Vrijheid door te doen

Regelmatig spreek ik mensen die ik vertel over mijn werk. Dan roep ik al snel: ‘er zijn zoveel mogelijkheden’. En vaak is dan de eerste reactie: ‘wat dan, noem eens iets?’.

Ik zie kansen, waar anderen die niet zien. Heel vaak kom ik in uitzonderingssituaties terecht en dan denk ik: ‘ben ik nou de enige die…?’. Ja, ik ben dan de enige. Zo ben ik nu regelmatig in gesprek met De Slimme Belgen over Creative Commons gebruik in België. Deze maand zal ik waarschijnlijk met de Belgische overheid hierover spreken. Al 5 jaar werk ik met Creative Commons licenties en kies ik niet voor het BUMA lidmaatschap. Hiermee vorm ik een uitzondering op wat mijn collega componisten en sound designers doen.

Op internet heb ik geen beperkingen. Het enige wat het internet van mij wil is dat ik er iets aan toevoeg. Het blijft simpelweg een kwestie van doen. Er zijn veel webloggers met een mening. De hele muziekindustrie is aan het veranderen. Iedereen is nu media geworden. En de bloggers staan klaar om het te loggen. Een maker maakt iets en een blogger logt het vervolgens. Link gelegd, Google blij, fanbase groeiende.

Ik, maar ook jij kan de wereld veranderen. Niet door teveel te denken, maar vooral door te doen. Wat anderen denken en verzinnen, dat hoeft niets met mij te maken te hebben. Wat ik wil doen, moet ik gewoon doen. Een creatief persoon kiest een eigen pad. En vervolgens volgen de anderen. Ik durf te stellen dat dat in mijn geval heel erg opgaat.

Mijn geloof in een vrijer copyright kwam voort uit de beperkingen van traditioneel copyright – ‘alle rechten voorbehouden’. Wat nu als ik mijzelf (een BUMA-lidmaatschap is beperkend omdat je jouw rechten aan de BUMA overdraagt) en ook anderen niet beperk? Gaat dat elkaar dan juist versterken? Dat bleek inderdaad het resultaat.

In 2001 begon ik de geluiden die ik met het muzieksoftware-pakket Propellerhead Reason maakte gratis weg te geven. Elke dag werkte ik met Reason, jarenlang. Ik leerde zoveel over het pakket, kennis die ik voor een groot deel op internet deelde met anderen. Ik werd een Reason expert. Propellerhead vroeg mij om sound design voor Reason te doen. En dat doe ik nu al een paar jaar.

Je hebt veel mensen die alleen maar heel concreet ergens naartoe kunnen werken. Natuurlijk doe ik dat ook, maar ik investeer ook veel tijd in dingen die ik belangrijk vind zonder dat daarvoor iemand mij een opdracht geeft. Ik laat mijzelf zien. En dat resulteert altijd weer in iets nieuws.

Internet geeft mij vrijheid. Het geeft mij de kans om aan iedereen te laten zien wat ik kan. Geld is daarbij een belangrijke factor, maar wel een factor die mij niet mag beperken. Ik hou van muziek en geluid en ik hou ervan om mijn kennis te delen. En daarbij heb ik genoeg geld nodig om van te kunnen leven, om ergens te kunnen wonen en de mond van mijn dochter en mijzelf te voeden.

Teveel in de toekomst kijken heeft niet veel zin. Natuurlijk heb ik ook een duidelijk gevoel waar we, of tenminste voor een groot deel, naartoe gaan. Maar die grote slag kan alleen maar gemaakt worden door een eerste stap te zetten. Die eerste stap kan ik zetten vanuit passie, vanuit gevoel. Want verandering begint altijd nu, omdat ik dat graag wil. Omdat ik dat voel. En wat ik voel is uniek, is van mij. Dat maakt mij.

(CC-BY-ND foto: mark sebastian)

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

8 reacties

  1. “Zo ben ik nu regelmatig in gesprek met De Slimme Belgen over Creative Commons gebruik in België. Deze maand zal ik waarschijnlijk met de Belgische overheid hierover spreken.”

    hoi Marco,
    kan je iets meer vertellen aub? of ga je praten met de staatsveiligheid? (we hebben nog niet eens zo lang een overheid) ;-)

  2. Via Pascal. Deze maand wellicht spreken met Sarah Schotte, woordvoerder en eerstelijns-medewerkster van Bart Tommelein (Vlaams Liberale Democraten).

    Ik moet wel wat met mijn Belgische taalontwikkeling gaan doen. Foto’s trekken lukt al aardig. Op cafe gaan ook. Kwestie van meer Stella Artois dus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.