(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

60!

Potdomme, dit is dus alweer de 60e Podpraat nieuwsbrief!

“Raaphorst, hebbie nog plannûh?”

Jazekerrr! Op naar de 100!


Er moet iets gebeuren

Als ik straks iets meer tijd heb ga ik deze nieuwsbrief naar een next level proberen te schoppen. Niet radicaal anders, maar wel ff een paar puntjes op de ï zetten. Een tandje scherper. Hiepâh Fokus. Nu ff nog niet. Tijd…

Een van de belangrijke leermomenten van afgelopen 60 nieuwsbriefjes was wel dat ik me niet zozeer door het nieuws dat uit Amerika komt moet laten leiden. Hoewel daar de podcast booming is, 9 van de 10 Amerikanen kan ik niet echt serieus nemen. Aanstellers zonder relevantie. *gaap*

Ik wil me om Nederland bekommeren. Eindelijk gebeurt er weer iets vernieuwends in dit land dankzij de podcast. Een gevoel dat ik met de opkomst van de blogs ook zo voelde. Hoewel de meeste bloggers ermee opgehouden zijn (lees: slaafs werden van Zuikerberg), de vrijheid van een blog vind je nergens. Niet op Twitter, niet op Facebook. Zeg ik, nergens. Zo is het ook met de podcast gesteld. Koester die vrijheid en pak die vrijheid! Er zijn geen radioregels. Geen censuur. Zeg wat je te zeggen hebt! Spreek je uit! Het universum smeekt erom.

Lummelen

En om nog even terug te komen op de factor tijd die soms plotseling kan ontbreken… Ik ben dus dol op lummelen. Het zweven in nietsigheid, omdat zo dingen kunnen broeien en kunnen groeien. Ik heb al jaren een blog over dat niets doen dat ik zo koester: lumlr.tumblr.com

Het is zoiets als stilte in muziek. Dat is net zo belangrijk als de muziek die klinkt.In dat kader slinger ik volgaarne de boeiende podcast Schepen aan de Horizon aan, met in het bijzonder deze aflevering:

Aflevering 11.3 – over lummeltijd

Geluidskwaliteit

Do you guys ever notice that even on the most popular podcasts, often the audio production is absolute shit? Some of these shows are getting 100,000s of downloads per week, but the mix is at a preschool level.

Aan de ene kant zie je de kwaliteit van podcasts omhoog gaan, aan de andere kant zijn er nog velen die slecht klinken. Voornamelijk met stemmen die zwaar uit balans zijn. Maar misschien ligt dat aan mij. Zit het publiek daar totaal niet mee. Wat denk jij?

Anyway op Reddit bruist de discussie hierover hoogtij:

Do you guys ever notice that even on the most popular podcasts, often the audio production is absolute shit? : audioengineering

Tweakers doet podcasten

Sedert gisteren is ook Tweakers aan een wekelijkse podcast begonnen. Ik zag dat ‘ie vandaag op nummer 1 in iTunes stond. Dat doen die nerds dus goed!

Welkom bij de Tweakers Podcast: elke week een nieuwe aflevering – Beeld en geluid – .Plans – Tweakers

Op je Android

Ik heb een iPhone maar dat had misschien evengoed een Samsung kunnen zijn. Hoewel ik Google wel veel minder vertrouw dan Apple. Bij Google is de klant het product en bij Apple is het product het product. Vind ik nog net ff een heel end frisser en logischer klinken.

Maar goeds, mocht de hamvraag “hoe de fok zou ik toch op m’n Android apparaatje een podcast kunnen maken?” je ’s nachts wakker houden, het verlossende antwoord moet dan uit deze hoek komen:

7 Android Apps for Recording Your Own Podcasts Anywhere

Creativiteit doet leven

In Vlaanderen maken ze een hele leuke podcast over leuke creatievelingen. Geen grote namen en potsierlijk gelul maar gewoon vriendelijke gesprekken over waar het over moet gaan in het leven: creativiteit!

Klik ’m aan ouwe:

#40 Let’s get thready — Creative Minds Podcast — Overcast

Roem rust zacht

Roem, succes, het heeft ook mijn aandacht. Het hangt zo nauw samen met popmuziek. Op wie geen succes heeft wordt neergekeken. Maar deze roem is oh zo vergankelijk. Men is je zo vergeten.

In de Klap van de Molen podcast interviewde David Achter de Molen de oude zanger van de Heideroosjes die na het stoppen van de band aan de drugs ging als surrogaat voor roem…

#70: Roem.. Is dat eigenlijk wel zo gezond? (met Marco Roelofs) — Klap van de Molen podcast — Overcast

De perfecte mobiele recorder?

Het kwam vanmorgen ineens in me op:

Ja gek toch? Sommige van die recorders hebben wel inputs voor meerdere microfoons. Maar je zou die geïnterviewden toch graag hun eigen hoofdtelefoon willen geven, inclusief de mogelijkheid per hoofdtelefoon het volume bij te sturen? Dat zou voor mij de ideale recorder zijn voor groepsinterviews!

Alleen doe ik nooit groepsinterviews… 

Nou dat was ’m weer voor deze week. Heb een goed weekend en zie je volgende week weer!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.