Het Britse Channel 4 zet haar hele archief online, nu de BBC nog!

Kijk, dit is interessant!

Juist door de crisis heeft Channel 4 besloten haar complete archief online te zetten. Ben benieuwd wat de BBC gaat doen! De BBC levert namelijk op wel een heel ouderwetse manier hun online content aan, afgesloten voor andere landen om naar te kijken en te luisteren en met een tijdslimiet van slechts een paar dagen. Tja, het lijkt onze Uitzending Gemist wel die dezelfde achterhaalde regels hanteert (#fail). Dat is niet meer van deze tijd. Alles moet online, alles, want anders bestaat het gewoon niet. Internet is leidend. Daarom: goed zo Channel 4!

Dowell (mp3)

(bron) / (via)

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

6 reacties

 1. Een goede zaak. Het is belachelijk dat de BBC content zo online zet. Internet moet vrij zijn, vrij van grenzen, vrij van censuur. Je moet gewoon ook in Nederland hun programma’s kunnen zien.

 2. Een probleem van omroepen is dat ze vaak niet de rechthebbenden zijn van de programma’s die ze uitzenden. In contracten worden tijdslimieten afgesproken, uitzendperiodes beperkt en uitzendingen tot bepaalde media gelimiteerd (bijvoorbeeld: wel op tv, niet op internet) e.d. Veel makers houden dit soort archieven tegen. Dom, maar wel de werkelijkheid.

  De redenering bij de BBC is volgens mij dat de BBC wordt betaald door de Britse belastingbetaler. Zou de Britse belastingbetaler er problemen mee hebben dat de hele wereld van hun programma’s mee kan genieten? Misschien op zich, tenzij dat veel hogere kosten (traffic?) voor de BBC oplevert.

  Hetzelfde speelt overigens ook in Nederland. Reken er maar op dat er ook een geoblock op Uitzending Gemist komt (of zit dat er al op?).

 3. @Nils: ik snap de argumenten maar vind het niet logisch. Internet gooit dat concept omver en als onze NPO en BBC dat blijft doen worden ze straks ingehaald, wat ze al voor een deel nu al zijn.

  Ik zou zeggen: juist ervoor zorgen dat onze NPO content wereldwijd bekeken wordt. En rechtenproblemen, gewoon oplossen. Niet langer slechte contracten afsluiten. NPO kan daar veel verder in gaan dan ze nu doen. Strategischer moeten ze gaan denken en handelen.

 4. @Raaphorst: De omroepen worden inderdaad al ingehaald door de internetgebruikers. Ik wilde vorige week wat terugkijken van Jonathan Ross, maar mocht de video niet bij de BBC afspelen omdat ik in de verkeerde regio zit. YouTube bood uitkomst. Daar kon ik alles op terug zien.

 5. Zou er wel genoeg aanbod van makers zijn die toestaan hun werk vrijer te verspreiden? Een partij kan wel besluiten om niet meer van dat soort contracten te sluiten, maar ze willen natuurlijk wel nog steeds mooie programma’s kunnen aanbieden. Als NPO zou stoppen met dat soort contracten voor programma’s lopen ze natuurlijk ook wel content mis, waarvoor de kijker misschien gewoon naar een ander gaat.

  Maar wat mij betreft gooien ze inderdaad gewoon alles open en bloot op internet. Als je dat nu kan, kan je nu groot worden volgens mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.