blog

Mijn eigen bloggeschiedenis

Het jaar dat ik voor het eerst op internet ging publiceren heb ik niet 100% helder. Ik gok op 1995 of 1996 toen ik bij Novib werkte en betrokken was bij het intranet. HTML was een vrij eenvoudig taaltje om online mee te publiceren en dat leerde ik snel.

Al snel kocht ik een PC voor thuis en publiceerde ik op mijn webpaginaatje van mijn XS4ALL-account, zo’n tilde ~ website. Ik heb nog een foto van mijzelf achter mijn 1e peeceetje, gemaakt door wijlen Ronald Emanuel voor het magazine Forum. Zodoende weet ik dat ik vanaf 1997 (of eerder) vanuit mijn eigûh huis op het wereldwijde web publiceerde:

Daarna ben ik van XS4ALL overgestapt op Wanadoo. Via de Wayback Machine van Archive.org is daar nog wat van terug te vinden.

Het nieuwste nieuws werd boven het bestaande nieuws toegevoegd en voorzien van een datum + paginanummering en een archief. Het was dus een blog maar ik kende dat woord (nog) niet.

Het updaten deed ik toen nog met de hand via statische pagina’s vol HTML code die ik via FTP moest uploaden.

2000, ontdekt Blogger

Ik werkte in 2000 bij het multi-mediabedrijf Madocke als programmeur en audiodesigner toen ik Blogger ontdekte. In die tijd volgde ik met name Amerikaanse blogs op het gebied van webtechniek. Bijvoorbeeld die van Jeffrey Zeldman. Blogger stelde iedereen in staat om hetzelfde te doen en bood een geweldig handige tool voor het updaten van webpagina’s. Ge-wel-dig!

In die tijd bouwde ik ook grote CMS-systemen voor klanten. CMS was toendertijd het toverwoord. Over blogsoftware had nog vrijwel niemand het, en zeker onze klanten niet. Ik vond bloggen toen direct leuk. Maar bij mij viel toen het kwartje niet om dat ook zakelijk voor onze klanten aan te bieden.

Ik moet zeggen, er was toendertijd nog een nogal conservatieve houding ten opzichte van internet. Velen dachten dat het internet wel zou overwaaien. Met name na het klappen van de bubbel van World Online in 2000.

2001, start van raapie.nl

Voor mij was het bloggen toen nog een experiment. Ik deed het in 2000 dus onder mijn account bij XS4ALL en een paar gratis diensten die er toentertijd waren. Ik had nog geen eigen domein. Het werd pas in 2001 mogelijk voor particulieren om een .nl domein te beginnen. Zodoende registreerde ik in 2001 onder mijn bijnaam raapie een .nl domein. Ook daarvan is nog iets terug te vinden op de Wayback Machine van Archive.org.

Vanaf die tijd ging ik bloggen in het Engels. Op raapie.nl heb ik zowel Blogger als ook andere blogsystemen gebruikt. In die tijd had ik heel veel bezoekers omdat ik een van de weinige blogs was die over de muzieksoftware Reason schreef en alle muziek en geluidsbestanden online weggaf. Per maand verbruikte ik meer dan 30 gig aan bandbreedte, wat voor die tijd gigantisch was. Reageren op mijn artikelen kon alleen per email.

Toen mijn dochter op 13 juli 2002 het licht zag ontving ik van een van mijn lezers uit Parijs een email dat op precies diezelfde dag zijn zoon geboren was. Dankzij mijn blog kwam ik in contact met vele muziek- en geluidsknutslaars wereldwijd.

2003, start van Melodiefabriek.nl

Hoewel ik een enorme achterban via de website raapie.nl had opgebouwd, besloot ik toch maar te kiezen voor een wat serieuzere naam voor mijn eigen bedrijf. In april 2003 ben ik Melodiefabriek begonnen. De eerste versie van Melodiefabriek.nl voorzag ik van mijn zelfgebouwde blogsysteem (via ASP). Om twee jaar later pas over te stappen op WordPress. Toen ik met WordPress (versie 1.5!) begon was het nog relatief onbekend, maar inmiddels is het meestgebruikte blogsysteem dat er is. WordPress is een geslaagd voorbeeld van open source ontwikkeling.

