Voor nerdy analisten

Chapo Trap House is een podcast die ik nog niet kende. Het recept: een paar linksgeoriënteerden zeveren flink door over een bepaald politiek onderwerp. Bedoeld voor een specifieke doelgroep, de massa zal dit nooit trekken. Kortom: een goed concept voor een podcast. En dankzij die niche kunnen ze via Patreon maandelijks met meer dan 100.000 dollar hun kacheltjes aanstoken.

Op dit soort voorbeelden zit ik in Nederland te wachten. Wie biedt?


En verder?

Peter de Ruiter heeft zijn boek De Podcastprofessor klaar. Met daarin ondermeer een flink aantal interviews met toonaangevende podcastmakers als Chris Bajema (Man met de microfoon), De Kostgangers, MakersRadio, Audiocollectief Schik (podcast Bob), Marjolein Bierens (hoorspel Hotel Schiller), meesterverteller  Maartje Duin, Anne Janssens (Dag en Nacht Media), ondergetekende en Randy Vermeulen van VPRO Dorst. Luister nu alvast naar de ‘hoorbare hoofdstukken’.

Het zal je niet ontgaan zijn dat Paul McCartney, inmiddels een oude Sir van 76 jaar, weer eens een album heeft uitgebracht dat zelfs op nummer 1 in de Billboard 200 cart staat te shinen. Waarmee het bewijs is geleverd dat je echt geen K3-achtige smurfensnot muziek hoeft te maken met 3 liter Auto-Tune erop om mee te tellen. Gewoon een pak gitaren en een stel goeie songs werkt ook nog gewoon anno 2018.

Met deze Sir deden de heren van Sodajerker een leuk interview. En Macca zat ook bij Marc What The Fuck Maron aan tafel voor een gesprekkie.

Podcastnetwerk heeft trouwens inmiddels een officiële rechtsvorm, een stichting:

De EU heeft op 12 september wetswijzigingen op het auteursrecht aangenomen. Het behelst ondermeer Artikel 11 (linken naar nieuwsmedia wordt verboden, tenzij er een vergoeding tegenover staat), Artikel 13 (upload filter: elke website moet content gaan filteren alvorens het aan het publiek beschikbaar gesteld wordt). Om kort te gaan: het internet is naar de tiefus. Cory Doctorow is ook pislink.

Is de podcastclub de nieuwe boekenclub? Lees het op Forbes.

Vorige week had ik het over de vaagheden van Buma/Stemra op het vlak van copyright. Deze week stapte directie-voorzitter Wim van Limpt op aangezien er nog altijd veel gedonder is over geldstromen die niet deugen (lees: gejat worden uit de broekzakken van componerende musici). David van de Molen sprak onlangs met de woordvoerder van Buma/Stemra in zijn Klap van de Molen podcast. Echt helder wordt het in dat gesprek ook niet.

Ik ben lid van Creative Commons Nederland, een organisatie die de auteursrechten wel glashelder regelt. Het kan dus wel, al zeg ik het zelf.

Serial is inmiddels toe aan een derde seizoen. Inmiddels staan de 1e twee afleveringen online.

Apple biedt online hulp aan podcasters op het gebied van marketing en algehele verpakking van de podcast. Zit goed in elkaar.

Mijn favo podcastapp voor de iPhone Overcast heeft onlangs een update gekregen. Nog weer beter geworden.

En tot slot, Periscope, de dienst bovenop Twitter waarmee je live-video kunt delen kan in de nieuwe versie nu eindelijk zonder beeld, dus puur audio met je ogen dicht, publiceren. Top!

Okay boppers, tot so far!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.