(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Apple slaat je glashelder voor de kop – Marco Raaphorst

Apple slaat je glashelder voor de kop

“Don’t eat the yellow snow!” – Frank Zappa 


Eerstens: Podcast Analytics

Apple heeft een betaversie van haar Podcast Analytics online gezet. De SVDJ verwoordde dat als volgt

Podcastmakers kunnen nu bij Apple zien wanneer luisteraars afhaken. 

Klinkt negatief en dat is het misschien ook. Soms is het leven in een schijnwereld prettiger. Met 2 vingers in je oren wat roepen en al het negatieve buitensluiten. Trumperiaans. Maar goeds wij makers van gruwelijk heerlijke luisterervaringen, wij podcasters, wij willen niets dan de waarheid horen, toch?

Apple launches its podcast analytics service into beta | TechCrunch

Er kwam gelijk kritiek van makers. “Dit kan niet kloppen!” Al snel dachten podcastmakers dat de cijfertjes van Apple niet klopte want men zag op Podtrac.com veel hogere aantallen. Dit valt logisch te verklaren want Podtrac telt immers slechts downloads en Apple telt werkelijke luisterbeurten. Kortom: als een progje zoals Overcast of iTunes een podcast op je foon laadt wil het nog niet zeggen dat ‘ie ook daadwerkelijk beluisterd wordt! Laat staan dat ‘ie helemaal tot het einde beluisterd wordt. 

Die helderheid biedt Podcast Analytics wel. Het zijn niet langer alternatieve feiten.

Dus ja, de keerzijde van die glasheldere analyse die Apple biedt: je kunt je niet langer rijk rekenen qua luistercijfers. Even uithuilen dus. En daar zitten adverteerders ook niet op te wachten. Dus: bravo Apple! Podcast Analytics is een belangrijke stap voor ons podcasters, aanvullende marketeers, analisten en poenverstekkers.

Ik mailde Nationaal Luister Onderzoek

Je gelooft het niet. Ik mailde het Nationaal Luister Onderzoek waarom ze podcasts nog niet meenemen in hun luistercijfers. 

Als reactie kreeg ik terug:

Zenders, mediabureaus en adverteerders hebben nog niet de behoefte geuit om podcasts meetbaar te maken. Ik vermoed dat de commerciele waar daarvan nog te klein is.

En ik vroeg waarom NLO niet een dienst bouwt zoals Podtrac. Alle podcasters maken nu gebruik van services die niet uit Nederland komen voor hosting van de podcast (opslag, SoundCloud bijvoorbeeld, waarom duikt Beeld & Geluid niet in dat gat in de markt?) en voor analytische gegevens (Podtrac bijvoorbeeld). Waarom laat Nederland het kaas van het brood eten?

De man met de microfoon heeft menigmaal luid en duidelijk in een microfoon geroepen dat hij 25000 downloads per aflevering haalt. Dat zijn enorme aantallen. Dat het Nationaal Luister Onderzoek dit soort podcasts niet meeneemt maar vervolgens wel uitspraken doet over “ons” Nationale luistergedrag klopt voor geen ene meter. Innovatie, geen!

Toch wijdde Frankwatching een blogpost aan het recente onderzoek van het Nationaal Luister Onderzoek. Echter zonder kritische kanttekeningen:

Radio power! De kracht van audio in je mediamix – Frankwatching

De super luisteraar

De podcastluisteraar is een betrokken luisteraar, zo blijkt uit onderstaande artikel/blog. Podcastluisteraars bestempelen de content als hoogwaardig, met enorme diepgang en achten de betrouwbaarheid bijzonder hoog.

De podcast verslaat radio, sociale media, tv networks en online nieuws media als het aankomt op betrouwbaarheid. 

Understanding Public Media’s Most Engaged Podcast Users

Podcastluisteraars zijn nieuwsgierige mensen

Nielsen laat het gewoon klip en klaar in-your-face zien. Podcastluisteraars zijn nieuwsgierige en sneugere mensen:

Podcast Sponsorship Effectiveness

Kortom: een applausje voor jezelf! 

Anonieme verhalen

We weten allemaal dat TED met video werkt. Maar video gaat niet goed samen met mensen die anoniem willen blijven. Daarom kiest TED voor de podcast als medium voor haar Sincerely, X over mensen met een belangrijk verhaal die het alleen anoniem kunnen vertellen:

Sincerely, X | TED Podcasts | Read | TED – Some of the most important ideas are born from experiences too sensitive, painful or potentially damaging to share publicly. Sincerely, X, a podcast from TED, brings the hidden ideas of anonymous speakers to light.

