ASCAP, de Amerikaanse BUMA, voelt zich aangevallen door Creative Commons

Gepubliceerd op

“At this moment,” the letter says, “we are facing our biggest challenge ever. Many forces including Creative Commons, Public Knowledge, Electronic Frontier Foundation and technology companies with deep pockets are mobilizing to promote “Copyleft” in order to undermine our “Copyright.”

ASCAP, de Amerikaanse BUMA, roept via een brief haar leden op zich te verzetten tegen onder andere Creative Commons. Ze voelen natuurlijk nattigheid, want ze gaan het verliezen.

Iedereen die een beetje verstand heeft van internet snapt dat copyright, eerst vragen om toestemming, online niet werkt. Een netwerk zoals internet, een open netwerk, werkt alleen bij gratie van open communicatie. En het hele systeem van copyright zal omvallen, de vraag is alleen: wanneer?

Deze kwestie met ASCAP geeft echter aan dat het niet zo lang meer zal duren. Karikaturaal verzet men zich, Calimero is er niets bij, tegen organisaties die de hele Net Generatie achter zich verzameld hebben. Creative Commons heeft heel veel goodwill opgebouwd in de loop der jaren. En de ASCAP’s, BUMA’s, Stichting BREIN’s en de platenindustrie zijn alleen maar bezig anderen aan te vallen, haar eigen fans, haar eigen auteurs. En dus is dat systeem dood aan het gaan. Precies daarom. Door ouderdom. Niet meegaan met je tijd. Het houdt een keer op.

(Rutger Muller bedankt!)


Wil je mijn blogposts per e-mail of middels een feedreader ontvangen? Abonneer je dan hier.
Voor een kleine donatie zodat ik mijn werk onafhankelijk kan blijven doen, kijk op de donatiepagina.

Door Marco Raaphorst

maakt altijd muziek

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.