De notulen: VPRO's nieuwjaarsborrel

Balletje tikken

Gisteravond nam ik het pontje naar A’dam Noord richting Hotel de Goudfazant voor de nieuwjaarsreceptie van de VPRO.

Op het pontje gelijk een foto getrokken en direct doorgezet naar Flickr. Mijn Flickr vrienden begonnen zich af te vragen wat ik aan het doen was. Bert Kommerij zat live mee te kijken vanuit een tent op Vlieland en smste dat ik meer foto’s moest trekken.

Wim T. Schippers zat met een soortemet gebroken been op een stoel. Ik verzaakte om reeds een foto van hem te maken. Ook Wilfried de Jong heb ik niet op de foto getrokken. Anders had ik wel dat kale harses hier op mijn blog laten glimmen!

Met een stel van die VPRO-ers ging ik aan tafel. Het eten was heerlijk (foto). Daan Determeijer trok zijn Sony Ericsson en liet ons het TrackID programma zien (foto). Daarmee kun je je mobiel ‘laten luisteren’ naar een stukkie muziek welke vervolgens opgezocht wordt in de TrackID database online en je weet vervolgens precies hoe het liedje heet, op welk album het staat en van welke artiest het is. Toeval wil dat ik ook een Ericsson heb met TrackID, kwam ik dus achter. Telkens als we onze mobieltjes bij de box hielden zocht TrackID exact de juiste informatie erbij op. Kortom: werkt als een speer!

Ik ben trouwens erg onder de indruk van de mogelijkheden van mijn Ericsson met UMTS-internet. UMTS is wat traag, de ingebouwde browser wat beperkt en op het gebruikersinterface valt veel aan te merken. Groot pluspunt van die Ericsson is de ingebouwde camera. Maakt best goeie foto’s en er zit een kleine editor in om – hou ik van – het contrast wat of een boel omhoog te krikken. Nooit meer foto’s inlezen op laptop, kleine correcties doen en uploaden naar Flickr, nee alles vanaf de mobiel direct naar Flickr sturen! Met als bijzonder handig bijkomstig voordeel: mensen kunnen bijna live op internet volgen wat je zoal uitspookt. Je staat in contact met de rest van de wereld. Tussendoor wat Twitteren en Gmail checken en je hoeft echt niet naar huis. Tenzij je een hond hebt natuurlijk, of een lekker wijf op de bank, maar dit terzijde.

Ik kan nu al voorspellen wat er de komende jaren gaat gebeuren. Lullig is wel dat die telecom bedrijven zo dom zijn om hoge kosten te berekenen voor internet op de mobiel. Tegenwoordig zit er op veel telefoons WIFI en WIFI wordt op steeds meer plekken aangeboden en hoe meer dat er worden, hoe minder telefoonkosten je maakt. Als die telecoms niet uitkijken dan hebben ze binnenkort een groot probleem. Dan belt iedereen via de mobiel over een WIFI verbinding (bv via Skype of een andere Voice-Over-IP applicatie) tegen 0 EURI en kletsen we video’s naar elkander.

Ja, live video vanaf de mobiel dat gaat komen. Sneller dan we denken. Geen gerotzooi met video’s editen, gewoon live draaien, streamen. Handig voor mensen die er niet bij kunnen zijn. Erwin Blom bijvoorbeeld, die verstek liet gaan omdat ‘ie zijn kerstboom nog moest aftuigen.

Aan het eind van de avond nog even gesproken met Gert Hindriks van VPRO radio. Had ik nooit eerder ontmoet. Hij keek enthousiast mijn richting op. Zal mijn Haagse uitstraling wel zijn geweest of het feit dat Gert Jan Kuiper Flick Radio aanslingerde: ‘ik wilde even 5 minuten kijken, maar zat vervolgens 45 minuten te kijken’.

Gert Jan was ook zo aardig om mij bij het pontje weer af te zetten. Met een roeiboot het IJ oversteken behoort misschien tot de mogelijkheden, maar is niet mijn eerste keuze.

Wim de Bie miste ik ook. Die had ik ook over Flick Radio willen spreken. Maar misschien had ‘ie ook wel een nog nader af te breken kerstboom of zo.

P.S. Leonieke die van de VPRO, Twitter, Flickr, Moby houdt en In De Ban Van het Ding is, trok nog een feauteux van mij en mijn schaduw.

Zo uitgenotuleerd. Is het een beetje goed zo Bert? Ja, ik geef toe: ik heb weleens betere teksten geschreven, maar goeds het jaar is pas net begonnen en die oliebollen zitten me nog wat dwars. Die VPRO-ers blijven wel een stelletje megakanjertoppers zeg! Maar m’n ogen vallen nu echt dicht. Moet zzz…

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

2 reacties

 1. Ja, dank voor de notulen. Helemaal volgbaar. Alleen dat lekkere wijf op de bank, daar heb ik dan persoonlijk weer geen reet an.
  Het verhaal over live streamen vind ik interessant. Ik stel me voor dat iedereen binnenkort met een personal black box loopt. Denk ik, waar hangt Raaphorst uit, klik ik op jou, zie ik wat jij ziet.
  Realiteit en de weergave van de realiteit vallen samen.
  (En zo heft de media zichzelf uiteindelijk op en herondekt men het “echte leven” als nooit te voren.
  “Zo LIVE is LIVE nog nooit geweest. Echt is Cool!”

  Tot zover deze diepzinnige dagsluiting.
  Goedenacht Den Haag.
  Dit was Vlieland.
  Over en sluit.

  PS: Maar mis je je Sony toestel nu niet? En omschrijf eens die senstatie: LIVE te zijn. Being contected with NOW. Is dat geil?
  PPS: Wat vind jij van In de ban van het Ding?
  Ik vind het leuk, omdat ik Erwin en Linda ken. Verder had het best wat chaotischer en nog voller en bizarder mogen zijn kwa infogekte. Een beetje meer zoals internet zelf. Maar dit nette en informatieve is ook leuk. Plus ik vond die Chinese vrouw van Second Life doodeng.

 2. Sorry van dat lekkere wijf. Ik zal in het vervolg wat meer rekening houden met mijn lezerts.

  Ja, we gaan live binnenkort. En dat gaat samenvallen met de decentralisatie van community’s. Iedereen wordt zender en zaaier. We gaan terug naar klein, in de buurt, om de hoek. Ach, eigenlijk doen we het al.

  De Sony ligt nu bij Sony vanwege stof in de lens. Duurt al een maand. Ik ga maar eens bellen. Echt missen doe ik hem niet. Zo’n gesleep :)

  In De Ban van het Ding is wel leuk – kijkt lekker weg – maar is inderdaad wat gelikt. Mag meer Wim T. Schippers in. ‘Verdomd interessant, maar gaat u verder’ De rauwe, pure internetgekte mis ik ook. Inzoomen op mensen die op een leuke manier gebruik maken van techniek. Maar da’s wellicht iets voor een ander programma wat nooit gemaakt gaat worden. IDBVHD gaat natuurlijk over gadgets. De ogen van de Chinese vrouw stonden niet goed. Trek ik ook niet. Oppervlakkigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.