Van Digitaal Naar Analoog; 2 maanden zonder computer

Toen ik in mei 30 dagen besloot niet digitaal te consumeren zat HKU student Jeroen van Loon al over de helft van zijn 2 maanden zonder de computer.

Jeroen ging veel verder dan ik en hield zelfs een blog bij op basis van getypte teksten en analoge foto’s die hij dagelijks naar zo’n 80 volgers stuurde. Zij hadden zich ingeschreven via een inschrijfkaart.

Een bijzonder verhaal van iemand die zichzelf als ‘een verhalenverteller met nieuwe media’ omschrijft.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

7 reacties

 1. Op momenten dat je niet weet wat je moet doen om je tijd te vullen, dat is vluchtgedrag.

  Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd of hij nog boeken heeft gelezen tijdens z’n 2 maanden. Volgens mij neemt je concentratiespan af door kortere artikelen lezen op het web.

 2. Bij dit soort experimenten (ook die van jou zelf) ben ik vooral benieuwd naar de effecten achteraf. Hoe lang duurt het voordat je weer in je oude routine vervalt? Heeft het echt zin gehad of is het na een paar dagen weer ‘business as usual’? Ik ben benieuwd naar het hele verhaal, inclusief de nasleep.

 3. Hoi Joop,

  Voor het gehele verhaal, kun je de inschrijfkaart downloaden, invullen en opsturen naar het adres wat op de site staat. Dan zul je de hele analoge blog thuis ontvangen waarin het hele verhaal te lezen is en word je op de hoogte gehouden over de expositie van mijn eindwerk.

  Het is niet verplicht, maar het zou fijn zijn als je 4 postzegels mee zou sturen omdat een analoog leven een stuk duurder is als een digitaal ;)

 4. @Sonja: denk dat het met verleiding te maken heeft. Daarom de wil om je er helemaal van af te sluiten.

  @Bencher: goeie! :)

  @Jooper: ik vond het wel goed voor mijzelf. Ik denk dat het me toch beïnvloed heeft. Maar het heeft tijd nodig. Ik ben er nu nog mee bezig, het is een belangrijk onderwerp. Omdat het heel erg met jezelf te maken heeft, het ego.

  @Jeroen: geweldig! Ik ga dat doen.

 5. @Sonja: ik denk dat je altijd een soort afleiding zoekt als je vrije tijd hebt. voor de één is dat boeken lezen of een krant, voor de ander een bad nemen, in de tuin BBqen of online wat doen.

  maakt het uiteindelijk uit vraag ik me af …

 6. @Sonja: “Volgens mij neemt je concentratiespan af door kortere artikelen lezen op het web.”

  Hersenonderzoekers hebben aangetoond dat ons brein niet kan multitasken:

  “Zolang het automatisch gaat, kunnen wij uitstekend meer dingen tegelijk doen: lopen, kauwgom kauwen, achter onze oren krabben en praten. Over veel van deze dingen hoeven we niet na te denken. Zodra dat wel nodig is, krijgen we het moeilijk. Onderzoek heeft aangetoond dat
  hands?free telefoneren tijdens het autorijden net zo gevaarlijk is als wanneer je met je GSM in de hand zit. Je concentreert je namelijk op het telefoongesprek en niet op het verkeer.”

  Klik om toegang te krijgen tot Het%20Misverstand%20Multitasking%20-%20Veerman&Kirschner.pdf

  En: “Taken heel snel afwisselen is het beste wat we kunnen doen. En bij dat afwisselen zetten we onze hersencapaciteit suboptimaal in.”

  http://www.nrcnext.nl/bibliotheek/2009/10/21/niemand-kan-multitasken/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.