(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat (editie #87): al doende leert men

Het internet staat vol met regeltjes, maar wie heeft ze verzonnen? De namen die bij die blogs staan zeggen me namelijk helemaal niets. Is het een onderdaan van Trump?

Ondertussen trek ik dus een wenkbrauw omhoog.

Waarom zou ik die regeltjes schaaps gaan opvolgen als ik alles kan doen wat ik maar kan verzinnen?

Velen zeggen dat je de regels alleen maar kunt breken als je ze kent. Onzin want dat geldt bv niet voor kinderen, terwijl die op hele lollige manieren de regels kunnen breken. Noem het naïef, of simpelweg creatief. Ze tekenen een blauwe boom en krijgen van een zure leraar te horen dat dat niet kan. Wat nou, niet kan!? In een tekening kan en MAG alles!

Lange leve de fantasie lieve mensen!

We lezen teveel tips en trucjes, do’s and don’ts, van lui met bijbelse ambities. Van het type zelfhulp dat stiekem zelf hulp nodig heeft.

Kijk, jarenlang zeiden alle documentairemakers: NOOIT in de camera kijken. En wat zijn al die vloggers op YouTube gaan doen? Precies: WEL in de camera kijken.

Om kort te gaan: de (podcast)maker heeft altijd gelijk.


Met je luisteraars moet je niet gaan praten

David Achter de Molen ging in zijn laatste podcast op zoek naar regels en sprak met zijn luisteraars. Best geinig want ze komen met allerlei tips voor David. Interessant om te horen hoe zij de dingen ervaren, maar een echte lijn is er niet in te trekken. De ene vindt dit en de ander dat. Podcasting is geen wetenschap en David moet volgens mij gewoon zijn ding doen en zich niet laten afleiden door zijn luisteraars.

80 – Klap van de Molen luisteraars over deze podcast: ‘Die voiceovers werken niet’, an episode from David Achter de Molen on Spotify

Het leuke van podcasting is dat sommige luisteraars zelf ook gaan podcasten. De drempel is misschien niet zo laag als toentertijd met de opkomst van bloggen, toen echt iedereen een blog begon (beginnen kan iedereen, volhouden kunnen er maar een paar). Maar als je de lat niet zo hoog legt (lees: geen nifty montage wenst) kun met alleen al je smartphone gesprekken vastleggen. Dat kan al afdoende zijn. En op YouTube zie je al jaren hetzelfde gebeuren natuurlijk.

De tools om podcasting te veraangenamen nemen met de dag toe, zowel voor de makers als voor de luisteraars. Het is zo’n beetje de hoofdmoot van het gesprek dat ik vandaag met Erwin Blom voerde. Beluister het via SoundCloud of volg mijn Podpraat podcast op Spotify.

Qua aanvullende shownotes: 

  • Erwin maakt ondermeer Fast Moving Targets
  • Check de tool Anchor waarmee je eenvoudig zelf een podcast kunt opnemen, monteren en publiceren
  • Check Auphonic, een tool specifiek bedoeld voor audionabewerking van podcasts

We voerden het gesprek met Facetime. De meeste klikjes en tikjes heb ik kunnen verwijderen dankzij de De-Click plugin van iZotope

Ook goed luisterbaar is deel 2 van de reportage die Peter de Ruiter van het Podcastfestival maakte:

En wat gaaf is is dat de organisatie van het Podcastfestival, het Podcastnetwerk, alle lezingen en gesprekken van het hoofdpodium ook in een podcast heeft gegoten:

Podcastfestival 2018 — PodLink

Het Podcastnetwerk geeft sinds een week ook zelf een nieuwsbrief uit:

Nieuwsbrief van het Podcastnetwerk | Revue

Nieuw leven voor Kink?

Michiel Veenstra neemt afscheid van 3FM en gaat Kink (voorheen Kink FM) nieuw leven inblazen. Vanaf 1 februari 2019 zal het als digitaal radiostation via internet, streamingdiensten en podcasts gelanceerd worden. Vandaar dat men de term FM heeft laten opzouten uit de naam. Aan heer Veenstra de eer om als programmadirecteur die klus te gaan klaren. Genoeg voer voor Atze de Vrieze en Niels Aalberts om een en ander onder de loep te nemen. Samen met de pogingen tot rehabilitatie van de CD en het 50 jarig bestaan Mojo Concerts (dat dus samenvalt met het 50 jarig bestaan van Paradiso) onder de aandacht te brengen.

Afl. 16: De terugkeer van Kink (zonder FM) — De Machine — Overcast

En effe tussen neus en lippen door (lees: waar je snor zit), tot slot, inmiddels staat ook het interview met ondergetekende in de Podcastclub online:

Aflevering 4 – VERVORMER van Marco Raaphorst, an episode from Podcastclub on Spotify

Pure zelfbevlekking en ik kan maar lastig naar mezelf luisteren… misschien wordt het ooit wat. Genoeg te doen dus. Werk aan de winkel!

Maar dit was hem wel weer voor deze week qua schoonschrijverij. Over en uit. Tot volgende week!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.