(gastblog) Arbeidsvitaminen: Wat doet muziek met jou en wat doe jij met muziek?

Noten lezen kan ik niet maar ik stond als kind al in de box mee te neuriën met Adamo en ik weet niet beter dan dat ik altijd al van muziek heb gehouden. En omdat ik ook erg van lezen hou en bovendien verzot ben op schilderkunst en architectuur had ik in het verleden nog wel eens discussies met mensen over de vraag welke kunst je nu meeste raakt.

Inmiddels weet ik-mede dankzij mijn jaren als manager van de cd- en boekenafdeling van de Bijenkorf- dat muziek van alle kunsten de kunst is die je zonder pardon in je hart en ziel raakt. Of je het wilt of niet.

Bovendien ben ik er langzamerhand van overtuigd geraakt dat muziek je kan helpen met je werk. Of je nu bouwvakker bent en je DeWalt-radio lekker hard hebt aanstaan of marketeer en je iPod meeneemt naar kantoor. Muziek zorgt voor arbeidsvitaminen, bijvoorbeeld omdat je er energie van krijgt, omdat je er vrolijk van wordt of omdat het je wakker en alert houdt. Of omdat het rustgevend kan zijn waardoor je je goed kunt concentreren op dat wat je aan het doen bent.

Verdwalen en vrijdenken

Maar muziek vermag volgens mij nog veel meer: Het kan ervoor zorgen dat je makkelijker ‘los komt’ en vrijer gaat denken en kan je helpen op momenten dat er creativiteit en innovatievermogen van je gevraagd wordt.

Om te beginnen zou je bijvoorbeeld de titels van de nummers op je iPod kunnen gebruiken als inspiratiebron voor een brainstorm/vergadering/presentatie. En als je van jezelf al wat losser bent dan zou je muziek op kunnen zetten waarvan je weet dat je gedachten er van op de loop gaan en dan merk je wel waar dat toe leidt.

Zelf ben ik een groot liefhebber van Pat Metheny en voor mij is zijn muziek onovertroffen in de manier waarop die je laat verdwalen, je alle kanten op laat gaan en je toch altijd goed uit laat komen. Wat er met je gebeurt als je dat hoort laat zich niet goed in woorden beschrijven maar toen ik onlangs een concert van hem bijwoonde toen zag ik de hele zaal mee verdwalen en dat was prachtig om te zien.

Ik twijfel er niet aan dat muziek wat met (alle) mensen doet en ook dat maakt muziek in mijn ogen tot de ontroerendste der kunsten. Van schilderkunst, literatuur, architectuur en beeldhouwkunst houdt echt niet iedereen maar van muziek houden we allemaal. Elk op zijn eigen manier en ook onze muzieksmaken zullen hier en daar enorm verschillen maar muziek doet wat met ons. Dus waarom zouden we dat niet gebruiken als we aan het werk zijn?

En dat brengt me terug bij de vragen uit de titel van deze blogpost: Wat doet muziek met jou en wat doe jij met muziek?

Een gastblog van Jacqueline Fackeldey. Dit blog werd door haar hierrr eerder geplaatst.

Referenties

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.