Gratis sound design

Je kunt het ietwat betwisten maar muziek online is eigenlijk gewoon gratis. Net zoals het bekijken van video’s, foto’s en het lezen van nieuws en blogposts dat is. Online content is gratis. Punt.

En sound design (volgens sommigen ook wel als sounddesign gespeld)? Voor een heel groot deel is dat ook gratis. Neem bijvoorbeeld het gigantische aanbod wat je op Freesound kunt vinden. Of het gratis pakket van 8 gig (!) OLPC Sound Samples (v2). Zie ook mijn blogpost ‘Goeie gratis geluiden (deel 2)’.

Ook valt het mij op dat veel fonografen, audio professionals die geluid in hun oorspronkelijke staat opnemen (vogelgeluiden, straatgeluiden e.d.). vaak kiezen voor het gratis aanbieden van deze geluiden. Bijvoorbeeld Aporee.org doet dat onder een Creative Commons BY-SA licentie zodat het voor iedereen toegestaan is deze geluiden her te bewerken mist men dezelfde licentie gebruikt.

Een deel van mijn jaarinkomen haal ik uit professioneel sound design. In opdracht maak ik specifieke geluiden. Bijvoorbeeld voor de Zweedse firma Propellerhead Software, bekend van het softwarepakket Reason. Geluiden die ‘gratis’ met het pakket meegeleverd worden. Dat werk kwam automatisch naar mij toe omdat ik mijn muziek en geluiden gratis weggaf. Ik begon daarmee in 2001 en ben er nooit mee opgehouden.

Het is namelijk geweldige promotie. Ik kan op deze manier laten zien en horen waartoe ik in staat ben. En wordt die muziek of geluid in een andere productie gebruikt dan is dat op zijn beurt weer goede promotie voor mijn werk. Ze noemen dit het Freemium model. Je begint gratis, maar biedt ook extra’s aan, maatwerk bijvoorbeeld.

Vrij werk voor mij blijft altijd vrij en gratis. En voor opdrachtwerk moet betaald worden. Zo werkt het het beste voor mij.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.