Auditieve spelingsfouten, audio editing kan vaak beter!

Flick Radio dots

Het valt mij op dat bij heel veel producties de audio niet netjes ge-edit is. Dan hoor je abrupte eindjes in plaats van een mooi langzaam wegvloeiend geluid. Of hoor je enorme volumeverschillen tussen het ene fragment en het andere. En meer van deze irritante auditieve spelingsfouten. Men heeft duidelijk niet de tijd genomen om goed te luisteren en het zo aan te passen dat het gevoelige oor verwend wordt.

Een andere grote ergernis is te grote volume verschillen tussen producties en het over het algemeen te hard laten klinken van de audio. Te harde audio gaat ten kosten van de dynamiek. Dynamiek die ik graag uitleg als de diepte van het geluid. Harde audio gaat minder diep. Letterlijk, omdat de verschillen tussen hard en zacht verkleind zijn.

Mocht jij twijfelen over een stuk audio dat jij wilt gebruiken in een radioprogramma of bij beeld, stuur het op naar mij! Het makkelijkste is daarvoor mijn Dropbox te gebruiken:
soundcloud.com/raaphorst/dropbox
Ik zal er vervolgens naar luisteren en adviseren wat ik aan die audio kan verbeteren.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.