Vandaag voor het eerst: World Listening Day

wlpVandaag wordt wereldwijd voor de eerste keer de World Listening Day georganiseerd.

Ik doe daar als audio- en muziekprofessional natuurlijk graag aan mee. Door het organiseren van deze dag willen wij mensen meer bewust maken van de wereld om hun heen en de akoestische ecologie.

Het registreren van geluid is net zo belangrijk als het registreren van het beeld. Daarom is Fonografie net zo belangrijk als fotografie. Bijvoorbeeld het registreren van alledaagse geluiden. Geluiden die de afgelopen 50 jaar gigantisch zijn toegenomen en ons gedrag en gevoel hebben beïnvloed. Ook al zijn we ons daarvan niet zo bewust van.

Daarom worden vandaag overal ter wereld soundwalks georganiseerd. Of je kunt vandaag zelf een wandeling gaan maken waarbij je extra let op de geluiden uit je omgeving. Of ga bijvoorbeeld rustig ergens zitten en registreer wat je hoort. Je zult zien dat je daar heel rustig van wordt omdat het je totale aandacht vraagt. Misschien ben je in staat om dat geluid op te nemen en het inclusief GPS-gegevens op http://aporee.org/maps/ te zetten. Je kunt het natuurlijk ook naar mij sturen, zie Gevonden geluid.

Hoe dan ook, neem vandaag de tijd om echt goed te luisteren naar jouw omgeving. Wordt dus zelf stil en luister.

Zie ook: World Listening Day.


Reacties

2 reacties op “Vandaag voor het eerst: World Listening Day”

  1. Marco, heb je enig idee waarom geluid vooral opvalt als ik me aan erger? Voorbeelden? Het irritante, hinnikende gelach van een buurman twee huizen verderop. Het luidruchtig samen zijn van een familie in dezelfde tuin als je van je rust in je eigen tuin probeert te genieten. Een feestje bij studenten schuin tegenover als je zelf doordeweeks veel te laat probeert te gaan slapen en er de volgende dag weer vroeg uit moet. Allemaal ergernisopwekkende geluiden. Op de een of andere manier ben je je veel meer bewust van geluid als je je er aan ergert. Terwijl exact hetzelfde geluid op andere momenten amper hoeft op te vallen. Laat staan je hoeft te storen. Vreemd fenomeen van geluid als je het mij vraagt.

    NB: Laatste voorbeeldje. Weekendje kamperen in Brabant. Landelijk gebied. Rustige minicamping. In het weekend weinig lawaai. Dan gebeurt het….maandagochtend vroeg wakker. Wat hoor ik? Verderop voorbijrazend forensenverkeer. Héél vervelend. De idylle verstoort.

  2. @Michel: heeft alles met de emotie te maken die het opwekt. Gevoel. Als je verdrietig wordt van muziek dan zou je dat ook merken. Irritante geluiden wekken ongemak op. Je voelt je letterlijk ongemakkelijk. En omdat je het zo voelt, valt het je op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.