Als de laatste Zomergasten is geweest, begint in Hilversum het nieuwe seizoen. Zo was het altijd, toch?
Ik ben er klaar voor want komend seizoen gaat (het moet!) de podcast echt haar naam gaan vestigen bij alle peopletjes in de Nederlanden.
2019, precies 100 jaar na de eerste radiouitzending.
In Den Haag is het allemaal begonnen
Het is begonnen met Hanso Schotanus à Steringa Idzerda die de eerste radio-uitzending voor een algemeen publiek uitzond in november 1919. Idzerda noemde zijn omroep PCGG. Hij zond een zogenaamde radio soirée musicale uit vanuit zijn woning in de Beukstraat in Den Haag. De studio- en zendapparatuur was gemaakt door zijn eigen bedrijfje, de NRI (Nederlandse Radio Industrie).
Zijn pionierswerk heeft aan de wieg gestaan van de oprichting van de BBC. The Daily Mail was het er namelijk niet mee eens dat de Engelse regering de oprichting van een eigen Britse omroep tegenhield. Aangezien de zender van Idzerda over een gigantisch vermogen beschikte en een flink deel van Groot-Brittannië wist te bereiken, deed men een beroep op zijn diensten. Ze kochten bij Idzerda zendtijd in voor deze Engelstalige uitzendingen die vanuit Den Haag uitgezonden werden. Dat sloeg in als een bom. In Londen in de pubs en andere openbare gelegenheden verzamelden de mensen zich rond de radio’s om naar de uitzendingen van PCGG te luisteren. Kort daarop werd de BBC opgericht.
Radio wordt meta
Radio zou dè filterfunctie voor podcasts moeten zijn. Radio heeft nog altijd veel luisteraars die live luisteren. Die luisteraars kun je dus tips geven welke podcasts men moet beluisteren. Laat er een kort fragment van horen, nodig de makers ervan uit. Ik heb het al vaker geopperd.
Welnu, BNR gaat dat doen. Vanaf 3 september komen zij met het dagelijkse podcastprogramma BNR Podcast Uur elke werkdag tussen 14.00 en 15.00 uur.
BNR Radio start met dagelijks podcastprogramma | Spreekbuis
Hoe te linken naar je podcast
Net als met muziek heeft een podcast een landingspagina nodig om je te kunnen abonneren op een podcast. Aangezien dat via allerlei apps kan zoals Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast en ga zo maar door, zul je voor al die apps aparte links moeten maken op een ladingspagina. Dat kun je overigens het beste doen naar mijn idee via je eigen site/blog. Bijvoorbeeld zoals ik het doe met mijn podcast waarvoor ik een speciale luisteren-pagina heb aangemaakt.
Onlangs schreef Pacific Content hier een lezenswaardig stuk over:
One podcast link to rule them all – Pacific Content
Nieuwe editingtools van Anchor
Anchor kwam van de week met een update waarmee het nog makkelijker wordt om audio-opnames te editen. En zoals je op de plaatjes kunt zien werkt dat dus zelfs op je smartphone.
New from Anchor: the first audio editing tools built specifically for podcasting
Pro Tools voor niks
Als muzikant werk ik vanaf eind jaren 80 met computers en muzieksoftware. De computers waren toen nog niet krachtig genoeg voor audio-opnames maar je kon ze wel gebruiken voor het aansturen van synthesizers, drumcomputers en effecten. Een kleine 10 jaar later werd het wel mogelijk om gedigitaliseerde audio-opnames te manipuleren via de computer. Nu weten we niets anders.
Met uitzondering van Hindenburg en Anchor is er weinig software die zich puur op het editen van gesproken woord richt. Dit komt omdat het voor de software niets uitmaakt of je nu een basgitaar, een triangle of een gesprek opgenomen hebt. Zodoende wordt onder professionals het pakket Pro Tools veel gebruikt. Waar overigens ook een gratis versie van bestaat. Hoewel ik veel mensen altijd over het gratis Audacity hoor, dit is in mijn optiek geen handig pakket voor het editen van podcasts.
Pro Tools | First – Free Music Software – Avid
Tot volgende week!
Geef een reactie