(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Gelukkig geen hype

Het blijft een fascinerend idee dat het potentiële publiek dat voor de podcast beschikbaar is het zelf nog niet weet. Het geeft makers en adverteerders de tijd om zich hier goed op voor te bereiden. 

Gelukkig is de podcast niet plotseling een hype geworden. Neemt niet weg dat de huidige makers en adverteerders strategisch te werk zullen moeten gaan. Een lange termijn visie is noodzakelijk.


Blendle Audio, is het wat?

Lieven Heeremans, hij van de Podcastclub en hij van het Podcastnetwerk, heeft met een opgetrokken wenkbrauw Blender-Audio onder de loep genomen. Ik deel zijn mening dat het niet veel soeps is. Helaas.

Vindt Blendle Audio opnieuw het wiel uit? | diep onderzoekVindt Blendle Audio opnieuw het wiel uit? – diep onderzoek

Museumbezoek zonder museumbezoek

Bij/op/in het Parool viel deze week te lezen dat sommige musea liever een podcast doen dan dat ze audiotours maken:

Podcasts: Geluidsverhalen veroveren musea – Kunst & Media – PAROOL

Meer verkeer?

Sonix (bekend van haar tools voor het genereren van transcripts op basis van audio) heeft de nieuwe podcasttips van Google die ik in een vorige nieuwsbrief meldde direct opgevolgd en komt met een mediaspeler die gelijk de hele tekst indexeert. Hierdoor zal zo’n podcast dus eenvoudiger te vinden zijn via Google Search!

Het werk vooralsnog alleen nog als je Engelse taal gebruikt, dus voor ons Hollanders is het nog niet echt relevant:

Want more traffic to your podcast? Introducing the Sonix SEO-friendly podcast player • SonixSonix — Automatically convert your audio and video files to text

Een goedgesprek met een speaker hebben

Dat spraakgestuurd enorm in opkomst is moge duidelijk zijn. De Nederlandse versie van Google Home laat nog even op zich wachten. Maar NPO Radio 1, BNR en Blendle denken dat dat niet lang meer zal duren en zijn druk bezig met het bouwen van smart speakers apps voor apparaten zoals Google Home.

Waarom smart-speakers goed zijn voor de radio – De Radio Podcast – “Sinds 2 maanden heb ik een Google home mini uit Amerika. Na installatie wil je nooit meer zonder.”

Geen songfestival podcast

Een podcast over het songfestival maken, da’s toch lachen? Waarom is er geen Nederlandse podcaster die dat doet? De muziek van het songfestival is veelal zoutloze meuk. Met teksten van het niveau: streekroman. En de uitdossingen op het podium en podiumprestaties zijn zo smakeloos dat je afvraagt waar ze dit soort idioten toch elk jaar weer vandaan weten te toveren. Kortom: met een paar man/vrouw, wat bier en borrelnoten kanker je zo een paar episodes over deze krankzinnige Europese toestanden vol!

Ik kwam overigens wel een Engelstalige podcast over het songfestival tegen. Heb ’m zelf niet beluisterd.

ESC Insight | Eurovision Insight Podcast: Semi Final 1 Commentary 2018

YouTube als alternatieve radio

Niet echt over de podcast maar het schuurt er tegenaan, dit toffe artikel:

Pirate Radio Stations Explode on YouTube – The New York Times

S-Town on stage

De podcast S-Town vind ik het beste dat ooit op podcast/documentair-gebied gemaakt is. Twee van de betrokken makers, Julie Snyder en Brian Reed, treden nu ten tonele om terug te kijken en te praten over hoe zij te werk zijn gegaan. GAAF!

Vulture Festival – REVISITING S-TOWN Tickets, Sun, May 20, 2018 at 12:30 PM | Eventbrite

Een niet al te dure editor

Hidenburg ken ik al jaren. Het is software die specifiek gemaakt is voor het editen van gesproken radio/podcasts. Ze maken een paar versies waarvan Hindenburg Journalist erg interessant is. Want: niet heel duur (85 euro) en toch voorzien van vele super handige tools. Sterker nog, misschien werkt Hindenburg Journalist in sommige opzichten wel handiger en sneller dan mijn huidige professionele audiosoftware.

Misschien moet ik eens de tijd nemen om het uitvoerig te testen. 

Er is overigens ook een versie, de Hindenburg Journalist Pro, voor de veeleisende gebruiker (uhm, dat ben ik dus!) en die kost 350 euro. Niet goedkoop, maar wellicht kun je dan alles! …

Hindenburg | Hindenburg Journalist

Dat was ’m weer. De mazzel!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.