(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Over homofobe rappers en andere achtergrondverhalen over muziek

Deze week doe ik een nieuwsbrief vol podcasts met achtergrondverhalen over muziek. Hier en daar zal ik een podcast al eerder in mijn nieuwsbrief genoemd hebben, maar om een complete lijst te kunnen maken noem ik ze opnieuw.

Het is een lijst die je kennis, je smaak en kennis van muziek en geluid een upgrade zal geven.


Ondertussen iemand op Twitter…

Luisterde vandaag voor het eerst naar een podcast. Werd wel veel in gepraat zeg.

Iggy Pop — Couch Wisdom — Overcast – De fantastische gesprekken van Red Bull Music Academy zijn nu ook zonder beeld beschikbaar. Waardoor je nog minder afgeleid wordt en dieper kunt luisteren, bijvoorbeeld naar opa Iggy.

Revolver — Compleatly Beatles — Overcast – Een aflevering per album. Alle in en outs. Mocht je nog geen Beatlefan zijn dan moet je dat nu worden. Gewoon daarom.

Kanye West: You Asked, We Answered — Popcast — Overcast – The New York Times maakt de podcast Popcast. Ik zet hem erbij omdat er ik niet naar kan luisteren, uit pure ergernis dus. Maar misschien trek jij het wel? Het zit namelijk vol onzinnig gelach. Ik haat die gemaakte Amerikaanse gezelligheid. Als je het dan over fake hebt… dus hierbij ook een voorbeeld hoe het niet moet wat mij betreft.

86: Jack Stratton (Vulfpeck) — The Third Story Podcast with Leo Sidran — Overcast – Goeie muzikant interviewt goeie muzikant, da’s het kader van The Third Story. Heb ik niets aan toe te voegen. Werkt.

God Only Knows — Soul Music — Overcast – Dit is en blijft een briljante podcast van de BBC. Mensen praten gepassioneerd over dat ene nummer dat hun leven compleet veranderde. Als mensen zo met liefde praten werkt dat aanstekelijk. Tenzij je een ijspaleis bent.

Arcade Fire – Put Your Money On Me — Song Exploder — Overcast – Song Exploder is prachtig qua vorm: een nummer wordt muzikaal ontleedt door de muzikant(en) zelf. Helaas zitten er veel nummers bij die bij mij niet door de voordeur kunnen. Maar als je het mij vraagt zou er ook een Song Exploder moeten komen voor de echte classics, voor de echt goeie songs.

THX Deep Note Part 2 — Twenty Thousand Hertz – Twenty Thousand Hertz is een podcast dat inzoomt op bijzondere geluiden en specifieke toegepaste muziek. Prachtig gemaakt. Droog en zakelijk, precies zoals ik het wil horen!

S3E2 – Thinking About You by Frank Ocean, an episode from Spotify Studios on Spotify – Veel rappers zijn machos die hun vrouwen vernederend bitches noemen en trots zijn op een heavy verleden in de getto vol geweld. Homohaat is hun vaak ook niet vreemd.

Gelukkig lijkt daar nu een heel klein beetje verandering in te komen dankzij rappers zoals bijvoorbeeld Frank Ocean, Syd en KAYTRANADA die ageren tegen hun homophobe brothers & sisters. Ook de Dissect podcast duikt in dit onderwerp aan de hand van het verhaal van rapper Frank Ocean. Helaas is deze podcast alleen exclusief op Spotify te beluisteren.

Twin Peaks – ft. Dean Hurley, an episode from Spotify Studios on Spotify – De Showstopper podcast zoomt in op de muziek voor tv shows en films. Luister bijvoorbeeld naar deze aflevering over Twin Peaks. Is helaas ook weer alleen exclusief voor Spotify geproduceerd…

Episode 110 – Noel Gallagher — Sodajerker On Songwriting — Overcast – Britse muzikanten zijn over het algemeen veel venijniger als mensch dan de Hollanders. Ze zijn er niet op uit om de pers te pleasen. De broers Gallagher hebben een reputatie als lastpakken, toch wordt het gesprek dat de heren van de Sodajerker met Noel Gallagher voerden nergens ongemakkelijk. Moet zeggen dat zijn broer Liam wel een veel betere plaat gemaakt heeft en dat Noel muzikaal nogal naïef overkomt in deze podcast. Heeft misschien toch net ff wat teveel drugs genomen in zijn leven…

Episode 17: Gotye — Tape Op Podcast — Overcast – Voor wie geïnteresseerd is in de techniek achter de muziek, luister naar de Tape Op podcast en je weet alles. Tape Op begeeft zich in het andere spectrum van Amerika. Waar het nog mag gaan over de menselijke ziel en niet over de wens om schathemeltje rijk te worden, je lippen te laten oppompen of je anus te laten bleken.

Can AI ‘Algorhythms’ Write Pop Songs? (With Taryn Southern) — Switched On Pop — Overcast – Switched On Pop gaat ook al een eeuwigheid mee. Ok, ik overdrijf, maar het is inmiddels een oudgediende qua podcasting. Ik trek het niet altijd omdat het met name de focus legt op populaire muziek die in mijn oren veelal klinkt als K3-muziek vol simplistische kleutermelodietjes van hooguit 4 noten. Dat Switched On Pop daar soms toch een diepere betekenis aan weet te geven verrast me dan weer. De snuggere analisten komen vaak met verrassende theorietjes en ontdekkingen.

Walk on Water — Broken Record — Overcast – Rick Rubin en Malcolm Gladwell die spreken met een muzikant, dat moet wel gaan werken. Doet het ook. Helaas zijn ze nog altijd niet verder gekomen dan 1 episode…

Faberyayo — Studio de Wit — Overcast – Job de Wit stelt snuggere vragen en heeft soms leuke gasten in zijn podcast Studio de Wit. Zoals deze met bodybuilder met het koosnaampje Faberyayo.

75 – #75 Torre van De Staat over sleur, subsidie en Witch Doctor — Klap van de Molen podcast — Overcast – Ook Klap van de Molen is vaak interessant, want: interessante gasten en fijne gesprekken. En hij heeft er al 75 op deze manier gemaakt. Lekkâh bezig!

95 Danny Mommens (SeXmachines, dEUS, Vive La Fete) — Antiradio — Overcast – In Vlaanderen zoekt Danny Mommens bekende Vlaamse muzikanten op. Lachebekje Danny schiet bij alles in de lach en dat maakt het wel flink melig ondanks dat het niet gespeeld is. Maar goeds, de gesprekken zijn vaak wel interessant. Vlamingen zijn namelijk geen brave Hollanders. Het is een totaal ander slag volk. In Vlaanderen houdt men niet van fonkelnieuw. In Vlaanderen drinkt men een goed glas bier terwijl de Hollander 50 keer op zijn horloge loopt te kijken. In Vlaanderen is de onderstroom minstens zo sterk vertegenwoordigd als de bovenstroom, de mainstream. Men omarmt het onbekende in Vlaanderen. En dankzij lachebekje Danny krijg je dat allemaal aangereikt. Je snapt het: Vlaanderen vind ik muzikaal gezien ENORM interessant.

Questlove’s Secrets of Musical Creation — Rolling Stone Music Now — Overcast – Tot slot Rolling Stone die met Music Now een podcast maak met interessante interviews. Zoals deze met de man van het liefdevolle vraagteken, bekend als drummert van The Roots.

Welnu, dat was ’m weer!

‘till next time!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.