serie werd omgevormd. Na dit succes maakte Gimlet een tweede fictie podcast, namelijk Sandra. Sandra is eigenlijk Alexa, dat ronde speakertje waar Amerikanen tegen praten als ze willen weten wat voor weer het wordt. In de podcast worden de vragen van gebruikers niet automatisch beantwoord door de virtuele assistent, maar worden ze doorgestuurd naar een megahelpdesk waar echte mensen de antwoorden razendsnel opzoeken. Een jonge vrouw gaat er werken en er ontvouwt zich een bizar verhaal. Zeker luisteren als je het boek The Circle vermakelijk vond.

The Amelia Project

Ook één niet-Amerikaanse productie in mijn lijst: the Amelia Project is een Noors-Britse samenwerking. Bij the Amelia Project melden zich mensen die geen andere uitweg zien dan de meest drastische: eruit stappen. Klanten komen uit alle hoeken, van wraakzuchtige bedrogen echtgenoten tot cult-leiders die hun voorspellingen niet waar kunnen maken. The Interviewer heeft altijd wel een oplossing en zet met liefde, en voor een flink bedrag, je dood in scène. Iedere aflevering is een intake gesprek en dat is verrassend vermakelijk. 

Er zijn natuurlijk nog duizend-en-een andere fictie podcasts, maar dit zijn wat mij betreft de leukste die ik tot nu toe tegenkwam. Als u tips heeft of commentaar, ik ben te mailen: mishamelita@gmail.com.

En zie ik u bij de volgende Podcastclub? 13 december is Babette Rijkhoff (GERRIT) te gast. 

Joe!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.