in portfolio

2000, ontdekt Blogger

In het jaar 2000 kwam ik in aanraking met weblogs. Ik werkte bij multi-mediabedrijf Madocke als programmeur en audio designer toen ik Blogger ontdekte. In die tijd volgde ik met name Amerikaanse blogs op het gebied van webtechniek. Bijvoorbeeld die van Jeffrey Zeldman. Blogger stelde iedereen in staat om hetzelfde te doen. Geweldig vond ik het en dus begon ik direct met bloggen.

In die tijd bouwde ik mee aan grote CMS-systemen. Zo was ik zelf onder andere verantwoordelijk voor het bouwen van een forum en database-koppelingen met Flash (dat was nogal wat). Functionaliteiten om plaatjes te uploaden en dergelijke bouwden wij ook in. CMS was het toverwoord. Over blogsoftware had nog geen klant het. Ik vond bloggen toen al direct leuk. Maar ook bij mij ging het kwartje (nog) niet vallen om dat ook zakelijk voor onze klanten in te zetten.

De directeur vroeg zich een keer af of ik misschien tijdens werktijd mijn blog zat te updaten. Hij las mijn blog en constateerde vreemde tijdstippen waarop ik iets postte.

Van die oude collega’s ken ik overigens niemand die ook is gaan bloggen, met uitzondering van Stefan.

2001, start van raapie.nl

Voor mij was het bloggen toen nog een experiment. Ik deed het in 2000 onder mijn account bij XS4ALL en een paar gratis diensten die er toentertijd waren. Ik had nog geen eigen domein. Het werd pas in 2001 mogelijk om een .nl domein te starten. In 2001 registreerde ik onder mijn bijnaam raapie een .nl. Vanaf die tijd ging ik bloggen in het Engels. Op raapie.nl heb ik zowel Blogger als ook andere blogsystemen gebruikt. Eigenlijk werkte het met de hand updaten voor mij het beste. Ik had wat templates en scripts zodat ik eenvoudig via FTP de boel telkens kon updaten. In die tijd had ik heel veel bezoekers omdat ik een van de weinige blogs was die over muziek software schreef en alle muziek en geluidsbestanden online weggaf. Per maand had ik meer dan 30 gig aan bandbreedte nodig, wat voor die tijd gigantisch was. Reageren op mijn artikelen kon alleen per email, wat ik dan ook in grote getale ontving.

Toen mijn dochter op 13 juli 2002 werd geboren ontving ik van een van mijn lezers uit Parijs een email dat op precies diezelfde dag zijn zoon geboren was.

2003, start van Melodiefabriek.nl

Hoewel ik een enorme achterban via de website raapie.nl had opgebouwd, besloot ik toch maar te kiezen voor een wat serieuzere naam voor mijn eigen bedrijf. In april 2003 heb ik Melodiefabriek opgestart. De eerste versie van Melodiefabriek.nl voorzag ik van mijn zelfgebouwde blogsysteem. Om twee jaar later pas over te stappen op WordPress. Toen ik met WordPress begon was het nog relatief onbekend, maar nu 5 jaar later is het denk ik wel het beste en meest flexibele blogsysteem dat er is. WordPress is een geslaagd voorbeeld van open source ontwikkeling.

Toen ik in Stockholm een gesprek had bij powerFX werd ik daar verwelkomd onder mijn bijnaam raapie. Gelukkig viel de naam Melodiefabriek ook goed. De Europese klank ervan zou met name op Amerikanen indruk maken. Europa staat voor hen voor artistiek en kunstzinnig.

2005, marcoraaphorst.nl wint Dutch Bloggie

Mijn beginjaren op het blog, zo tot aan eind 2005, verliepen met name in het Engels. Omdat ik wereldwijd de meeste contacten had. Toch had ik inmiddels ook een paar grote Nederlandse klanten gekregen, zoals de firma Heineken. De wens om ook in het Nederlands te gaan bloggen nam toe. Met name ook omdat ik graag voor de Publieke Omroep muziek wilde componeren, vanwege mijn voorliefde voor het documentaire format. Dus begon ik eind 2005 een blog in het Nederlands onder mijn eigen naam marcoraaphorst.nl, een blog waar ik in maart 2007 een Dutch Bloggie voor Beste Muziekblog mee won. Daarna werd het voor mij steeds lastiger om Melodiefabriek.nl, nog steeds in het Engels, bij te houden.

