VPRO De Avonden zoekt na 15 jaar de stilte op

5

In het jaar dat Windows 95 uitkwam werd het dagelijkse cultuurprogramma van de VPRO Radio opgericht: De Avonden.

Het was het jaar dat internet zijn intrede deed. De Amerikaanse firma Pizza Hut had zojuist – als eerste bedrijf ter wereld – het Wereld Wijde Web commercieel ingezet, door de mogelijkheid te bieden bestellingen online te doen. Het was het jaar dat internet bekend werd bij het grote publiek, en De Avonden stelde zichzelf de vraag: ‘Wat overkomt een mens alleen, een week lang dag en nacht opgesloten, in een ruimte met uitsluitend internet?’ Dit onder de titel Een kamer in de toekomst.

(bron)

Nu 15 jaar later doet De Avonden het omgekeerde: 15 gasten verblijven een voor een, een week lang, op een drijvende bungalow op het water van het Lauwersmeer zonder televisie, radio, mobiele telefoon en internet. De eerste 2 gasten, Paulien Cornelisse en Gerbrand Bakker zijn al geweest.

Dagelijks publiceert de redactie van de VPRO de content die de gast op de drijvende bungalow maakt online. De gast gebruikt een kleine audiorecorder, een fotocamera en een PC met Word en een USB stick. Aan het eind van elke dag haalt een koerier de geheugenkaartjes en de USB stick op die de informatie digitaal naar de VPRO doorstuurt. Zodra het op de radio is geweest die avond, komt de audio ook op de site te staan (soms de volgende ochtend).

Ik vind het fantastisch om dit project te volgen. Wat doet totale afzondering met de mens? Dankzij dit programma krijg ik er een antwoord op. En met je ogen dicht waan je je even in hun wereld. Luister maar eens naar het verslag van 16 september van Gerbrand Bakker:

De VPRO doet met Een kamer in het verleden iets unieks. Het is geweldig dat ze ervoor zorgen dat er elke dag updates op het blog verschijnen; foto’s, testen en ingesproken audiofragmenten. Daarmee vormt het blog een levendig geheel en sluit het helemaal aan bij de moderne tijd. Ik vind het het leukste blog van Nederland op dit moment. Echt iets om te volgen!

weblogs.vpro.nl/eenkamerinhetverleden/

(foto: VPRO Een kamer in het verleden op Flickr)


Reacties

14 reacties op “VPRO De Avonden zoekt na 15 jaar de stilte op”

  1. VPRO De Avonden zoekt na 15 jaar de stilte op | Melodiefabriek http://melodiefabriek.nl/2010/09/vpro-de… via @Raaphorst

  2. Een bijzondere ervaring lijkt me dat, zo’n tijdelijke afzondering. Ik zie een leegte en stilte voor me die erom vraagt te worden gevuld met nieuwe aspecten van mijzelf die ik mag ontdekken en ontmoeten. Nou is daar natuurlijk geen afzondering voor nodig maar het lijkt me wel bijzonder.

  3. @Peter: ja, lijkt mij ook bijzonder. Ik ben de laatste tijd steeds meer op zoek naar stilte. Vind het echt een onderwerp. En geloof in stilte los van geluid en drukte om je heen. Weet nog niet precies wat het is maar ik voel iets. *vaag*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.