Voor onder de kerstboom

Radiotopia, het welbekende Amerikaanse podcastcollectief, heeft een lange lijst met podcasts voor onder de kerstboom gemaakt:

Holiday Cheer Brought to You by Radiotopia – @PRX – Medium – Get in the holiday spirit with a playlist of Radiotopia episodes that bring you stories of everything from icy business empires to coping with your family during the holiday season.

Ook altijd handig als je geen kerstboom hebt, als je door ruzie met je familie genoodzaakt bent om 3 dagen onder een steen te gaan leven met wat Glühwein, een kilo kaas, een hand vol pinda’s en een goed opgeladen iPhone. 

Ik moet ook eten

In mijn vorige nieuwsbrief heb ik gemeld dat voor mijn nieuwe podcast die ik volgend jaar ga uitbrengen zich een adverteerder heeft gemeld. Zonder dat ik daarom vroeg!

Welk bedrag spreek je vervolgens met zo’n adverteerde af? Welnu, hanteer gewoon onderstaande lijst en reken de dollars even om naar euros:

Podcast Advertising Rates 2017

De Rolling Stones snappen het

Heb je toevallig On Air van de Stones op Spotify gehoord? Gaaf hoor. Ouwe opnames van Keith, Mick en consorten die in de jaren ‘63, ’64 en ’65 voor de BBC diverse live optredens hebben gedaan wat nu is vastgelegd in een verzameling. Een verademing, die eerlijke simpele rock and roll. De rock and roll was natuurlijk punk voordat het punk ging heten. Sterker nog: punk was het terugkeren naar die ouwe tijd. Gewoon een gitaar oppakken en met 3 akkoorden je boodschap blèren.

On Air (Deluxe) by The Rolling Stones on Spotify

Maar het goeie is, is dat naar aanleiding daarvan een podcast gemaakt is met de heren over die beginjaren. Muziekhistorisch gezien van GROOT belang dus. Hun tegendraadsheid lijkt haaks te staan op de moderne tijd waarin pogingen tot vertrutting de boventoon voeren (ja, ik kijk naar jullie Sunny en Sylvana).

1963 — The Rolling Stones — Overcast

Spotify, de game changer?

Vorige week schreef ik iets over Spotify. Ik sta niet alleen in mijn opvattingen, want:

Watch out for Spotify » Nieman Journalism Lab

Verhalende Podcast

Stan Hulsen is een blog over de Verhalende Podcast begonnen. Hij noemt zichzelf een “zelfstandig journalist en verkondiger van het evangelie van de podcast aan iedereen die maar luisteren wil.”

De verhalende podcast is een genre dat met liefde gemaakt wordt. Het kost zeeën aan tijd. Dus, ja, gaaf dat Stan die podcasts op een voetstuk wil zetten. Boekmark dat blog:

Verhalende Podcast

Donald Fagen praat

Laat ik het simpel houden. Steely Dan is de beste popband aller tijden. En het is nog altijd een enorme klap dat Walter Becker eerder dit jaar overleed. Zijn buddy Donald Fagen gaf voor het eerst na maanden een groot interview over dit verlies. Een prachtig relaas waarbij je misschien iets meer van de magie van Steely Dan zult gaan begrijpen:

Steely Dan’s Donald Fagen: The Rolling Stone Interview — Rolling Stone Music Now — Overcast

De Nederlandse Song Exploder

Ik maakte een lijstje van mijn favoriete popmuziek van 2017 waar ook de Nederlandse band Luwten in terechtkwam. Laat nu juist over deze band een soort Song Exploder gemaakt zijn. Kortom: een liedje helemaal tot op het bot analyseren met de oorspronkelijke makers. Het is de Nederlandse podcast The Daily Indie die onder de noemer Onder Het Mes het Song Exploder formaat heeft overgenomen:

Luwten onder het mes: een podcast over de perfecte sleuteltrack Go Honey | The Daily Indie – In Onder Het Mes, onze podcastrubriek, duiken we diep in de verhalen achter de songs van Nederlandse artiesten.

Zo daar laat ik het ff bij. Ik heb tenslotte ook nog een leven. 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.