2005, marcoraaphorst.nl wint Dutch Bloggie

Mijn beginjaren in de blogosphere, tot aan eind 2005, verliepen met name in het Engels. Omdat ik wereldwijd de meeste contacten had. Toch had ik inmiddels ook een paar grote Nederlandse klanten gekregen, zoals de firma Heineken. De wens om ook in het Nederlands te gaan bloggen nam toe. Ook omdat ik graag voor de Publieke Omroep muziek wilde componeren, vanwege mijn voorliefde voor documentaires. Dus begon ik eind 2005 een blog in het Nederlands onder mijn eigen naam marcoraaphorst.nl, een blog waar ik in maart 2007 een Dutch Bloggie voor Beste Muziekblog mee won.

2007, hofstijl.nl start

Met Maurits Burgers startte ik in 2007 het Haagse blog Hofstijl.nl. Den Haag verdiende een goed blog met een eigenwijs toontje. Het laatste woord uit Den Haag, dat idee.

2009, het jaar van blog-art

Met mijn bloggende partner organiseerde ik op 9 oktober 2009 het blog-art festival in Den Haag. Ineens was er veel aandacht in kranten voor het fenomeen bloggen. Wij wilden online en offline met elkaar verbinden door de creativiteit daarvan in een theater te laten zien. Als locatie kozen we Theater aan het Spui. Het NOS journaal kwam die dag uitgebreid filmen en besteedde later die dag een item aan ons festival.

Hierdoor startte ik twee nieuwe blogs, een voor het festival blog-art.nl en een voor de Stichting Offline070. De term ‘van online naar offline’ namen andere festivals en evenementen van ons over. Het bloggen was plotseling booming.

2010 – marcoraaphorst.nl en Melodiefabriek.nl worden samengevoegd

In februari 2010 besloot ik marcoraaphorst.nl en melodiefabriek.nl te integreren. Technisch gezien een riskante operatie omdat alle links die bijvoorbeeld via Google binnenkwamen naar een nieuwe URL op Melodiefabriek.nl omgeleid moesten worden. Later heb ik daar een specifiek internationaal blog voor Melodiefabriek.com aan toegevoegd. Het bood me de kans om voor mijn bedrijf met een schone bloglei te beginnen.

Doordat mijn ervaring met blogs werd ik gevraagd om er lezingen over te geven. En mijn technische kennis van WordPress resulteerde in een samenwerking met de VPRO waarvoor ik vele toonaangevende blogs heb helpen opzetten: weblogs.vpro.nl, radio6.nl, weblogs.hollanddoc.nl en pooljaar.nl. Dit laatste doe ik niet meer, het ontwikkelen van blogs voor derden doe ik nog slechts bij hoge uitzondering.

2011, de snelwegcommunity A13.nu

In 2011 ben ik samen met Rick Noordhuizen de snelwegcommunity A13.nu begonnen op initiatief van Bereik! Normaliter laat de overheid een internetproject na afloop van het internet verwijderen. Pure kapitaalvernietiging! Zodoende hebben Rick en ik de hosting op eigen kosten voorgezet.

En de jaren hierna? Het voert te ver om het allemaal op te sommen en bij te houden. Als je nu rustig door blijft klikken op marcoraaphorst.nl dan kom je het denk ik allemaal wel te weten…

Goeie bloggroet! Marco Raaphorst


Reacties

5 reacties op “Mijn eigen bloggeschiedenis”

 1. Dennis avatar

  Marco, ik volg je blog al jaaaren met veel plezier. Je weet veel van bloggen en de dingen die je doet, maar ik denk dat je nog niet half beseft hoezeer je mensen inspireerd en helpt. Ik weet zeker dat met mij enorm veel mensen genieten van wat je doet.

  Ga lekker door met wat je leuk vind om te doen en wilt delen met de buitenwereld.

  In een woord: Prachtig.

 2. Toen jij de Dutch Bloggies won wist ik niet eens wat een blog was en zelfs nog nooit van GeenStijl gehoord. Voel me nu wel broekie :-)

 3. Dit blog is een onschatbare bron van waardevolle informatie voor mij geweest en nog steeds. Ik mag wel zeggen dat het mij ten dele gevormd heeft waar het om copyleft, open source, en social media gebruik gaat.

  Wat ik wel eens mis is de privacy-consequentie van het achterlaten van je hele hebben en houwen op internet, iets wat steeds belangrijker wordt, zeker als we straks een rechts kabinet krijgen.

  Hopelijk blijft dit blog nog lang bestaan.

 4. Michel ten Hoove avatar
  Michel ten Hoove

  Ik kende je bloggeschiedenis nog niet. Interessant en inspirerend om te lezen. Niet teveel denken over hoe te bloggen maar gewoon doen lijkt het devies.

 5. @Michael: ja, denk het wel. Het brandende verlangen volgen. En doen wat anderen niet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.