Respect voor BUMA en CC, maar geef me ff een weekje

gift from heaven - flickr.com/photos/raaphorstVanmiddag werd de pilot van de BUMA en Creative Commons Nederland gepresenteerd in De Zwijger. De uitkomst is exact waar ik op hoopte: BUMA gaat toestaan dat het beheer van online (lees: internet) gebruik op niet-commerciele basis via een Creative Commons licentie verloopt. Dat is dus erg goed nieuws!

Leesvoer: CC-NL start pilot flexibel rechtenbeheer samen met Buma/Stemra.

Ik ga de documenten allemaal lezen en nadenken. Ik heb hier nog ergens een contract van de BUMA liggen zonder mijn handtekening er op. Je krijgt het contract namelijk pas toegestuurd nadat je betaald hebt (jaarcontributie BUMA/STEMRA). Ik wilde toen helemaal geen lid worden want het contract bood geen ruimte voor Creative Commons en internet gebruik. Dus tekende ik niet.

Vrijheid opgeven wil ik eigenlijk niet, maar ik moet zeggen dat de combi CC/BUMA zo op het eerste gevoel de enige weg is zonder jezelf te kort te doen en al te veel speelruimte op internet weg te geven aan de BUMA. Ik weet veel meer van internet af dan de BUMA, dus dat ze daar de boel niet voor gaan regelen is alweer een hele geruststelling. Aardig is ook dat als ik alsnog dat contract teken ik nu geld ga ontvangen wanneer mijn muziek op radio en tv te horen is. Nu wil het toeval dat mijn muziek aanstaande 28 september een uur lang op de radio te horen is. Dat biedt mogelijkheden, want de schoorsteen moet tenslotte ook roken in Huize Raaphorst! En bovendien kan ik dan eindelijk de royalty’s van mijn oude band MAM gaan verzilveren. Mmm.

Ja, ik ga nadenken en kom erop terug. Ben wel heel blij dat mijn kritiek ergens nut heeft gehad. Zonder die kritiek was dit voorstel er nooit geweest, daar ben ik van overtuigd. Al in November 2005 bleek tijdens de eerste bijeenkomst tussen CC en de BUMA dat de BUMA dit serieus nam. Ik heb toen behoorlijk mijn Haagse muil opengetrokken wat de 3voor12 reporters van de VPRO weer direct noteerden. En toen werd het stil… tot vandaag.

Update: CC foto van mij.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.