Podpraat #85

Misschien is het beter om voortaan een logische titel aan te houden voor mijn podpraat-nieuwsbrief. Gewoon doornummeren, waarom het moeilijk maken als het ook makkelijk kan?

En je ziet het, dit is week 85 alweer!

Het was lang geleden een eeuwigheid.


# Van de week las ik dat de podcastbubbel misschien gaat openbarsten, aangezien Buzz en Slate aan het bezuinigen zijn op hun podcasts. Gelukkig sluit het stuk toch nog positief af:

None of this is to say that podcasting is dead—just that, like anything else, it requires an investment of time and money to do well, something that not every media company has a lot of right now. 

Adam Curry zei erover op Mastodon:

You cannot monetize the network, and CJR has shitty research and writing in this ‘article’

# Een jaar geleden introduceerde Apple een aanvulling op de RSS-specs voor podcast tags, de seasons, en episode types, bedoeld voor het beter rangschikken van de episodes. Iedereen die een serie wil beluisteren wil natuurlijk dat deze bij aflevering 1 begint. Maar een podcast app toont vaak de laatste episode als eerste aan de luisteraar en da’s niet handig bij series. Precies dit heeft Apple getracht op te lossen middels het introduceren van nieuwe tags, vorig jaar. Dan Misener van Pacific Content blikte terug op het afgelopen jaar en onderzocht of die verrijking van tags iets heeft opgeleverd. Om kort te gaan:

Most top-performing shows use the new tags.

En:

Most shows don’t take advantage of new tags.

Dankzij de nieuwe tags hoef je de titel bv niet zo op te maken: “S2E4: Hoe Willem met de scooter een haring ging kopen.” Maar volstaat “Hoe Willem met de scooter een haring ging kopen.” Op zich vind ik S2E4 (Seizoen 2, Episode 4) niet mistaan, het is kort en krachtig. Serial gebruikt overigens de schrijfconventie “S02 Episode 04” wat ervoor zorgt dat onder iTunes en Apple Podcasts alles van nieuw naar oud gesorteerd is. Gebruikt dus niet de Apple tags maar is wel een van de populairste podcasts. Wat te denken geeft!

Die nieuwe tags van Apple hebben een ander nadeel: je moet in staat zijn om die tags aan de rss-feed toe te voegen. Wie bv zijn podcast bij SoundCloud host heeft die mogelijkheid niet. Maar let wel: de tags zijn geen standaard, ze zijn slechts een uitbreiding van Apple bovenop het bestaande RSS protocol.

Daarnaast is het de vraag of het simpelweg alfabetisch sorterenop bv S2E4 niet uitermate logisch en afdoende is.

Een podcast als Dissect, ook mega populair, gebruikt niet de Apple tags maar het “S2E4”-systeem in de titel. Iets waar Overcast prima raad mee weet, maar Apple iTunes en Podcasts niet. Opnieuw een pluspuntje dus voor Overcast.

Kortom: Apple probeert een beetje dwingelandje te spelen maar de oplossing moet komen van ontwikkelaars zoals Overcast die gewoon alle podcasts juist proberen te sorteren op basis van tags of titels. Beetje erg flauw dat Apple dat niet doet. Ook Spotify sorteert automatisch op titels. Pacific Content blijkt met dit stuk toch iets teveel Apple te willen pleasen en dat is nergens voor nodig, vind ik.

# Aanvullend hierop is het artikel van Wil Williams van Bello Collective dat ondermeer ingaat op hoe je zinvolle titels kunt maken.

# Vorige week stapte directie-voorzitter Wim van Limpt van Buma/Stemra op. Van de week luisterde ik naar De Machine die de vraag “is er sprake van fraude bij Buma/Stemra?” wat verder uitdiepte. Het antwoord daarop blijft uit. Het blijft gissen. En het blijft een onpopulair onderwerp. Dus Buma/Stemra kan er gerust op zijn dat men nog jaren zal kunnen blijven doorgaan met dit soort praktijken. Ook de politiek grijpt niet in.

# Mijn eigen gemeente Den Haag heeft nog geen podcast. Gemeente Kampen heeft dat wel. Van die dingen dus.

# Streaming is de toekomst voor muziek en misschien ook voor podcasts. Spotify zet in ieder geval in op beiden. Maar met name wat streaming veroorzaakt voor muziek is erg interessant, niet alleen in financiële zin (pas bij enorm hoge aantallen gaat streaming echt serieus geld opleveren), maar ook voor wat betreft de hamvraag “heeft het uitbrengen van albums nog wel zin, kun je niet beter slechts singles uitbrengen?” Ik heb me daarom prima vermaakt met de podcast van Slate ‘How The Future Of Music Streaming Will Sound’.

Tot zover. Morgen ga ik naar het Podcastfestival. Jij toch ook zeker?


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.