Podpraat – Editie #86

De podcast werd officieel in Nederland als doorgebroken verklaard tijdens het 1e podcastfestival afgelopen zaterdag in Lab111. Dat hebben ze goed gedaan. Of beter: hebben WE goed gedaan. Wij van de podcasts.

Vinkje.

fotocredit: foto: Gijs de Koning Photography

# Persbericht

Eerste podcastfestival in Nederland geopend: podcast officieel doorgebroken in Nederland

Podcastamabassadeur Michiel Veenstra opende vandaag het eerste Podcastfestival van Nederland in LAB111 in Amsterdam samen met een van Nederlands jongste en fanatiekste podcastluiteraars Tess de Wit (11). “Dit betekent dat de podcast in Nederland eindelijk is doorgebroken,” zegt Sicco de Knecht, voorzitter van Stichting Podcastnetwerk. Met het doorknippen van het lint is het startsein gegeven voor een enerverende dag vol workshops en panels, voor ambitieuze makers en podcastluisteraars. “Op het festival brengen we podcastmakers en -fans bij elkaar, op die manier vieren we een nieuwe luistercultuur” verklaarde Lieven Heeremans, mede-initiatiefnemer van het festival tijdens de opening. Het festival duurt tot 18:00 en het programma valt te lezen op www.podcastfestival.nl. Kaarten zijn enkel online verkrijgbaar.Podcastamabassadeur Michiel Veenstra opende vandaag het eerste Podcastfestival van Nederland in LAB111 in Amsterdam samen met een van Nederlands jongste en fanatiekste podcastluiteraars Tess de Wit (11). “Dit betekent dat de podcast in Nederland eindelijk is doorgebroken,” zegt Sicco de Knecht, voorzitter van Stichting Podcastnetwerk. Met het doorknippen van het lint is het startsein gegeven voor een enerverende dag vol workshops en panels, voor ambitieuze makers en podcastluisteraars. “Op het festival brengen we podcastmakers en -fans bij elkaar, op die manier vieren we een nieuwe luistercultuur” verklaarde Lieven Heeremans, mede-initiatiefnemer van het festival tijdens de opening. Het festival duurt tot 18:00 en het programma valt te lezen op www.podcastfestival.nl. Kaarten zijn enkel online verkrijgbaar.

Tijdens het festival werd antwoord gegeven op de vraag: Wie luistert er in Nederland naar podcasts? Stan Hulsen goot het in een blogpost.

Peter de Ruiter maakte van het festival een audietief verslag waarvan deel 1 inmiddels online beluisterbaar is.

Van het Podcastfestival 2018 is ook een podcast gemaakt, je vindt het ondermeer op Spotify.

En nu we het toch over Spotify hebben…

#Spotify podcast portal: voor alle podcasts!

Lieven vroeg me van de week waarom mijn podcast VERVORMER niet op Spotify te vinden was. Hij tipte me over de nieuwe portal van Spotify die nu alle podcasts direct toegang geeft. Er vindt dus geen selectie vooraf meer plaats. Top! En je krijgt ook gelijk inzage in statistische cijfers. Ook top!

En ze doen het razendsnel. Nadat ik mijn RSS-feed van VERVORMER had ingevoerd en taalkeuze en nog wat van die metagegevens was mijn podcast binnen 30 minuten gewoon ook in Spotify beschikbaar.

En dat geldt niet alleen voor VERVORMER. Sinds deze week heb ik 2 podcasts waarop ik actief hoop te kunnen publiceren. Voor Podpraat ben ik ter aanvulling een podcast begonnen om opvallende podcastmakers een paar vragen te kunnen stellen. Of misschien dat ik een keer een podcastluisteraar het woord kan geven. De eerste aflevering staat sinds vandaag online. Beluister deze via SoundCloud. Beluister deze op SoundCloud of op Spotify. Andere apps zoals Apple Podcasts volgen later voor de Podpraat podcast.

#Linken naar podcast-apps

De laatste tijd krijgt pod.link veel aandacht. Het is een eenvoudige manier om in een player de laatste episode van je podcast te kunnen laten horen met daaronder subscribe-buttons voor bekende podcast-apps. Een soort handige landingspagina dus, met name als je jouw podcast op social wilt delen. Zie bv hoe dat er voor Man met de microfoon uitziet. Ook met wat huisvlijt kun je zoiets zelf bouwen, zoals ik met mijn VERVORMER heb gedaan. Mensen direct laten “landen” op je eigen site heeft wat mij betreft de voorkeur.

#Cover Art via Anchor

Anchor is een overeenkomst met de fotosite Unsplash aangegaan en biedt nu de mogelijkheid om de foto’s van Unsplash als coverart voor een podcast te gebruiken. Het ziet er erg gelikt uit. Lees daarom de blogpost die Anchor gisteren publiceerde.

Tot slot 2 foto’s met opvallende quote die ik vorige week maakte tijdens het podcastfestival in Lab111:

Feauxteauxs

Tot een slot een paar foto’s met een tweetal opvallende uitspraken die tijdens het Podcastfestival werden getoond.

Het podcastfestival gaf mij het gevoel dat we aan het begin staan van iets nog veel groters. Iets waarvan je moeder of je collega nu nog zegt “podcast, wat is dat?” Maar jij weet wel beter.

Tot zover weer. Tot volgende week!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.