2007, hofstijl.nl start

Met Maurits Burgers startte ik in 2007 het Haagse blog Hofstijl.nl. Den Haag verdiende een goed blog met een eigenwijs toontje. Het Haags dat veel te veel buiten de reguliere media blijft maar juist zoveel te bieden heeft. Goed Haags, verveelt nooit. Ons idee.

2009, het jaar van blog-art

Met mijn bloggende partner organiseerde ik op 9 oktober 2009 het blog-art festival in Den Haag. Ineens was er veel aandacht in kranten voor het fenomeen bloggen. Wij wilden online en offline met elkaar verbinden door de creativiteit daarvan in een theater te laten zien. Als locatie kozen we Theater aan het Spui. Het NOS journaal kwam die dag uitgebreid filmen en besteedde later die dag een item aan ons festival.

Hierdoor startte ik twee nieuwe blogs, een voor het festival blog-art.nl en een voor de Stichting Offline070. De term ‘van online naar offline’ namen andere festivals en evenementen van ons over. Het bloggen was ineens meer booming dan ooit tevoren.

2010 – marcoraaphorst.nl en Melodiefabriek.nl worden samengevoegd

De worsteling tussen Engels en Nederlands heeft jaren geduurd. Nog steeds heb ik ook internationale klanten/partners, maar het merendeel is inmiddels afkomstig uit Nederland (regel: alles wat je aandacht geeft, groeit). Muziek spreekt sowieso een internationale taal, dus besloot ik in februari 2010 marcoraaphorst.nl en Melodiefabriek.nl te integreren. Technisch gezien een riskante operatie omdat alle links die bijvoorbeeld via Google binnenkwamen naar een nieuwe URL op Melodiefabriek.nl omgeleid moesten worden. Met het overzetten van de content heb ik ook flink opgeschoond in oudere artikelen, ingegeven door wat ongeduld van mijn kant en technische beperkingen.

Doordat mijn ervaring met blogs en het professioneel gebruik ervan werd ik gevraagd om er lezingen over te geven. Mijn technische kennis van WordPress resulteerde in samenwerking met de VPRO waarvoor ik een paar toonaangevende blogs heb helpen opzetten: weblogs.vpro.nl, radio6.nl, weblogs.hollanddoc.nl en pooljaar.nl. Dit laatste doe ik niet meer, het ontwikkelen van blogs voor derden doe ik nog slechts bij hoge uitzondering.

Ik vertel wel graag over mijn blogs. Want ik geloof in de kracht van blogs. Het Hier Ben Ik principe. Nu alweer bijna 10 jaar. Mijn verhaal. Soms gewoon als tekst. Soms als muziek en soms met beelden erbij. Elke dag. Een teken van leven. Mijn leven. Hier, nu, op dit moment.

Wil je mijn blogposts per e-mail ontvangen?
Abonneer je dan HIER.

Geef een reactie

  1. Marco, ik volg je blog al jaaaren met veel plezier. Je weet veel van bloggen en de dingen die je doet, maar ik denk dat je nog niet half beseft hoezeer je mensen inspireerd en helpt. Ik weet zeker dat met mij enorm veel mensen genieten van wat je doet.

    Ga lekker door met wat je leuk vind om te doen en wilt delen met de buitenwereld.

    In een woord: Prachtig.

  2. Dit blog is een onschatbare bron van waardevolle informatie voor mij geweest en nog steeds. Ik mag wel zeggen dat het mij ten dele gevormd heeft waar het om copyleft, open source, en social media gebruik gaat.

    Wat ik wel eens mis is de privacy-consequentie van het achterlaten van je hele hebben en houwen op internet, iets wat steeds belangrijker wordt, zeker als we straks een rechts kabinet krijgen.

    Hopelijk blijft dit blog nog lang bestaan.