(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #90 – gastcurator: Peter de Ruiter

Marco Raaphorst heeft mij gestimuleerd podcasts te gaan maken met een nu onsterfelijk citaat. Toen ik zichtbaar geïmponeerd was door de kwaliteit van zijn apparatuur en zijn eigen spreekcel, sprak hij de woorden: “Ik heb slechte podcasts gehoord die gemaakt waren met dure spullen, en geweldige podcasts gemaakt met eenvoudige apparatuur”. Ik schaarde me meteen in de laatste categorie en ging aan de slag.

Iets meer dan een jaar later ben ik de tel kwijt van het aantal podcasts dat ik heb gemaakt (20+ in vele genres), run ik bij Salto in Amsterdam het wekelijkse Hello Radio Podcast en heb ik een boek gemaakt gemaakt getiteld De Podcastprofessor (die je podcasts leert luisteren en maken). En als kers op het Van der Valktoetje mag ik de Podpraat van deze week samenstellen!

Peter de Ruiter (klikken mag)


Teksten uitschrijven kun je laten doen

Het loont de moeite interviews uit te schrijven voor je gaat monteren, al is het monnikenwerk. Gelukkig schiet technologie te hulp. Bij diverse aanbieders kun je opnames uploaden en krijg je geschreven tekst terug. Zie een overzicht bij Villamedia. Nieuwe loot aan de stam is het Haagse bedrijf Zoom Media, dat op 5 november haar dienst Zoom Script lanceert. 

Er zijn twee versies: Automatisch (€ 0,25 p/m) en Perfect (€ 1,25 p/m). In het laatste geval komt er ook een redacteur aan te pas die kleine foutjes corrigeert, uhs en ahs verwijdert, namen van sprekers toevoegt et cetera. Maatwerk dus. Abonnees van Podpraat kunnen zich opgeven voor een uur gratis ‘Perfect’. Daar krijg je tevens de Automatische versie bij, zodat je kunt vergelijken. Geef je op via www.zoomscript.nl of ronja@zoomscript.nl Je wordt daarna om feedback gevraagd.

Smart radio 

Zoom Media heeft met deze (eigen) technologie meegewerkt aan de ontwikkeling van smart radio in samenwerking met BNR. Podcasts van BNR zijn daarmee doorzoekbaar gemaakt op trefwoorden zodat je snel een item van je keuze kunt vinden en kunt afspelen. Dit nieuwe fenomeen kun je testen via een app voor android. De app voor iOS volgt later. 

Het is op dit moment (nog) niet mogelijk om je als podcastmaker van buiten BNR te laten indexeren voor de app. Volgens Joeri Nortier van BNR zijn in het verleden wel externe podcasts toegevoegd aan de BNR-app, maar “gebruikers bleken toch op zoek te zijn naar BNR-content” zegt hij. BNR krijgt subsidie voor de ontwikkeling van smart radio van het Digital News Innovation Fund (DNI) van Google.

BNR Expert Podcast Netwerk

Je kunt je als podcastmaker wel aanmelden voor het BNR Expert Podcast Netwerk. Voor de ontwikkeling hiervan heeft het bedrijf een subsidie gekregen van € 50.000 van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. De activiteiten van BNR bestaan voor een groot deel uit het ontwikkelen van podcasts uit eigen stal en het organiseren van de Dutch Podcast Awards.

Eén podcastmaker, Geert Kloppenburg, is het tot nu toe gelukt onder de hoede te komen van BNR om te worden geholpen bij de verdere ontwikkeling van zijn producties. Zo maakt hij gebruik van de BNR-studio. Op de website van BNR wordt nog een aantal podcast genoemd die door de selectie zijn gekomen en waarvoor BNR op deze manier de loftrompet steekt. 

De provincie roert zich

Behalve Kampen (Overijssel) blijkt ook Drenthe de podcast te hebben ontdekt, over de geschiedenis van de provincie. Hun hebben hunnebedden!

Theater wordt podcast wordt televisie 

Sinds afgelopen zondag kunnen we tot 2 december met plaatsvervangende schaamte op NPO 1 Lief dagboek kunnen kijken en kunnen luisteren naar mensen die voorlezen uit hun puberdagboek. Dat doet natuurlijk verdacht veel denken aan Echt gebeurd. Maar de geschiedenis gaat verder terug, naar 2002 toen scenarioschrijver David Nadelberg er voor het eerst mee in het theater stond. Mortified (‘beschaamd’) zoals hij zijn programma noemde, bleek een ongekend succes en speelt zich nu af in wel 22 steden in de VS en Europa. En nu dus ook in Amsterdam.

Opmerkelijk is dat op de site van Mortified ook een oproep staat voor voorlezers voor uitzendingen op RTL4. Volgens een woordvoerder van de NTR kreeg deze zender inderdaad een ‘eerste kans’ met het programma, maar wilde RTL4 het format flink aanpassen – tegen de wens van Mortified in. Toen mocht de NTR aan de slag.

Echt gebeurd is zoals de meesten wel weten gebaseerd op het Amerikaanse The Moth. Had je trouwens al geluisterd naar de machtige jubileumpodcast van Echt gebeurd? Dan hoor je ook hoe de tune van Echt gebeurd tot stand kwam.

Klein leed

De exploitanten van Star Wars zijn gestopt met het vermelden van podcasts over deze filmserie op de officiële fansite. De reden riekt naar politieke correctheid en angst om te verwijzen naar onoorbare zaken. Een Fris en Vurig Liedje is een Nederlandse fancast van Game of Thrones. Die wordt helaas ook niet genoemd op wat een officiële Podcast of fire and ice lijkt. En er is nog veel meer podcastplezier.

Lijstjes, lijstjes, lijstjes

Lijstjes zijn populair dus ook als het over het maken van een podcast gaat. Welke tien valkuilen moet je vermijden? En hoe zorg je er voor dat je voice-over natuurlijk overkomt? In de vorm van ’tien geboden’ voor het maken van een podcast en een luisterbare stemtest staan dat soort zaken ook in mijn boek De Podcastprofessor, dat in oktober is verschenen.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.