Beweging in de zaak

“Het zit tussen de oren”, constateert de arts.

Sommige mensen geloven echt dat hun leven stilstaat. Maar hoe kun je nu stilstaan in een leven dat nooit stilstaat? In een lijf dat nooit stilstaat? In een natuur die nooit stilstaat?

Je hoeft alleen maar mee te bewegen. Met de flow meegaan. En wil je een beetje opvallen dan zul je er af en toe tegenin moeten zwemmen. Maar ook dan heb je de beweging van het universum nodig.

De wereld is een samenkomst van energie. Van pieken en dalen, van plussen en minnen. En beweging is goed en slecht. Hard en zacht. Donker en licht. Lief en kwaad. Hoog en laag. Dood en levend.

Zelfs de doden zijn in beweging. Wegrotten is een proces. Het geeft voeding aan een vervolgproces. In beweging gezet door de cyclus van leven, dood, leven. Zoals energie. Zoals een trilling van een snaar. Als een grote levensgroove. Als in muziek. Eenmaal in beweging gezet om nooit meer te stoppen.

We bewegen. De aarde beweegt. Ons lijf beweegt. De natuur beweegt. En de beweegredenen ervan? Het zal voor altijd Het Grote Mysterie blijven. Het niet weten. Het niet duiden. Dat is geen stilstand. Dat heet bewegen.


Geschreven in het kader van ‘Kom met jouw blog in mijn boek‘ van Wim Albers.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

3 reacties

 1. Mooi stukkie Marco. Sowieso alle energie is een soort trilling en dus beweegt het(?), ook als je het niet ziet(?). De wetenschapper drs. H. Groot schreef ooit zijn bevindingen in het boek “De Ziel der Physica – De Wereld als Trilling”. ( http://moby.to/xyq88j )

  Meer werk van drs. H Groot:
  http://www.jstor.org/pss/20113381

  Jouw benadering ervan doet me denken aan een gedichtje van Toon Hermans over Schiermonnikoog dat gaat als volgt:

  “Het licht is zo gigantisch groot,
  hier boven ‘t weidse strand.
  Dat ligt niet aan het licht,
  dat ligt aan mij hier in ‘t zand.”

  Even pluggen: Op 23 augustus organiseren wij een bijzondere avond op het Noorderzon Festival in Groningen met als thema “bewegen” in relatie tot geluk. Zie:
  http://www.nirvanatalks.nl/maandag-23-augustus-bewegen

 2. En jouw artikel zet mij weer in beweging. Door die ene zin “zoals een trilling van een snaar” krijg ik allerlei associaties: gitaarspelende geliefdes uit mijn studententijd; grootse romans die ik nog wil schrijven; het leven in poetische flarden; lopen langs de vloedlijn etc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.