De Podprijzen

Van de week werden er maar liefst 3 podprijzen uitgereikt. De NTR Podcastprijs. De Dutch Podcast Awards georganiseerd door BNR. En de Online Radio Awards georganiseerd door online radiostations en samenwerking met Spreekbuis.nl.

Da’s best veel voor ons kleine kikkerlandje waar ik nog maar goed de mensen kan herinneren die een jaar of wat geleden nog bijzonder sceptisch tegenover het hele verschijnsel de podcast stonden…


Cross Media Café Radio & Podcast

Voorafgaand aan de uitreiking van de Online Radio Awards vond afgelopen dinsdagmiddag in Beeld en Geluid een middagje Cross Media Café over de radio en de podcast plaats. Het was niet allemaal boeiend, veelal hoorde ik de bekende verhalen. Opvallend wel was dat Wim Eikelboom, zenderbrede coördinator NPO Radio 1, geen progressie zag in het aantal luisteraars van de podcast.

fotocredit: Marco Raaphorst

Terwijl Annick van der Leeuw, eindredacteur Podcast BNR Nieuwsradio, wel een duidelijk stijgende lijn zag in het aantal luisteraars van de podcast.

fotocredit: Marco Raaphorst

Ik vermoed dat dit komt omdat bij de NPO de focus nog altijd op radio ligt. Podcasts hebben een lagere prioriteit. BNR daarentegen gelooft heilig in de podcast en investeert flink in haar speciaal daarvoor ontwikkelde platform en ditto podcastmakers. Ook toonde Annick een screenshot van de door BNR zelfontwikkelde podcaststudio omdat wat er beschikbaar was niet voldeed aan de eisen van BNR. Deze software neemt de rol van de geluidstechnicus over, dus zaken als geluidsniveaus tussen de diverse geluidsbronnen/kanalen wordt door de software automatisch afgesteld. Interessant!

fotocredit: Marco Raaphorst

Wilbert Mutsaers van Spotify vertelde het een en ander over podcasts binnen dit platform. Duidelijk was dat het aantal luisteraars ervan versus muziekluisteraars peanuts was. Er werden vragen gesteld over copyrightkwesties waarop hij geen duidelijk antwoord kon geven. Een vrij zotte situatie want een platform als Spotify dat alle rechten geregeld heeft voor alle artiesten ligt nog altijd met advocaten overhoop als een podcastmaker een beetje muziek wil laten horen. ONWIJS RAAR! En wat ook maf is dat de Radio 1 podcasts nog altijd niet op Spotify te horen zijn. Ook dat is een rechtenkwestie (lees: een centenkwestie). Maar Wilbert kon bevestigen dat het inmiddels geregeld was.

Ook werd niet duidelijk waarom Spotify zo onwijs moeilijk doet om podcasts toe te voegen. Domien Verschuuren zat in de zaal en stelde precies die vraag. Waarom gatekeepertje spelen?

En op de vraag welke vergoeding Spotify aan podcastmakers betaalde werd ontwijkend gereageerd. Wilbert deed het overkomen alsof er geen vergoedingen worden betaald. Dat is onzin want bijvoorbeeld een Cole Cuchna is immers in dienst is van Spotify om zijn geweldige podcast Dissect te kunnen maken.

Opvallend aan Dissect vind ik overigens dat zelfs op Spotify ook de commercials zijn te horen. Ook al ben je een betaalde Spotify-gebruiker en zelfs dus in een podcast die door Spotify zelf ontwikkeld wordt. MEGA RAAR!

Ook vertelde Wilbert dat Spotify niet uit is op exclusiviteit maar ook dat is niet waar want Dissect is juist een podcast dat exclusieve content (speciale episoden) alleen voor Spotify aanbiedt.

Kortom: de strategie van Spotify is niet helder, men is duidelijk zoekende.

Voor aanvullende foto’s van dit evenement, zie:

Cross Media Café Online Radio & Podcast | Flickr

Na afloop ben ik nog even bij de uitreiking van de Online Radio Awards gebleven maar dat had ik beter niet kunnen doen. Er was slechts 1 podcastprijs weg te geven, dus geen subcategorieën.

Bij de uitreiking van de Dutch Podcast Awards was dat overigens wel het geval, daar regende het subcategorieën. Zo won in de categorie muziek Klap van de Molen een podprijs.

En opvallend:

BOB van de VPRO werd uitgeroepen tot de Beste podcast van Nederland.

Podcastfestival 2018: Voor makers en fans

Op 29 september 2018 organiseert het Podcastnetwerk het eerste Podcastfestival in Lab111 in Amsterdam. Het Podcastfestival is een ontmoetingsplaats voor nieuwe makers, luisteraars en andere belangstellenden. Ook zijn er workshops te volgen voor het maken van podcasts.

Ik citeer uit het persbericht:

Ieder jaar wordt de doorbraak van de podcast als nieuw medium aangekondigd. 2018 is het jaar dat podcasts bekroond werden, begin september zijn maar liefst drie awards uitgereikt. Gevestigde nieuwsmedia lijken het medium te hebben ontdekt, en ook in de onafhankelijke podcastmakersscene wordt podcast na podcast gelanceerd. Bij een doorgebroken medium hoort een eigen festival, en het podcastnetwerk vindt dat de podcast dat verdient.

Met het Podcastfestival biedt het Podcastnetwerk een podium aan podcastmakers van het eerste uur én nieuwe makers. Op het programma staan live-shows, lanceringen van nieuwe podcasts en panelgesprekken. Onder andere de podcasts van NRCNu.nl en De Standaard schuiven aan voor een panelgesprek over dagelijkse nieuwspodcasts, er is een panelgesprek over cultuurpodcasts met onder andere Geeky Dingen en De Vierkante Ogen Show. Ook worden er verschillende workshops gegeven door ervaren podcastmakers. Als afsluiter komt Chris Bajema, De Man met de Microfoon, langs in de Podcastclub, een boekenclub voor podcasts, om met fans te praten over zijn maakproces.

Zie voor het programma podcastnetwerk.nl/festival of lab.nl/podcastfestival En volg het Podcastnetwerk via Facebook en Twitter.

Ik heb inmiddels mijn tickets al gekocht. Kun jij ook doen hier:

Podcastfestival 2018 // Voor makers en fans | Tickets | Amsterdam | Festival | Billetto — Netherlands

De podcast van Esther Perel

De laatste Zomergast van dit seizoen, de wonderbaarlijke psychotherapeut Esther Perel maakt natuurlijk ook een podcast. Hierin komt telkens een therapiesessie (zonder script) tussen partners aan bod. Esther is deze podcast begonnen om mensen bekend te maken met de relatieproblemen die er spelen tussen mensen. Haar kijk op de zaak is enorm verfrissend, zoals ze in Zomergasten ook duidelijk liet zien en horen.

S2 Ep. 8: I Don’t Want to Be Your Caregiver, I Want to Be Your Wife — Where Should We Begin? with Esther Perel — Overcast

In mijn vorige nieuwsbrief noteerde ik dat ik er zondermeer vanuit ga dat volgend jaar, 100 jaar na het ontstaan van radio, de podcast uitgeroepen moet worden tot de opvolger van radio. De podcast is eindelijk in de laatste 2 jaar ook in Nederland onwijs in populariteit toegenomen.

Podcasts enorm populair: ‘Van revoluties, tot pottenbakken. Alles kun je luisteren’ – RTL Nieuws

Tot hier dan maar weer.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.