Veilig achter de betaalmuur?

Zet je hebben en houden achter een betaalmuur en doe de poort pas open als de bezoeker er centjes voor betaalt. Zoiets werkt voor Blendle. De Correspondent werkt met lidmaatschap, net zoals zowat alle grote kranten tegenwoordig. Voor een vast bedrag per maand krijg je een sleutel.

Of neem Netflix, voor een vast bedrag per maand all-you-can-eaton. Spotify idem dito. 

Dat werkt maar zou zoiets voor podcasting ook werken? Gaan mensen voor podcasts willen betalen?


Eerst iets anders.

Twitter audio?

Het is een valide vraag die Paula aan het universum stelde:

https://twitter.com/paulalinanl/status/998567518158708736

Ja waarom kunnen we wel foto’s en video’s opladen naar Twitter maar geen stukje audio? Een stukje gesprek. Een stukje muziek. Waarom  met beeld erbij wel (video) en zonder niet? Raarrrr!

Roman Mars vindt het te vroeg

Maar goeds, terug naar de hamvraag van deze week: gaan mensen voor podcasts willen betalen?

Roman Mars, de man achter de überpopulaire 99% Invisible en oprichtend vadertje van Radiotopia denkt van niet.

“Right now, I don’t think we have the overall mass to support that change,” Mars said. “We had 70 years of broadcast television to get to a point where we could hone it to people’s [needs]: They need it in their lives and pay a certain amount so they can have ‘The Sopranos.’ I don’t think we’ve had that period of time with podcasts.”

99 Percent Invisible host Roman Mars on podcasting paywalls – Recode

Afgelopen donderdag schreef Digiday er ook relaas over. En ook zij concluderen dat het voor premium podcasts nog te vroeg is.  Maar daar waar Roman Mars denkt dat het publiek er nog niet klaar voor is, legt Digiday de problematiek neer bij de tools. Zo hebben iTunes, Spotify en andere podcast-apps nog geen betaalmuur gemetseld voor podcasters. Kortom: de podcast-services zijn er nog niet klaar voor. Zien zij die kansen niet of schatten ze net als Roman Mars in dat er vooralsnog geen business in zit?

‘A pain in the ass for users’: Subscription publishers wrestle with delivering exclusive audio – Digiday

Ook aan de kant van de podcastmaker moet er iets gaan veranderen, die zal namelijk de podcast via een beveiligde RSS feed moeten gaan aanleveren (https protocol.) Apple gaat dat in de toekomst verplicht stellen. Zo ontving ik van de week een mailtje van hen waaruit ik de volgende passage voor joe, mijn beste lezert, heb weten te distilleren:

SWITCH TO A SECURE RSS FEED
We strongly encourage you to use a secure podcast feed with a SSL certificate. In the future, a secure feed will be required in order to access Podcast Analytics and submit podcasts in Podcasts Connect. Most major hosting services offer secure RSS feeds, and can help you migrate your feed if the one you’re currently using does not have an SSL certificate. See our Apple Podcast Hosting Partners for more info.

Gasten betalen?

En nu we het toch over geld hebben. Wat te denken van het betalen van je gasten? Volgens mij wordt dat in de journalistiek niet gedaan om onafhankelijk te garanderen (lees: voor wat centen kun je mensen de gekste dingen laten oplezen). Toch wordt het op televisie weer wel vrij vaak gedaan. Een Peter R. de Vries rekent voor een uitzending van Pauw toch een paar duizend euro. Maakt dat het programma Pauw onbetrouwbaar? Vroeger kon zoiets absoluut niet… wat is er veranderd? Anyways…

Hier een relaas uit het land waar je niets meer kunt doen zonder een pak geld mee te brengen.

Paying Podcast Guests — The Ginger Guy

Raaphorst, nu iets lichters graag!

Je wordt toch half depri van het gezeur en gezanik over de poen? Ik zeg altijd: laat je leiden door geld en het gaat vanzelf op lijden lijken.

Gelukkig is er nog zoiets als het fenomeen van De Rustgevende Stem die ons kan ontstressen onder de noemer: ASMR. Zet een hoofdtelefoon op en luister maar:

#40 | ASMR 🤫 — Twenty Thousand Hertz — Overcast

Podcastclub aflevering 6 met De Kostgangers

Danielle Emans en Geert van de Wetering van de podcast De Kostgangers zijn te gast in de laatste Podcastclub van het seizoen op 14 juni van 20:00 tot 22:00 in het Torpedo Theater.  

Over De Kostgangers heb ik het eerder gehad. Wat zij doen vind ik fantastisch.

Eind 2015 publiceerden De Kostgangers hun eerste podcast. Inmiddels maken ze die ook voor NTR/VPRO RadioDoc en in opdracht van bedrijven. In de zesde aflevering van de podcastclub kun je de fonkelnieuwe korte podcast van De Kostgangers als primeur horen.

Deze aflevering van de Podcastclub vindt plaats in het Torpedo Theater. Kaartjes kun je nu al reserveren via de website van het theater.

Voorstellingen vanaf 14-06-2018 – Torpedo Theater Amsterdam

Podcastclub aflevering 6: De Kostgangers

NTR Podcastprijs

Ben jij een podcastmaker? Doe dan mee met de NTR Podcastprijs 2018 en stuur je podcast(serie) in. Nog een maand te gaan! De deadline is 29 juni a.s.

Alle praktische informatie vind je op https://podcastprijs.ntr.nl/

Okidoki, dat was ’m weer voor deze week.

Dag doei de mazzel!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.