Wel of niet doof door hoofdtelefoon?

Afgelopen Parkpop. Ik stond backstage, of beter: voor het podium in het vak waar alle fotografen staan. Bij sommige bands was het geluid wat te hard en wat doe je dan? Je gebruikt je oortelefoons. Want dat blokt het omgevingsgeluid een beetje.

Doof worden is geen optie. Niet voor mij en niet voor jou. Permanente oorsuizen, tinnitus, ook niet. Een minimale oplossing is je oren regelmatig rust geven.

Vroeger was het stiller, op straat, in winkels, overal. Mede daarom, om het lawaai te blokken, zetten heel veel mensen een hoofdtelefoon op om naar muziek of een podcast te luisteren. Je blokt het omgevingsgeluid en kunt zo je in je eigen wereld bewegen. Vraag blijft: word je daar niet doof van?

Veel bands zie je tegenwoordig op het podium met in-ear hoofdtelefoons spelen. Daar waar vroeger een monitor-speaker voor de voeten van elke musicus lag blijft tegenwoordig het podium vrij van die lelijke dingen. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar het blijkt dat de geluidsdruk op de oren daarmee drastisch is afgenomen.

Een interessante gedacht dus, dat je met een hoofdtelefoon op èn zelf je eigen belevingswereld kunt beïnvloeden èn dat je ook nog eens je oren zou sparen. Vraag blijft: klopt dat wel? Tips en interessante links op dat vlak, zet ze in de comments!

(een korte Uitgesproken/mp3 van deze blogpost is in de planning)


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

6 reacties op “Wel of niet doof door hoofdtelefoon?”

  1. Dennis avatar

    Daar zeg je me wat Marco.

    Zijn we inmiddels zo ver van huis dat we een koptelefoon of oordopjes nodig hebben om ons af te schermen en af te sluiten voor het oorverdovende lawaai, ruis en storende impulsen van de ‘buitenwereld’? Zonder dat kan je vrij moeilijk in je eigen wereld komen?

    En dat om elkaar te bereiken het steeds harder en harder moet, anders dringt het niet meer door, komt het niet meer aan?

    Het woord ‘doof’ krijgt hierdoor ineens voor mij een andere betekenis.

    Dit zet me aan het denken. Dank!

  2. Jelle avatar

    Ik ben sinds een jaar of 4 gebruiker van opmaat gehoorbescherming en ik kan het iedereen aanraden die regelmatig uitgaat.
    Ten eerste het blokt geen omgevingsgeluid, het filter erin dempt lineair. Dus alles is gewoon een tikkeltje zachter en minder schadelijk.

    Stop je vervolgens monitoring in de gehoorbescherming scherm je je inderdaad af van het publiek. Je bent wel een hypocriet als je vervolgens de monitoring weer te hard zet.

    Ik gebruikte als dj, geen in-ear monitoring, enkel bescherming en losse koptelefoon voor het beat-matchen. Ik vind juist dat je met in-ear monitoring een stukje interactie met het publiek mist. Je wilt ze horen als ze uit hun dak gaan…

  3. daarom hou ik nu zo van de stilte. … niets. helemaal niets. het lichte gezoem van je koelkast of het pruttelen van je koffiezetapparaat. Of écht helemaal niets. De wereld roept, schreeuwt, jankt, beweegt en maakt herrie.

  4. Ik weet niet of het waar is, maar het lijkt me logisch dat als je constant met oordopjes van je iPod rondloopt, dat dit niet goed is voor je oren. Het geluid komt dan van dichtbij. Daarbij zijn veel koptelefoontjes niet lekker en kun je als je naast een drager zit, duidelijk horen wat hij aan het afspelen is. Ze voegen dus ook extra omgevingsgeluid toe.

    Ik ben het met Karin eens: soms is stilte erg lekker. Maar hier in de stad, is er zelden sprake van stilte. Je hoort altijd wel je buren, op straat iemand schreeuwen, verkeer, muziek. Zelden hoor ik nog de koelkast zoemen. Dat hoort bij de stad.

  5. Ik zet graag een muziekje op mijn oren om mijn tinnitus te maskeren :)

  6. RE Max: de Jeff Beck Methode is dat :)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.