Gratis sounddesign

Je kunt het ietwat betwisten maar muziek online is eigenlijk gewoon gratis. Net zoals het bekijken van video’s, foto’s en het lezen van nieuws en blogposts dat is. Online content is gratis. Punt.

En sounddesign? Voor een heel groot deel is dat ook gratis. Neem bijvoorbeeld het gigantische aanbod wat je op Freesound kunt vinden. Of het gratis pakket van 8 gig (!) OLPC Sound Samples (v2). Zie ook mijn blogpost ‘Goeie gratis geluiden (deel 2)’.

Ook valt het mij op dat veel fonografen, audio professionals die geluid in hun oorspronkelijke staat opnemen (vogelgeluiden, straatgeluiden e.d.). vaak kiezen voor het gratis aanbieden van deze geluiden. Bijvoorbeeld Aporee.org doet dat onder een Creative Commons BY-SA licentie zodat het voor iedereen toegestaan is deze geluiden her te bewerken mist men dezelfde licentie gebruikt.

Een deel van mijn jaarinkomen haal ik uit professioneel sounddesign. In opdracht maak ik specifieke geluiden. Bijvoorbeeld voor de Zweedse firma Propellerhead Software, bekend van het softwarepakket Reason. Geluiden die ‘gratis’ met het pakket meegeleverd worden. Dat werk kwam automatisch naar mij toe omdat ik mijn muziek en geluiden gratis weggaf. Ik begon daarmee in 2001 en ben er nooit mee opgehouden.

Het is namelijk geweldige promotie. Ik kan op deze manier laten zien en horen waartoe ik in staat ben. En wordt die muziek of geluid in een andere productie gebruikt dan is dat op zijn beurt weer goede promotie voor mijn werk. Ze noemen dit het Freemium model. Je begint gratis, maar biedt ook extra’s aan, maatwerk bijvoorbeeld.

Vrij werk voor mij blijft altijd vrij en gratis. En voor opdrachtwerk moet betaald worden. Zo werkt het het beste voor mij.


Reacties

Eén reactie op “Gratis sounddesign”

  1. Helder verhaal Marco, en eigenlijk ook heel logisch. Laat het los (gratis) en het komt naar je toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.