(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Gedoe met de BUMA – Marco Raaphorst

Gedoe met de BUMA

Michiel Veenstra breekt podcast af ivm BUMA gedoe

Michiel Veenstra liet van de week weten dat hij na 2 afleveringen zijn podcast ‘De 5 Van Veenstra’ alweer moest stopzetten vanwege gedoe met de muziekrechten. De podcastregeling van de BUMA bleek dus toch verre van waterdicht te zijn…

Buma & SoundCloud Go: helaas | Michiel Veenstra on Patreon

Ik voelde me genoodzaakt over de kwestie een pissig stuk te schrijven:

De podcastregeling van de BUMA blijkt een farce te zijn – Marco Raaphorst

Ik hoop dat de BUMA in samenwerking met ALLE rechthebbenden met één regeling komt die waterdicht is en simpel te hanteren is voor podcasters die natuurlijk het allerbeste ophebben met muziek. Anders wordt het nooit wat met podcasting in Nederland.

Gisteravond in de Podcastclub

Het was echt heel leuk om gast te zijn in de Podcastclub, gisteravond in LAB111. De goeie en serieuze aandacht voor mijn podcast VERVORMER voelde als een warm bad.

Tom America bracht Co Jaring via de sampler weer tot leven

https://twitter.com/paulalinanl/status/974367931739058178

De leadertune van The Daily

Over de ontstaansgeschiedenis van de leadertune van The Daily maakte Hrishikesh Hirway van de beroemde podcast Song Exploder een speciale aflevering. Men gebruikte natuurlijk geen flauw stockmuziekje maar liet in opdracht iets unieks componeren. Alleen op die manier krijg je iets eigens, iets echt waardevols.

How ‘The Daily’ Sounds Out the News – The New York Times

Gisteravond in de Podcastclub werd mij gevraagd of ik niet de Nederlandse Song Exploder zou willen maken. In Aflevering 3 uit de Maternité-reeks laat ik heel gedetailleerd horen hoe het nummer in elkaar zit en velen vinden die vorm heel interessant. Ik vind zoiets ook heel leuk om te maken, om de muziek tot op het bot te analyseren. Dus ja, waarom zou ik de Nederlandse Song Exploder niet gaan maken? Het ligt denk ik erg voor de hand en het format laat ook ruimte voor eigen interpretatie. Er zijn oudere muziekdocumentaires die eenzelfde vorm hanteren. Zo was er vroeger het tv-programma Single Luck dat een singeltje helemaal uitploos. Meestal terwijl een paar oude bandleden achter de mengtafel plaatsnamen en de track spoor voor spoor analyseerden. En de DVD over het maakproces van Aja van de legendarische band Steely Dan is een ander goed voorbeeld van zo’n soort analyse aan de hand van de multitrack-opnames. Ik smul daarvan!

Lieven Heeremans van de Podcastclub (het toeval wilde dat hij gisteravond een t-shirt van Song Exploder droeg) gaf me nog een tip over een muziekpodcast: Soul Music van de BBC. Op de terugreis naar Den Haag heb er naar geluisterd en was gelijk zwaar onder de indruk! Aan de hand van 1 nummer worden mensen verzameld die er mooie verhalen over vertellen. Het is ontroerend om te horen hoeveel impact die muziek op de levens van die mensen heeft.

Kraftwerk: Computer Love — Soul Music — Overcast

Bezeten van eten van AH

De AH maakt ook een podcast, gemaakt door Lize Korpershoek: Bezeten van eten. Het is een mooi gemaakte podcast waarin AH eigenlijk op geen enkele manier op een rechtstreekse manier haar bedrijf promoot. Het is een indirecte manier om middels kwaliteit toch associatie tot stand te brengen bij je eigen publiek: die van kwaliteitsvoedsel en verstand hebben van koken. Een slimme keuze van de AH!

Podcast AH

Het kalifaat van The New York Times

The New York Times komt met een serie over IS en de opbouw van het kalifaat. De preview is voorzien van strak gesneden dialogen en uitstekend sounddesign. Gebruik ook je ogen even want de bewegende achtergrond die ze bij de preview gebruiken maakt het geheel nog spannender:

Caliphate – The New York Times

Toch is het ook tegenstrijdig. Het geweld van IS verdient eigenlijk helemaal geen opsmuk. Geen opgeleukte soundtrack vol sfeerverhogende geluidseffecten als een spannende film. De rauwe waarheid is al erg genoeg. Waarom deze dan niet zo sec en droog mogelijk brengen?
Ik twijfel dus nog of ik deze podcast ga volgen…

Dat was ’m weer voor deze week.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.