Geluid wordt vergeten

Geluid wordt vergeten.

We schreeuwen het van de daken dat het een schande is dat de aarde opwarmt. Straks krijgen we hele strenge winters en snikhette zomers. We sluiten graffiti-artiesten in cellen op. We laten adverteerders grote billboards ophangen. En de juffrouw blijft maar omroepen ‘VERGEET U NIET UIT TE CHECKEN MET UW OV-CHIPKAART’. En dat bij elke halte. ‘VERGEET U NIET UIT TE CHECKEN MET UW OV-CHIPKAART’ ‘VERGEET U NIET UIT TE CHECKEN MET UW OV-CHIPKAART’ ‘VERGEET U NIET UIT TE CHECKEN MET UW OV-CHIPKAART’ ‘VERGEET U NIET UIT TE CHECKEN MET UW OV-CHIPKAART’ En in het café draaien ze keiharde muziek om de stilte te doorbreken. Ook al zit het café vol met mensen. Iedereen praat door elkaar en gaat steeds harder praten. En op straat loopt de jeugd permanent met oordopjes in. Is het om de externe geluiden te blokken? Ik kocht gisteren earplugs en moet toegeven: je hoort niets meer van je omgeving. Het werkt. Misschien ook maar eens in de bioscoop opdoen. Menig speelfilm wordt heden ten dage voorzien van clichématig actiegeluid. Keihard gedreun in het laag en digitaal hoog om geweld echt bij ons binnen te laten komen. Steeds harder. HARDER! Totdat we immuun zijn geworden voor geluid.

Geluid wordt vergeten.


Reacties

9 reacties op “Geluid wordt vergeten”

 1. Geluid wordt vergeten | Melodiefabriek http://melodiefabriek.nl/2010/09/geluid-… via @Raaphorst

 2. Tja niet iedereen heeft de M-Audio IB40 of Genelecs als reference. Eigenlijk vergeten we hoe mooi geluid ook kan zijn. En het hoeft niet altijd hard.

 3. Bob van Ooik avatar
  Bob van Ooik

  Het is eigenlijk ongelooflijk hoeveel geluid er de hele tijd om ons heen is. Deze zomer was er zo’n realisatie momentje. Ik woon in DE en tijdens de 2e poulewedstrijd van het WK ging het niet zo best. Tijdens de rust ga ik even het balkon op. Totale stilte. Geen auto’s op de weg, niemand die wat zegt, alles stond stil. Het was eigenlijk ongelooflijk mooi.

 4. @187PAT: die heb ik ook niet :)

  @Bob: ik was onlangs 6 dagen in Barcelona. Het geluid van de metro is onwaarschijnlijk hard. Enorm gezoem en als de metro vertrekt klinkt een keiharde piep. Heel slecht gekozen. Maar opvallend is dat geen mens in de metro praat.

  Ik heb er wat geluiden fonografisch opgenomen en zal ze komende tijd posten.

 5. Die harde geluiden zijn bedoeld om de innerlijke herrie waar menig mens mee rondloopt in zijn eigen hoofd, niet te hoeven horen. Sommige mensen grijpen naar drugs of alcohol om die herrie te dempen, anderen naar harde omgevingsgeluiden om die innerlijke herrie te overstemmen.

 6. Juist omdat ik zo van muziek hou draai (draai? draait muziek nog wel, tegenwoordig?) ik het maar heel weinig.

 7. @Laurent: soms neemt mijn behoefte om het zelf te maken ook af. Alleen geluid is vaak genoeg. Alleen een stem bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.