Oh, daar gaan we weer …

foto: Gera Nieland

Oh, daar gaan we weer, dacht ik nog gisteravond in Gesprekhof, de maandelijkse talkshow die in het Nutshuis gehouden wordt. Het onderwerp waarover gesproken werd: “de rol van lokale media in Den Haag”. Aan tafel zaten Coos Versteeg van Den Haag Centraal, Jeroen Mann van DenHaagDirect.nl en Sedat Bugdaci (Mediacentrum Den Haag).

En daar gingen we weer want met name Coos Versteeg mocht zijn achterhaalde en neerbuigende houding ten opzichte van nieuwe media tentoonspreiden. Hij vindt dat het vak journalistiek alleen uitgevoerd kan worden door een Echte Journalist. Als voorbeeld gaf hij het Koninginnendagdrama dat – natuurlijk – gefotografeerd was door een Echte Fotograaf. Daar kwam nogal protest op vanuit de zaal: “puur geluk!”.

Gelukkig kreeg ik de kans om Coos voor de voeten te werpen dat sinds 2001 de wereld heeft gesnapt dat niemand om burgerjournalistiek heen kan. Dat was ten tijden van 11 september in New York. De meeste videobeelden en foto’s werden immers gemaakt door het publiek. Kwamen terecht op websites en blogs van Amateurs en alle nieuwszenders maakten daar maar wat dankbaar gebruik van. Het was Het startsignaal internationaal voor weblogs. Blogger is er groot door geworden en werd later overgenomen door Google.

Ook in Nederland kreeg internet een boost. Door de Vuurwerkramp in Enschede van mei 2000. Coos heeft dat wellicht niet meegekregen. Alle kranten lagen in de weekenden op hun gat, want ja, het krantje kwam pas op maandag weer uit. De ramp vond helaas plaats op een zaterdag. En wat gebeurde er online? Je kunt beter vragen: wat gebeurde er niet online! Pas op maandag stond het oude nieuws in de krant. En hoe zat het ook alweer met de BCC en verslaglegging rond de Londense metro-aanslagen van 2005? Beluister mijn interview met Vicky Taylor die ik voor De Nieuwe Reporter maakte maar eens terug:

Als blogger kwam ik bij De Nieuwe Reporter terecht. Ja, Coos. En dat zonder de school van journalistiek gevolgd te hebben. Of misschien juist dankzij dat ik de school van journalistiek niet gevolgd heb. Want ik geloof namelijk in de kracht van internet. Al 15 jaar. Ik hou van internet. Met veel minder kosten en veel sneller kun je op internet publiceren wat je wilt. En ja Coos, er is veel rotzooi. Maar er is ook heel, heel, heel veel moois en waardevols te lezen, te luisteren en te bekijken.

Slaap zacht, Coos. Internet zal wel overwaaien, denk je ook niet?

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.