Goeie gratis geluiden

Waveform-aboveOoit schreef ik een korte blogpost over ‘Goeie gratis geluiden‘. Een post van dik 2 jaar geleden maar inmiddels, op het moment van schrijven, meer dan 7500 keer bekeken. Hoog tijd voor een update.

OLPC Sound Samples (v2)

De open source laptop OLPC bedoeld voor kinderen in arme landen wordt geleverd met 10 Gigabyte aan gratis vrije geluiden. Al deze geluiden zijn te downloaden via een bittorrent-bestand via Mininova.

Voor een index van alle beschikbare geluiden die eenvoudig doorzoekbaar is, raadpleeg de WIKI.

Alle geluiden vallen onder een Creative Commons BY licentie, en zijn dus ook in commerciële producties te gebruiken zolang de auteur credits krijgt en duidelijk vermeld wordt dat de Creative Commons BY licentie op dit werk van toepassing is.

Freesound

Op Freesound voegen de gebruikers zelf geluiden toe. Het is een community voor en door liefhebbers van geluid. Van straatgeluiden tot korte gegenereerde geluiden, elektronisch en via traditionele instrumenten, zijn hier te vinden. Veel van de geluiden zijn van hoge kwaliteit. De film Children of Men, een Hollywood productie, maakte ook gebruik van een Freesound geluid.

Alle geluiden vallen onder een Creative Commons sampling+ licentie, en zijn dus ook in commerciële producties te gebruiken zolang de auteur credits krijgt en duidelijk vermeld wordt dat de Creative Commons BY licentie op dit werk van toepassing is. Uitgesloten is het gebruik van deze geluiden in commercials die een ander doel dienen dan het promoten van het werk zelf.

ccMixter

Hoewel ccMixter meer bedoeld is als remix website, en samenwerkt met Freesound voor aanvullende geluiden, kun je ook hier veel interessante geluiden vinden. Deze vallen altijd onder een Creative Commons licentie, maar commercieel gebruik is in sommige gevallen zonder eerst overleg te hebben met de auteur, uitgesloten. Zie ccMixter – Featured Samples.

Er zullen wellicht nog meer interessante websites zijn op dit gebied, maar bovengenoemde sites zijn zonder meer de belangrijkste bronnen als we het hebben over gratis en vrij te gebruiken geluiden.


Reacties

5 reacties op “Goeie gratis geluiden”

 1. hoi Marco,
  hier is nog een site (en langer bestaand, we hebben zelfs de internet-inlog-sample voor onze Netwaves-jingle hier gevonden)
  http://freesound.iua.upf.edu/

 2. Bedankt Michel. Da’s een oude bekende inderdaad. Freesound heeft ook een koppeling met ccMixter.org en ik vind het geweldig.

 3. Bjorn Wijers avatar
  Bjorn Wijers

  Marco, ik kan me vergissen maar ik meen dat soundsnap geen gebruik maakt van een cc-licentie, maar een variant erop. Het is dus volgens mijn juridische leken kennis nog maar de vraag of de samples daadwerkelijk gebruik maken van ‘het copyright van deze tijd’.

  Ik zou daar toch nog eens even goed naar kijken voordat je er gebruik van maakt.

 4. Klopt. Ze doen een afgeleide van de BY-licentie. Maar ik ben het nog aan het onderzoeken inderdaad.

 5. Soundsnap is niet meer gratis… :0/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.