30 dagen later …

Ik zet een streep door mijn dogma.

Zonder te consumeren verhonger je natuurlijk… had iemand me niet ff kunnen bellen? Ben blij dat ik nog leef!

Nee, even zonder dollen, 30 dagen niet digitaal consumeren is me eigenlijk prima bevallen. Je gaat anders naar anderen kijken. Mijn partner in het bijzonder. Want die moest toch ineens een hoop twitteren de afgelopen weken. Niet normaal meer. Ze begon zelfs tweets voor te lezen. Zoals die tweet over de zelfmoord van Joran van der Sloot. Iedereen begon spontaan die handel te retweeten. Hupsakee. Maak ons gek. Maak ons geeeeeehuuuuuk!

Ik stelde mezelf de vraag: hoeveel van die randdebielen ben ik ooit op Twitter gaan volgen? Ik volg er meer dan 1000. Zoveel ken ik er niets eens goed. Kortom: dat ga ik flink zuiveren. De ruis moet eruit.

Ik was met mijn gezellige vriendinnetje een paar dagen naar Gent en man wat heb ik daar toch een mooie expo gezien. En het leerde mij. Dat een man altijd zijn eigen pad moet volgen en zich niet moet laten afleiden door de honden die vanuit de goot maar wat laffe onzin lopen te roepen.

Is het merendeel dat online staat meuk? You got it buddy! En dat spul ga ik voortaan links laten liggen. Alleen mensen die snoeihard persoonlijk durven zijn zal ik nog volgen. Aan eenheidsworstjes had ik altijd al de schurft, maar nu helemaal.

En ik vind alleen mensen die willen delen betrouwbaar. Share Alike! Als jij iets maakt op basis van mijn ding dan noem je mijn naam met een linkje erbij. Logisch. Als jij van mij een goeie tip krijgt dan retweet je het of linkt naar mijn blog. Als je op basis van mijn muziek iets nieuws wil maken, ga je gang. Laat het me horen. Wel vind ik dat jij het onder precies dezelfde voorwaarden moet doen, zodat jij niet net als Disney de boel kan opsluiten in copyright. De macht kan gaan lopen spelen want macht is de reet van de duivel. En sneeuwwitje is niet van Disney, dat is een eeuwenoud sprookje waar Disney wat animaties op gemaakt heeft (lees: tamme verhaaltjes over Clean Cut prototypen), waardoor vervolgens de hele handel niet meer gekopieerd mag worden. All Rights Reserved. Achterlijk! Ik ben tegen. Dat stopt de voortplanting. Daarom: Share Alike! En wie dat niet doet is verdacht. Heeft wat te verbergen en wil alles voor zichzelf houden.

Kunstenaars delen hun leven met de wereld, dat lijkt mij wel duidelijk. En ik heb het in-mijn-gezicht gezien daar in Gent. Wees niet bang, wees een vent.

Met consumeren is niets mis. Je zult af en toe een boterhammetje in je mondje moeten stoppen. Alleen hoeveel, ja dat blijft de hamvraag. Een hamvraag die voor mij inmiddels een beetje beantwoord is.

Nu eerst ff twitteren…

P.S. 30 dagen later is Twitter technisch nog steeds een wrak. Vreemd!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

8 reacties

 1. Mooi! Ja dat ont-followen, da’s iets waar ik ook over dub. Hoeveel mensen ken je nu echt goed of wil je echt iets van lezen? Ik ga daar een lijst van maken. Die lijst lees ik altijd, de rest alleen als ik zin heb.

 2. Een post uit m’n hart, Marco.

  Ruis. Het volgen van meer dan 1000 twitteraars. Ruis. Meer dan duizend! mensen. Ruis. Bijna duizend onbekenden. RUIS.
  Zelf ben ik niet zo van de #FF. Behalve afgelopen vrijdag dan maar dat had een reden. Uit balorigheid doe ik vrijdags zo af en toe een Unfollow Friday. Om wat rommel op te ruimen. Gewoon om wat ruis te verwijderen.

  Copyright, nee. Oftewel, Share Alike. Ik deed het ook toen ik video’s begon te maken in opdracht; alle rechten voor mezelf houden. Gaandeweg zijn mij de ogen geopend door mensen als @Raaphorst, @differentieel en anderen zoals hen. Tegenwoordig vermeld ik een Creative Commons 3.0 licentie in de aftiteling van mijn meeste filmpjes.

  Doe er wat mee, wereld. Of niet. Aan jou de keus. In ieder geval is de keus niet meer alleen aan mij door mijn werk dicht te spijkeren met copyright. Alleen dan kan ik met een gerust hart ook het werk van anderen gebruiken die onder CC 3.0 publiceren. In mijn geval is het meestal audio wat ik gebruik. Met naamsvermelding, uiteraard.

  En wat dat consumeren betreft? Die boterhammetjes? Ach, door mijn matige gezondheid ben ik al een tijdje in minder financiƫle doen. Rijk zal ik daardoor dus zeker niet meer worden. En ach, gelukkig zijn kan ook gepaard gaan met een boterham tevredenheid. Daar heb ik geen kaviaar voor nodig. Wie volgt?

 3. Ik probeer het aantal volgers rond de 100 te houden, dan is het echt nog te volgen.

  Je tweets over wat je hier gepost hebt heb ik gemist. Ik gebruik geen rss (ook al snel teveel ruis) maar kijk ook te weinig uit mezelf. Zo’n tweet werkt voor mij dan weer wel.

 4. @allen het gaat mij eigenlijk niet eens om het volgen, dat lukt toch niet, maar meer om de stompzinnige dingen die soms voorbij komen, het gereutel. En afkomstig van mensen waar je niets mee hebt. Gewoon, niet, als in: nah.

 5. Wat een fijne post! Ik hik ook vaak aan tegen de brei die ik tegenkom in m’n tijdslijn. Heb naar aanleiding van je verhaal hierboven meteen 50 keer de unfollow button geklikt ;)

 6. Welkom terug Marco, inspirerend te lezen wat de 30 dagen jou hebben gebracht en welke veranderingen je wilt doorvoeren. Je klinkt strijdbaar en vastberaden. Niet dat dat nieuw is want zo klonk je voor je 30 dagen project ook al :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.