Waardebepaling Op Resultaat

Het liefst willen we vooraf betaald worden. Of tenminste een prijs vooraf afspreken. Daarvoor maken we dan een offerte. Vervolgens doen we ons werk en sturen een factuur naar de klant. Omdat we dat allemaal zo doen. Omdat we het zo geleerd hebben op school.

Maar in hoeveel gevallen kun je de waarde van te voren niet goed inschatten?

En in hoeveel gevallen kun je de hoeveelheid tijd die je in iets moet steken niet van te voren inschatten?

De meeste bouwprojecten lopen uit. En albums waar heel veel geld in geïnvesteerd is floppen regelmatig.

Is het daarom niet veel logischer om de waarde achteraf te bepalen? En misschien is het ook nog in andere eenheden uit te drukken dan in geld alleen.

We zitten op een breekpunt in de tijd. Tijdens de crisis. De mogelijkheden liggen open. Een uitdaging.

Waardebepaling Op Resultaat zou ik dat willen noemen. Typisch anno nu. Omdat het zo voor de hand ligt.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

2 reacties

  1. het liefst zou ik een combi willen zien; een waardebepaling vooraf én achteraf. ik wil me namelijk nog wel verbinden aan een project waarbij een afspraak geldt. snap je wat ik bedoel? bovendien vind ik dat ik dat ik ook waarde vooraf bezit, anders zou mijn geldwaarde geen waarde zijn.

    ik heb een beetje een rotgevoel overgehouden aan het hele waarde bepaling achteraf. één keer getest en ik vind het oneerlijk dat de ene persoon een bepaalde waarde eraan geeft en de ander, die er ook gebruik van maakt, geen enkele waarde eraan geeft.

    heeft je geïnvesteerde tijd, reizen etc ook geen waarde? dus vooraf?

  2. @Karin: denk dat het zo ook zou moeten werken. Als je van te voren al direct kosten maakt dan maak je daar al afspraken over. Ik denk wel dat het ergens heel logisch is om de dingen die van het resultaat afhankelijk zijn hier ook van te laten afhangen. Dus voor- en nacalculatie zou zeker kunnen naar mijn idee.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.