Het einde is in zicht!

… en de aanhouder wint


*zucht*

Volgend jaar zal ik een podcastserie over muziek gaan uitbrengen waar ik 2 jaar aan gewerkt heb. Niet full-time natuurlijk, maar toch. Ik heb er een zeer goedbetaalde klus voor aan de kant geschoven. De klus had mijn bankrekening voldoende aangevuld en dus kon ik gaan afmaken wat ik een half jaar daarvoor begonnen was: een nieuwe audiodocumentaire.

De interviews namen veel tijd in beslag maar juist het vinden van een lijn in alle verhalen maakte het zeer complex. Diverse malen heb ik het even terzijde geschoven omdat ik vastliep. Het moest zo zijn. Ik heb het niet anders kunnen doen. Opgeven was nooit echt een optie en dus ging ik door. Telkens weer.

De editing staat nu voor 90%, de teksten voor de voice-overs heb ik uitgeschreven en ik heb al wat opgenomen (waar ik nog niet *kuch* tevreden over ben). En zo zijn er nog wat dingen die moeten gebeuren. En over de release datum peins ik ook nog een beetje. Dat zal misschien halverwege januari of misschien zelfs begin februari gaan worden. In 6 delen dus. Zo’n 30 minuten per aflevering. Wekelijks. Ik wil dan zo veel mogelijk promotie zien te pakken in De Media. Ik wil ook radio gaan benaderen. Ik wil mijn stem laten horen en graag interviews geven over mijn podcast en het maakproces ervan.

Het kan gek lopen. Vorige maand ben ik even goed afkickt van social media. Inmiddels plaats ik weer af en toe iets op Twitter en Facebook, maar zeer beperkt. Toch leverde het gelijk iets goeds op toen ik meldde dat mijn podcastserie bijna klaar is. Er meldde zich zelfs een sponsor zonder dat ik daar om gevraagd had.

Wordt vervolgd…

Een Vlaming die over taal spreekt

Een van de mensen die ik voor mijn podcast geïnterviewd heb is de Vlaamse zanger en journalist Stijn Meuris. Een tijd terug sprak hij zeer bevlogen over zijn opvattingen over de Nederlandstalige liedtaal:

Stijn Meuris: tekst en uitleg by Creatief Schrijven | Free Listening on SoundCloud

De open kaart van Henk Hofstede

Ook Henk Hofstede van de Nits interviewde ik voor mijn podcastserie. Onlangs trok hij bij NooitMeerSlapen een stel open kaarten:

Open Kaart: zanger Henk Hofstede – VPRO

Henny Vrienten doet maar liedjesschrijven

En Henny Vrienten speelt in mijn podcastserie ook een belangrijke rol. Hij is natuurlijk ook te horen in de leuke reeks over Harry Bannink, aangezien hij na het overlijden van Harry Bannink in 1999 zijn taak overnam als huiscomponist van Sesamstraat en Het Klokhuis.

Podcast Luisteren (PodNL): DGHBP afl05 – Henny Vrienten

Spinvis in Oostende

In 2014 was ik in Oostende voor het maken van mijn audiodocumentaire, Oostende Healing. Zo sprak ik er met Serge Feys, bekend als toetsenist van TC Matic en Arno Hintjes, over Marvin Gaye die begin jaren 80 in Oostende z’n eigen zat te onthaasten. Op het einde van ons gesprek vertelde Serge dat Spinvis onlangs een huis had gekocht in Oostende. Ik mailde Spinvis (Erik de Jong) voor wederhoor. Zijn antwoord: “Nou, waar Serge het vandaan heeft weet ik niet, maar ik heb -helaas- nog nooit een huis gekocht in Oostende. Er zal een persoonsverwisseling in het spel zijn.”

En dan te bedenken dat ik met Serge juist uitvoerig heb gesproken over de periode met Marvin Gaye van ruim 30 jaar geleden. Als zo’n recentelijk feitje over Spinvis al niet blijkt te kloppen hoe zal het dan zitten met die nog veel oudere “feiten”?

Het is iets waar iedereen mee te maken krijgt die in het verleden duikt. Er vallen gaten die het onderbewustzijn gaat opvullen met fictie. En hoor en wederhoor toepassen wordt natuurlijk lastig als je hoofdpersoon allang met een tuin op zijn buik ligt…

Anyway, Spinvis heeft wel degelijk ook iets met Oostende. En dus maakte hij de wandeling voor de Wanderland podcast aldaar:

Wanderland #5: Spinvis | Radio 1

En ja Spinvis speelt ook een belangrijke rol in mijn podcastserie. 

De podcast ‘Het creatieve lab’ met Spinvis is overigens ook een aanrader. Waarin ik mijzelf herken in Erik de Jong, aka Spinvis. Hij heeft het over het urenlang rommelen in de studio om vervolgens de volgende dag te constateren dat het niet best is. Je flikkert het weg en gaat door, dagenlang, maandenlang, en soms zelfs jarenlang. Ik ben ook zo’n volhouder. En zo’n neuzelaar op micro niveau. 1 piepklein geluidje kan me uren bezighouden. En je hoort me niet klagen hoor. Met alle liefde doe ik het. Sterker nog: het is pure liefde. Liefde voor muziek, geluid, voor een mooi verhaal. Of korter: voor dat gevoel. Want daar doe je het voor. Het gevoel dat het zoeken je geeft. En het gevoel dat het vinden je geeft.

Het creatieve lab van Spinvis, Erik de Jong: “Verdwalen is een doel” — Het creatieve lab van… — Overcast

Nooit meer slapen

Een moment dat in mijn podcastserie voorbij komt is de goeie oude tijd toen ik nog echt vollop van snaar stond te gaan op de Nederlandse poppodia. (ik mis dat overigens wel!) Zo speelde ik in ‘93 in een uitverkocht Paradiso in de grote zaal in het voorprogramma van The Scene. De gitarist van The Scene, Eus van Someren, doet tegenwoordig als wetenschapper aan het Nederlands Herseninstituut onderzoek naar slaapproblemen. In zie Eus nog met de knieën op het podium van Paradiso liggen terwijl ‘ie slechts een paar noten raakte. Hij, de rest van de band en de hele zaal raakten in een soort trance. The Scene toentertijd had iets magisch.

Maar goeds… een enorm leuk interview met Eus door Pieter van der Wielen van Nooit Meer Slapen hoorde ik van de week. Echt heel goed luistervoer:

Nooit Meer Slapen – uitzending van 12-12-2017 — Nooit meer slapen — Overcast

Podcard

Gaaf idee van NPR voor de feestdagen: de Podcard! Check:

Engage the ears this year with a personalized Podcard

Blogs voorlezen

Iemand doet een aardig voorstel aan Medium om bloggers de mogelijkheid te bieden kun blogs ook als audiobestand aan te bieden. Een prima idee. Bloggers kunnen dat natuurlijk ook zelf doen. Gewoon je blog netjes inspreken en publiceren op bv SoundCloud. Plaats de link of plak de embedcode onderaan je artikel.

What If We Could Listen to Medium Articles as Podcasts (Concept)

Oh ja, mocht je je afvragen waar mijn podcastserie over gaat, het kortste antwoord: een boterham met kaas. Daarover een andere keer meer…


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.