Muziek A-Z: X

Elke zaterdagavond een letter uit mijn muzikale ABC.

De X-factor. Je hebt hem of je hebt hem niet. Leuk natuurlijk maar mij boeit dat voor geen meter.

Daarom wil ik het over XTC gaan hebben. Een band die te weinig mensen kennen.

Ik kies 1 nummer uit hun repertoire: Dear God.

Het nummer is afkomstig van het album Skylarking. Een album dat geproduceerd is door Todd Rundgren. Hoewel de liedjesschrijver van XTC, Andy Partridge, een groot fan van Rundgren is (of was?), pakte de samenwerking niet zo goed uit. Partridge kon zich niet vinden in de artistieke keuzes van Rundgren. Ook heb ik jaren geleden gelezen dat Partridge zijn twijfel had over de techniek van Rundgren’s studio en de oren van Rundgren. Er zou een zeer lawaaiige ventilator pal boven de mengtafel gehangen hebben. En Rund zou het merendeel van de tijd achter zijn Apple computer gezeten hebben omdat hij bezig was daar software voor te schrijven. Kortom: het mag een wonder heten dat er een album uit die ‘samenwerking’ voorgekomen is. En wat voor een album!

Skylarking is een geweldig album. Een klassieker. Een ultieme popplaat. En Partridge heeft zijn mening – natuurlijk! – inmiddels flink bijgesteld. Gelukkig maar want als je Dear God hoort dan weet je dat dit nummer behoort tot de beste popliedjes ooit geschreven. Zo raak, zo catchy en tegelijkertijd zo wonderlijk. Kortom: Rundgren had gelijk.

TIP! Check ook de comments onder deze blogpost!

Referenties

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

8 reacties

  1. @Peter: jeps, ‘geloof’ ik ook :)

    Opvallend dat deze tekst nog niet eerder geschreven is. En het toeval wil dat straks op de Duitse zender een docu over Moeder Teresa begint. Die, hoewel ze altijd heeft gezegd dat ze zoveel kracht van God heeft gekregen, ze sterk twijfelde aan haar geloof.

  2. @Peter: het was uiteindelijk 10:15 uur maar ik trekt het Duits niet. Kan het gewoon niet volgen.

    Ja, het is mooi als een gelovige echt eerlijk durft te zijn. Anders is het toch echt valse hoop. Ik ben christelijk opgevoed en heb zo rond mijn 12e of 13e afstand genomen van het geheel. Viel in mijn geval best mee, maar ik ken iemand wiens ouders van de Jehova’s waren… dat is half verstoten geraken enzo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.