(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #93 – gastcurator: Marjolein Knol

Hallo podpraatlezer,

Hier een bericht uit het Hoge Noorden. Mijn naam is Marjolein Knol en ik werk als verslaggever bij RTV Drenthe. Waarom ik dan in hemelsnaam deze nieuwsbrief schrijf? Nou, tussen alle tv-items over schapen en hunebedden door, maak ik het liefst radio. Na mijn studie journalistiek studeerde ik Radio in Brussel, waar ik verslaafd raakte aan podcasts. Ik maakte Achter het verhaal voor Dagblad van het Noorden en later Oerend harTT voor RTV Drenthe. Die laatste podcast kreeg zoveel lovende reacties dat zelfs de eindredactie van de omroep enthousiast werd. Tegenwoordig heeft onze omroep vijf (!) podcasts. Je leest hoe trots ik daarop ben. Want waar op de radio vaak geen ruimte meer is voor verdieping, is dat er wel bij podcasts.

Het liefst luister ik verhalende radio en bij voorkeur in onze moerstaal. Tegenwoordig bestaan er verhalende podcasts in allerlei vormen; van tafelgesprekken met vrienden tot zwaar gemonteerde radiodocumentaires. Ik hoor zelf bij de groep die de laatste soort het mooist vind. Ofwel: ik luister liever naar Bob dan naar Lex Bohlmeijer bij De Correspondent. Om maar iets te noemen.

En omdat ook in dit genre Amerikaanse podcasts nog steeds vooroplopen, geef ik je bij deze een lijstje met mijn favoriete Nederlandstalige verhalende podcasts. Waarschijnlijk ken je al een heel aantal, maar als ik je tenminste één nieuwe serie heb kunnen aanraden, is mijn missie geslaagd.

Allereerst. Niet voor niets won Opgejaagd de prijs voor ‘beste digitale radio’ van de PRIX Europa. Jennifer Pettersson is niet blij met de kinderopvang en basisschool van haar eigen kinderen. Ze gaat op onderzoek met de hoofdvraag: is het onderwijs in mijn thuisland Zweden beter dan in Nederland? De derde aflevering vond ik zelf het mooist, maar als je Opgejaagd nog niet kent: begin dan zeker bij het begin en beluister alle afleveringen. 

Mijn persoonlijke favoriet, voor het geval je hem zelf niet al tijden geleden hebt ontdekt: Sterk Water (eveneens van de VPRO). Babette Rijkhoff vertelt zes sterke verhalen van haar eiland Terschelling. De verhalen zijn kort, worden verteld zonder veel poespas en zijn ijzersterk. Voor de romantici: luister Flessenpost. Mijn andere favoriet: de Shoenami. 

Ook uit het noorden van het land afkomstig is: Podkas, Pawel de Poolse plukker. In het kader van Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa maakte radiomaker Maartje Duin deze serie. Ze volgde de arbeidsmigrant Pawel een halfjaar lang. De afleveringen hebben een mooie lengte (klein kwartier), toepasselijke muziek en zijn goed verteld. 

Kort maar krachtig is: Sør. Een driedelige podcast van Marjolijn van Heemstra die haar vroegere geschiedenisleraar Ronald Sørensen opzoekt. Sørensen is tegenwoordig een bekende politicus van een veelbesproken politieke partij. Je hoort dat de maker niet regelmatig radio maakt, maar dat maakt het verhaal niet minder goed. 

Ook verrassend leuk: de podcast van NS. Luisterruit heet-ie. De podcast is natuurlijk gemaakt om te luisteren in de trein en maakt onbeschaamd reclame voor het spoorbedrijf. Als je daar doorheen kunt luisteren, biedt de podcast af en toe mooie verhalen.

En uiteraard, mocht je alle teasers op de radio gemist hebben: Hallo hier Hilversum. Wekelijks bespreken Vincent Bijlo en Ger Jochems hoogtepunten uit 100 jaar radio in Nederland. Er zijn nu al twee afleveringen en beide gaan over kinderradio (een totaal afwezig genre in ons huidige radio- en podcastlandschap, alleen de EO deed nog haar best). Het is fijne radio en ’t is natuurlijk een goede zaak dat het archief weer opgeduikeld wordt. 

Mocht je de bovenstaande series al kennen, beluister dan ook eens deze documentaires. Radiomaakster Neele Eeckhout maakte – nog voordat Bob bestond – Vogelen. Ze vroeg zich af of je mensen kunt vergelijken met vogels als het om liefde gaat? Ze won er in 2014 al de NTR Radioprijs mee. 

In dezelfde Vlaamse podcast (Podgrond, vergelijkbaar met de Hollandse Parel) waarin je dit verhaal kunt luisteren, staat ook Elke dag verdwijnt er wel iets. Een klassieke documentaire onder de radiomakers, gezien het jaar waarin hij is gemaakt. Maar nog steeds is dit verhaal, zoals de Vlamen zelf zeggen: onwezenlijk mooi. Radiomakers Edwin Brys en Luc Haekens maakten een portret van rusthuis De Bijster in Essen, een van de eerste plaatsen in België waar bejaarden met dementie indertijd terecht konden.

Oké, oké. Eén Engelstalige. Maar wel met een Nederlandse (lees: Vlaamse) vertaling erbij: 101 Ghetto Life. Twee zwarte jongens LeAlan Jones (13) en Lloyd Newman (14) nemen je mee in hun getto-wijk in Chicago. Ze kregen een cassetterecorder (die meer dan één keer gestolen werd) en interviewen daarmee hun familieleden, schooldirectrice, een beroemde basketballer en een jonge drugsdealer. 

Nog heel kort, maar niet onbelangrijk: ook in de regio’s worden dus podcasts gemaakt. Zo is er Welkom Wolf… van RTV Oost, over de komst van wolven. Anoniem Intiem, van Omroep Gelderland, over mannenontmoetingsplekken. In Groningen en Drenthe alleen al zijn er DRIE podcasts over sport (vooral voetbal). Je hebt De Koffiecorner (RTV Noord), de Sportcast (RTV Drenthe) en Sport Noord Podcast (Dagblad v/h Noorden). En RTV Drenhte heeft er dus ook een aantal, waaronder Oerend harTT en Drenthe Toen (waar Sophie Timmer radio maakt vanuit de commandantswoning op Herinneringscentrum Kamp Westerbork). Zoek ze op, zou ik zeggen. Want de regio doet lang niet altijd onder voor de landelijke omroepen.

Tot zover deze nieuwsbrief. Veel luisterplezier.

Marjolein

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.